Υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη, η Κομισιόν υποχωρεί πλέον σε ό,τι αφορά τους στόχους μείωσης των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ο «οδικός χάρτης» μείωσης των εκπομπών αερίων κατά 90% έως το 2040 –που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν– δεν περιλαμβάνει την πρόταση για 30% μείωση του μεθανίου, του αζώτου ή άλλων αερίων που συνδέονται με τη γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με τους FT.
Η κίνηση έρχεται την ώρα που αυξάνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχία, την Ελλάδα και ενώ είχαν προηγηθεί σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο. Επί της ουσίας, έως σήμερα μόνο στην Αυστρία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία δεν έχουν κινητοποιηθεί οι αγρότες.
Οι κινητοποιήσεις αφορούσαν –μεταξύ άλλων– και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της Ε.Ε., καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονται ότι οι διαμορφωτές της «πράσινης» πολιτικής της Ενωσης αγνοούν την πραγματικότητα που εκείνοι βιώνουν. Η «υποχώρηση» των Βρυξελλών, ωστόσο, οφείλεται και στην έντονη ανησυχία περαιτέρω ανόδου της ακροδεξιάς και πιθανής «κεφαλαιοποίησης» εκ μέρους της των κινητοποιήσεων, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Οι Ιταλοί αγρότες έφθασαν πάντως χθες το βράδυ στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός Ε.Ε., ενώ ζήτησαν και μείωση των φόρων.
Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις πάντως φαίνεται να αιφνιδίασαν τόσο τις κυβερνήσεις όσο και τις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα την προηγούμενη εβδομάδα όταν χιλιάδες τρακτέρ κατέκλυσαν τους δρόμους της βελγικής πρωτεύουσας την ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε ένα «στρατηγικό διάλογο» με τους αγρότες, η οποία ανάμεσα σε άλλα τους υποσχέθηκε μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τους, διασφάλιση ίσων όρων ανταγωνισμού, «απαντώντας» ευθέως σε ένα βασικό αίτημα των Ευρωπαίων αγροτών σχετικά με τις εμπορικές συμφωνίες Ε.Ε. με τρίτες χώρες (όπως, η Mercosur με χώρες της Λατινικής Αμερικής), καθώς και παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές.
Χθες σε επιστολή της προς την Κομισιόν, η ευρωομάδα των Πρασίνων ανέφερε ότι οι αγρότες «είναι παγιδευμένοι σε ένα σύστημα που τους συνθλίβει» και ζήτησε μέτρα που θα περιλαμβάνουν φόρο επί των ακούσιων κερδών σε εταιρείες αγροτικών προϊόντων, προκειμένου να τους στηρίξουν.
Οι στόχοι για το 2040 αφορούν τις κατευθύνσεις της Eνωσης προκειμένου να μειώσει τις εκπομπές αερίων, να παρουσιάσει μια «νέα βιομηχανική επανάσταση» και να γίνει κλιματική ουδέτερη έως το 2050, σε ευθυγράμμιση με τη συμφωνία του Παρισίου. Οι αγροτικές δραστηριότητες που αφορούν το 10% των εκπομπών αερίων σε όλη την Ε.Ε. είχαν χαρακτηριστεί ως ένας «βασικός τομέας μείωσης των εκπομπών αερίων έως το 2040».
Πλέον τα μέτρα θα αφορούν συνολικά τον τομέα των τροφίμων και όχι μόνο, και ξεχωριστά την αγροτική παραγωγή, σύμφωνα με το προσχέδιο που θα παρουσιάσει σήμερα η Κομισιόν. Μεγάλες ποσότητες αερίων θα μειωθούν με τη μείωση των τροφικών απορριμμάτων, την αλλαγή των χημικών συστατικών των λιπασμάτων και διατροφικών συνηθειών, που συνεπάγονται χαμηλότερη κατανάλωση άνθρακα. Η Κομισιόν πάντως σημειώνει ότι η έλλειψη προόδου στη μείωση των εκπομπών αερίων στον αγροτικό τομέα «είναι ανησυχητική και χρειάζεται άμεση αλλαγή».