Παλαιστίνη: «Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

Παλαιστίνη: «Ψαλίδι» στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων

To 60% του μισθού τους για τον Δεκέμβριο θα λάβουν οι εργαζόμενοι του Δημοσίου σε Γάζα και Δυτική Οχθη. Η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής έχει μειωθεί στο πλαίσιο διαμάχης για τη μεταφορά των φορολογικών εσόδων που εισπράττει το Ισραήλ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 60% του μισθού τους για τον Δεκέμβριο θα λάβουν αυτήν την εβδομάδα οι εργαζόμενοι του Δημοσίου στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη, με την Παλαιστινιακή Αρχή να αποδίδει την αιτία στη στάση του Ισραήλ.

Η χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής Αρχής, του φορέα που ασκεί περιορισμένη διακυβέρνηση στη Δυτική Οχθη, έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της πολύμηνης διαμάχης για τη μεταφορά των φορολογικών εσόδων που εισπράττει το κράτος του Ισραήλ, για λογαριασμό των Παλαιστινίων.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Μοχάμαντ Στάιγια, η διεθνής χρηματοδότηση από δωρητές έχει επίσης συμπιεστεί, καθώς μειώθηκε από το 30% του ετήσιου προϋπολογισμού των 6 δισ. δολαρίων σε περίπου 1%. «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη», δήλωσε ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Η διαμάχη για τη χρηματοδότηση προκαλεί εντάσεις από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, όταν ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ αρνήθηκε να αποδεσμεύσει όλα τα κονδύλια, κατηγορώντας την Παλαιστινιακή Αρχή ότι υποστήριξε την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Βάσει ειρηνευτικών συμφωνιών από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, το Ισραήλ συλλέγει φόρους για λογαριασμό των Παλαιστινίων και συνήθως τους μεταφέρει στην Παλαιστινιακή Αρχή ανά μήνα, κατόπιν έγκρισης του υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, οι μεταφορές έχουν σταματήσει από τον Οκτώβριο, όταν ο Σμότριχ παρακράτησε περίπου 164,51 εκατ. δολάρια, με αποτέλεσμα η Παλαιστινιακή Αρχή, η οποία λέει ότι η Γάζα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του παλαιστινιακού εδάφους, να αρνηθεί να δεχθεί οποιοδήποτε ποσό.

Επισημαίνεται πως παρόλο που η Λωρίδα της Γάζας ελέγχεται από τη Χαμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή συνεχίζει να χρηματοδοτεί βασικούς τομείς του προϋπολογισμού του θύλακα, συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής των μισθών των εργαζομένων στον τομέα της υγείας.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT