Τρεις νεκροί σε επίθεση στην Πόλη

Από μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C έξω από το δικαστικό μέγαρο

3' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ακόμη πέντε τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς σε σημείο ελέγχου έξω από το δικαστικό μέγαρο της Κωνσταντινούπολης, στην περιοχή Τσάγλαγιαν. Δύο ένοπλοι, ένας άνδρας και μία γυναίκα, άνοιξαν πυρ τραυματίζοντας έξι ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικούς, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, ο οποίος έκανε λόγο για τρομοκρατική επίθεση.

Το βράδυ ανακοινώθηκε ότι εξέπνευσε ένας από τους τραυματίες. Σύμφωνα με τον κ. Γερλίκαγια, οι δράστες ήταν μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης DHKP-C. Πληροφορίες τουρκικών μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι δράστες άρχισαν τους πυροβολισμούς από τη στάση του λεωφορείου που βρίσκεται κοντά στο δικαστικό μέγαρο και η αστυνομία απέτρεψε την επίθεση σε σημείο ελέγχου του δικαστικού μεγάρου, το οποίο φέρεται να ήταν ο πραγματικός στόχος των ενόπλων.

Οι δράστες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς, ενώ η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα από μεγάλο αριθμό αστυνομικών, καθώς υπήρχε φόβος για νέο τρομοκρατικό χτύπημα.

Αμέσως μετά την τρομοκρατική ενέργεια, η τουρκική αστυνομία έκανε εφόδους σε 25 διαφορετικά σημεία της Κωνσταντινούπολης προχωρώντας στην προσαγωγή 40 ατόμων.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχάρη τις αστυνομικές αρχές για την άμεση αντίδρασή τους. «Η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον όλων των τρομοκρατικών οργανώσεων και των υποστηρικτών τους αδιακρίτως και με αποφασιστικότητα. Παρακαλώ τον Θεό για την ταχεία ανάρρωση των τραυματιών μας. Ταυτόχρονα, εύχομαι ο Θεός να συγχωρέσει έναν από τους τραυματίες που κατέληξε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος. Η τρομοκρατική οργάνωση DHKP-C από τη δεκαετία του ’80 έχει βάλει στο στόχαστρο Τούρκους αξιωματικούς του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας και επιχειρηματίες.

Τους δράστες εξουδετέρωσε η τουρκική αστυνομία, η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ έπειτα από εφόδους έγιναν 40 προσαγωγές ατόμων.

Τα τελευταία χρόνια δεν είχε προχωρήσει σε κάποια ενέργεια. Το 2015 είχε πιάσει όμηρο έναν εισαγγελέα στο ίδιο δικαστικό μέγαρο, και τον είχε δολοφονήσει θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τον θάνατο ενός εφήβου, του Μπερκίν Ελβάν, από αστυνομικά πυρά σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις το προηγούμενο έτος.

To 1996 η ίδια οργάνωση είχε δολοφονήσει στο κτίριο του ομίλου Sabanci έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματίες της Τουρκίας, τον Οζντεμίρ Σαμπαντζί, τον διευθυντή της Τοyota Χαλούκ Γκιορκιούν και τη γραμματέα του.

Το χτύπημα στην εκκλησία

Το τρομοκρατικό χτύπημα στο δικαστικό μέγαρο προκαλεί ανησυχία καθώς αναλυτές υπενθυμίζουν πως στις 28 Ιανουαρίου μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος είχαν εισβάλει στην καθολική εκκλησία Σάντα Μαρία στον Βόσπορο με αποτέλεσμα να σκοτώσουν έναν άνδρα. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλύψει πως τη στιγμή της επίθεσης στον ναό βρισκόταν και ο πρόξενος της Πολωνίας, ενώ οι τρομοκράτες είχαν φτάσει με όχημα το οποίο είχε κλαπεί από την Πολωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα όπλα τους «κόλλησαν» και γι’ αυτό τον λόγο μετά τον πρώτο πυροβολισμό τράπηκαν σε φυγή. Ωστόσο λίγες ώρες μετά συνελήφθησαν από τις αστυνομικές αρχές.

Στην Τουρκία εξαιτίας των επιθέσεων αυξάνονται τα αστυνομικά μέτρα σε διαφορετικά σημεία της Κωνσταντινούπολης και είναι φανερή η αστυνομική παρουσία στους δρόμους, σε δημόσια κτίρια και διπλωματικές αρχές.

Δράση και στην Ελλάδα

H DHKP-C έχει δράση και εντός της Ελλάδας. Το 2017 η ελληνική αστυνομία είχε συλλάβει εννέα υπόπτους για συμμετοχή στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση της Τουρκίας DHKP-C. Είχαν εντοπιστεί σε τρία διαμερίσματα, σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα. Εις βάρος του ενός εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στη μεταφορά οπλισμού με φουσκωτό ταχύπλοο, το καλοκαίρι του 2013, στη Χίο. Στα τρία σπίτια είχαν βρεθεί πρώτες ύλες για την παρασκευή εκρηκτικών μηχανισμών.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε γίνει λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την επίσκεψη στην Αθήνα του Ταγίπ Ερντογάν. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι αποσυνέδεαν τα δύο γεγονότα, ωστόσο πηγές της ΕΛ.ΑΣ. τότε δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο οι συλληφθέντες να σχεδίαζαν ενέργεια κατά τουρκικού στόχου επί ελληνικού εδάφους ή ακόμη και κατά του Τούρκου προέδρου. Εις βάρος ενός εκ των κατηγορουμένων εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο – Κίνημα ή DHKP-C. Είχαν προκύψει ενδείξεις ανάμειξής του στην απόπειρα μεταφοράς όπλων και εκρηκτικών από τη Χίο στην Τουρκία, τον Ιούλιο του 2013. Οι πρωταγωνιστές εκείνης της υπόθεσης είχαν συσχετιστεί και με τον πυρήνα μελών της ίδιας οργάνωσης που, ένα χρόνο αργότερα, είχε εξαρθρωθεί σε επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε διαμέρισμα στου Γκύζη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT