Γάζα: Φόβοι για επιδρομή του Ισραήλ στη Ράφα

Γάζα: Φόβοι για επιδρομή του Ισραήλ στη Ράφα

Προσπάθειες του Αντονι Μπλίνκεν για εκεχειρία ώστε να αποτραπεί μαζική έξοδος των Παλαιστινίων στην Αίγυπτο

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αγώνα με τον χρόνο έδινε χθες ο Αντονι Μπλίνκεν κατά τη νέα περιοδεία του στη Μέση Ανατολή, επιδιώκοντας να σφραγίσει συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα προτού το Ισραήλ εισβάλει στη Ράφα, τελευταία μεγάλη πόλη της Λωρίδας υπό παλαιστινιακό έλεγχο, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μαζική έξοδο Παλαιστινίων προς τη χερσόνησο του Σινά και ρήξη μεταξύ Καΐρου και Τελ Αβίβ.

Το αεροπλάνο του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών απογειώθηκε λίγα λεπτά μετά το χάραμα από το Ριάντ, όπου είχε συναντηθεί την προηγούμενη ημέρα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα-διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, και τον μετέφερε στο Κάιρο, όπου τον περίμενε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελφατάχ αλ Σίσι. Η Αίγυπτος ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο ισραηλινής εισβολής στη Ράφα, στα σύνορα της χώρας με τη Γάζα, όπου έχουν συγκεντρωθεί περισσότεροι από το μισό του συνολικού παλαιστινιακού πληθυσμού της Λωρίδας, ο οποίος ανέρχεται σε 2,3 εκατομμύρια.

Ο Σίσι έχει διαμηνύσει στον Νετανιάχου ότι ενδεχόμενη ανάπτυξη ισραηλινών στρατευμάτων κατά μήκος των συνόρων με τη χώρα του θα θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία Ισραήλ – Αιγύπτου, που χρονολογείται από το 1979. Πρόσφατα ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ προεξόφλησε ότι οι δυνάμεις του θα μπουν και στη Ράφα. Μετά τη συνάντηση με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, ο Αντονι Μπλίνκεν αναχώρησε για το Κατάρ, ενώ σήμερα αναμένεται στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη.

Μέχρι χθες βράδυ η προοπτική για εκεχειρία τουλάχιστον έξι εβδομάδων, στη διάρκεια της οποίας θα προχωρήσει σταδιακά η ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως προβλέπει η πρόταση των μεσολαβητών (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ), παρέμενε εξαιρετικά αβέβαιη – το Κατάρ ανακοίνωσε ότι η απάντηση της Χαμάς είναι σε γενικές γραμμές θετική, «αν και περιλαμβάνει κάποιες λεπτομέρειες». Από την πλευρά του ο Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει». Αξιωματούχος της Χαμάς που μίλησε στο πρακτορείο Reuters είχε πει νωρίτερα ότι η ισλαμική οργάνωση δεν θα προχωρήσει σε απελευθέρωση ομήρων μέχρις ότου οι ισραηλινές δυνάμεις αποσυρθούν ολοκληρωτικά από τη Γάζα. Από την πλευρά του ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επιμένει ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τον στρατό του αν δεν επιτευχθεί η «ολοκληρωτική συντριβή» της Χαμάς.

Τουλάχιστον το ένα πέμπτο των αιχμαλώτων πιστεύεται ότι είναι νεκροί, εκτιμά ο ισραηλινός στρατός, αυξάνοντας την πίεση στον Νετανιάχου.

Ωστόσο, η εσωτερική πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό γίνεται ολοένα και εντονότερη. Ερευνα κοινής γνώμης που δημοσιοποιήθηκε χθες εμφανίζει το 51% των Ισραηλινών να ιεραρχεί ως υπ’ αριθμόν ένα στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, έστω και με υποχωρήσεις έναντι της Χαμάς, έναντι 36% των πολιτών που θεωρεί ότι προέχει η συντριβή της οργάνωσης.

Η πίεση αυτή αναμένεται να κλιμακωθεί ύστερα από τη χθεσινή, μακάβρια αποκάλυψη των New York Times. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ισραηλινός στρατός κατέληξε, ύστερα από εξονυχιστική έρευνα, στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 32 από τους 136 εναπομείναντες ομήρους (περισσότεροι από ένας στους πέντε) είναι ήδη νεκροί. Τέσσερις αξιωματούχοι των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών που μίλησαν στην αμερικανική εφημερίδα εκμυστηρεύθηκαν ότι έχουν ήδη ειδοποιηθεί οι οικογένειες των νεκρών και ότι ενδέχεται άλλοι 20 όμηροι να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Παράλληλα, η εφημερίδα Haaretz αποκάλυψε ότι ο στρατός έχει ξεκινήσει έρευνα για τον θάνατο 12 πολιτών σε κιμπούτς του νότιου Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, την ημέρα που εκδηλώθηκαν οι φονικές επιδρομές της Χαμάς, ύστερα από καταγγελίες ότι σκοτώθηκαν από πυρά ισραηλινού άρματος μάχης, κάτι που αναγνώρισε ο διοικητής της επίμαχης μονάδας. Τον κύκλο των αρνητικών, για τη δημόσια εικόνα του Ισραήλ, αποκαλύψεων κλείνει ρεπορτάζ των New York Times με σωρεία αναφορών σε Ισραηλινούς στρατιώτες που πανηγυρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για ανατινάξεις σπιτιών Παλαιστινίων, βανδαλισμούς σε σχολεία και καταστήματα, και καταστροφές πολιτικών υποδομών.

Μέσα σε όλα αυτά, ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας του Ισραήλ, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, ζήτησε συγγνώμη από τον Τζο Μπάιντεν για ανάρτηση του γιου του, ο οποίος είχε χλευάσει τον Αμερικανό πρόεδρο στο Διαδίκτυο. Ο 18χρονος Σουβαέλ Μπεν-Γκβιρ ανέβασε φωτογραφία του 81χρονου Μπάιντεν και έγραψε ότι «είναι σημαντικό να ευαισθητοποιηθεί το κοινό για τη νόσο Αλτσχάιμερ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT