Η τύχη του Τραμπ κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο

Η τύχη του Τραμπ κρίνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο

Θα αποφανθεί τόσο για το καθεστώς ασυλίας του Τραμπ όσο και για τη συμμετοχή του στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στο Κολοράντο και το Μέιν.

3' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απομένουν μόλις εννέα μήνες για τις προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες και η σκιά των δραματικών γεγονότων έπειτα από τις προηγούμενες κάλπες εξακολουθούν να ρίχνουν τη βαριά σκιά τους στην πολιτική ζωή της χώρας.

Η απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία κατηγορείται ότι ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ μαζί με συνεργάτες του, με αποκορύφωμα την επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, παραμένει στην προεκλογική ατζέντα, ενώ η υπόθεση έχει ήδη πάρει και τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στις προεδρικές εκλογές, καθώς θα λάβει αποφάσεις για σειρά νομικών ζητημάτων που αφορούν τον Ντόναλντ Τραμπ, τόσο ως υποψήφιο στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών όσο και ως ιδιώτη.

Οι εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, στο οποίο κυριαρχούν οι συντηρητικοί, με αναλογία έξι προς τρεις, καλούνται να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις.

Αντιμέτωπος με 91 κατηγορίες

Εντωμεταξύ, έχουν απέναντί τους έναν τέως πρόεδρο ο οποίος δαπάνησε 50 εκατ. δολ. μόνο το 2023 για νομικά έξοδα, με πολλούς να κάνουν λόγο για απλό προοίμιο σε σχέση με όσα θα επακολουθήσουν.

Ο Τραμπ κατηγορείται από τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι ακολουθεί κλασική στρατηγική παρεμπόδισης και συσκοτίσεων με σκοπό να αποτρέψει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε δίκης εναντίον του πριν από τις εκλογές.

Αντιμετωπίζει 91 κατηγορίες σε τέσσερις διαφορετικές υποθέσεις, ωστόσο, ο ίδιος και η εκλογική του βάση καταγγέλλουν ότι έχουν απέναντί τους μία «συμμορία» που έχει στήσει σκευωρία σε βάρος τους.

Η Δικαιοσύνη είναι αργή, ειδικά όταν πρόκειται για πρώην πρόεδρο, και οι Αμερικανοί ψηφοφόροι ενδέχεται να φθάσουν μέχρι τις κάλπες του Νοεμβρίου με την αβεβαιότητα να εξακολουθεί να πλανάται σχετικά με την ενδεχόμενη ποινική ενοχή του Τραμπ.

Τα «δικαιώματα» των ψηφοφόρων

Το πρώτο στάδιο της ακροαματικής διαδικασίας στο Ανώτατο Δικαστήριο έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αύριο, Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου, όπου θα εξεταστεί το «μπλόκο» στην υποψηφιότητα που τέως προέδρου σε Κολοράντο και Μέιν.

Οι δύο αυτές πολιτείες έκριναν ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να λάβει μέρος στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών, λόγω του ρόλου του στην εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου και στην επίθεση στο Καπιτώλιο από τους υποστηρικτές του.

Μια «αντιδημοκρατική» απόφαση, σύμφωνα με τους δικηγόρους του τέως προέδρου, οι οποίοι καλούν τους εννέα δικαστές να «προστατεύσουν τα δικαιώματα των δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών που θέλουν να ψηφίσουν τον πρόεδρο Τραμπ».

Νέα εκλογική νίκη του Τραμπ;

Οι επικριτές του Τραμπ υποστηρίζουν από την πλευρά τους ότι μία νίκη του επί του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, τον Νοέμβριο, θα του έδινε αρκετή εξουσία ώστε να διατάξει ενδεχομένως τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης να «παγώσει» τις υποθέσεις εναντίον του ή ακόμα και να δώσει χάρη στον εαυτό του.

Ο επικρατέστερος υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές έχει αρνηθεί κάθε αδίκημα και έχει χαρακτηρίσει όλες τις υποθέσεις εναντίον του ως πολιτικά υποκινούμενες.

Η ήττα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο 

Πάντως, ομοσπονδιακό δικαστήριο απέρριψε χθες, Τετάρτη, τον ισχυρισμό του τέως προέδρου πως έχει ασυλία όσον αφορά τις κατηγορίες συνωμοσίας για την ανατροπή του αποτελέσματος των εκλογών του 2020 που αντιμετωπίζει.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Τραμπ πρέπει να παραστεί κανονικά σε δίκη σχετικά με τη φερόμενη κακουργηματική πράξη του.

Η απόφαση των τριών δικαστών ήταν ομόφωνη και αποτελεί σημαντική ήττα για τον τέως  πρόεδρο, αν και αποκλείεται να είναι η «τελευταία του λέξη» στην προσπάθεια να αποδείξει πως δεν πρέπει να καταδικαστεί, καθώς την περίοδο για την οποία κατηγορείται ήταν ακόμη πρόεδρος των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Δίκαιο, ο εκάστοτε πρόεδρος χαίρει πλήρους ασυλίας για μία τεράστια σειρά από νομικές κατηγορίες. Ο ίδιος δηλώνει πως θα προχωρήσει σε σχετική έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αν και η απόφαση ήταν μάλλον αναμενόμενη, το πόρισμα έκτασης 57 σελίδων αποτελεί σπουδαία στιγμή στην αμερικανική δικαστική ιστορία, καθώς απαντά σε μία ερώτηση που δεν έχει τεθεί ποτέ ξανά στη χώρα: Μπορεί ένας πρώην πρόεδρος να αποφύγει να τιμωρηθεί από το δικαστικό σύστημα για κάτι που έκανε κατά τη διάρκεια της θητείας του;

Οι άλλες υποθέσεις

Εντωμεταξύ, άλλη δικαστική υπόθεση σε βάρος του Τραμπ στη Νέα Υόρκη, όπου ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει κατηγορίες για εξαγορά σιωπής μιας πορνοστάρ το 2016, αναμένεται να ξεκινήσει στις 25 Μαρτίου.

Η υπόθεση αυτή, ωστόσο, θεωρείται ως η λιγότερο επικίνδυνη νομικά από τις συνολικά τέσσερις που αντιμετωπίζει ο Τραμπ.

Η περιφερειακή δικαστής στη Φλόριντα των ΗΠΑ, Αϊλίν Κάνον, όρισε τις 20 Μαΐου ως ημερομηνία δίκης για άλλη υπόθεση, στην οποία ο τέως πρόεδρος κατηγορείται ότι είχε παράνομα στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα τα οποία έκρυβε στην έπαυλή του στη Φλόριντα.

Επίσης, κατηγορείται για παρεμπόδιση των προσπαθειών του FBI να τα πάρει πίσω. Ωστόσο, η Κάνον δεν αποκλείεται να επανεξετάσει την ημερομηνία της δίκης.

Τέλος, δεν έχει οριστεί ημερομηνία δίκης στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια, όπου το γραφείο του εισαγγελέα έχει κατηγορήσει τον Τραμπ για προσπάθεια να υπονομεύσει τις εκλογές στην πολιτεία το 2020.

Με πληροφορίες από Reuters, NYT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT