Ε.Ε.: Προς νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Ε.Ε.: Προς νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Εξετάζονται κυρώσεις και για Ισραηλινούς εξτρεμιστές εποίκους

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ανήμερα της δεύτερης επετείου εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθεί ο νέος γύρος κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον της Μόσχας.

Αυτό ανέφερε χθες η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Κύριε Πούτιν, κάνατε ένα λάθος», τόνισε. Οι κυρώσεις που έχουν εφαρμοστεί ήδη «αποδυναμώνουν» τη Ρωσία, προσέθεσε. Ωστόσο, κατά πώς φαίνεται, οι κυρώσεις θα είναι κυρίως συμβολικού χαρακτήρα.

Η λίστα που έχει προετοιμάσει η Κομισιόν περιλαμβάνει κάποιους δεκάδες στρατιωτικούς υπαλλήλους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και κάποιους Ρώσους που θεωρούνται ύποπτοι για απαγωγές παιδιών από την Ουκρανία. Τα μέτρα θα αφορούν και κάποιες εταιρείες εκτός Ε.Ε. που βοηθούν τη Ρωσία να αποκτά απαγορευμένο στρατιωτικό υλικό.

Το θέμα των νέων κυρώσεων θα απασχολήσει τους μόνιμους αντιπροσώπους των κρατών-μελών της Ε.Ε. αύριο, ενώ το προσχέδιο των κυρώσεων συζητήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Εκτός λίστας φαίνεται ότι θα μείνουν απαγορεύσεις για ρωσικά μέταλλα, υγροποιημένο αέριο ή επιχειρήσεις με πυρηνικά, καθώς θα έπρεπε να συμφωνηθούν αμέσως μετά τον 12ο γύρο κυρώσεων, που ανακοινώθηκαν στις 19 Δεκεμβρίου, αλλά και το νέο «πακέτο» θα έπρεπε να είναι έτοιμο στις 24 Φεβρουαρίου.

Η Τσεχία επιχείρησε να επαναφέρει την πρόταση, που είχε καταθέσει τον Δεκέμβριο, προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία κίνησης Ρώσων διπλωματών στη Ζώνη Σένγκεν, κάτι που θα σήμαινε για παράδειγμα απαγόρευση μετακίνησης ενός Ρώσου διπλωμάτη που βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προς Βέλγιο ή Ολλανδία.

Πάντως, Αυστρία, Γερμανία και Γαλλία αντέδρασαν θεωρώντας ότι θα ήταν δύσκολη η εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, ενώ υπήρξε ανησυχία για αντίμετρα από τη Ρωσία που θα περιόριζαν τις μετακινήσεις Ευρωπαίων διπλωματών στη Μόσχα.

Να σημειωθεί ότι η Ε.Ε. έχει ήδη απελάσει 300 Ρώσους διπλωμάτες με την κατηγορία της κατασκοπείας το 2022, ενώ κυρώσεις έχουν επιβληθεί σε περίπου 2.000 Ρώσους πολίτες και οντότητες. Η Ε.Ε. έχει άλλωστε ήδη «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας ύψους 320 δισ. ευρώ, ενώ έχει επιβάλει απαγορεύσεις σε εμπορικά είδη, που υπολογίζονται σε 135 δισ. ευρώ.

Κυρώσεις σε Ισραηλινούς εποίκους

Η πρόταση για κυρώσεις εναντίον Ισραηλινών εποίκων έχει κατατεθεί από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εδώ και καιρό, αλλά οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών – μελών αναμένεται να συζητήσουν το θέμα σήμερα. Σύμφωνα πάντως με το Politico, η Ουγγαρία και η Τσεχία «μπλοκάρουν» την πρόταση, παρά το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον προσανατολίζεται στη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, οι εξτρεμιστές έποικοι έχουν πραγματοποιήσει επιθέσεις εναντίον των Παλαιστινίων, ενώ η κυβέρνηση Νετανιάχου κατηγορείται ότι δεν προβαίνει σε μέτρα εναντίον τους αλλά και της απόφασής τους να επεκταθούν σε παλαιστινιακά εδάφη. Αποτέλεσμα φυσικά είναι η λύση στη βάση των δύο κρατών να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη, παρά το γεγονός ότι αποτελεί τη βασική επιδίωξη της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η Ε.Ε. επέβαλε νέες κυρώσεις εναντίον της Χαμάς, που περιορίζουν  την οικονομική ενίσχυση τόσο της ίδιας όσο ανώτερων αξιωματούχων της. Και αυτό συνέβη για να μπορέσει η Ενωση να επιβάλει πλέον κυρώσεις και εναντίον Ισραηλινών εξτρεμιστών εποίκων.

Οι ΗΠΑ, πάντως, την περασμένη Παρασκευή ανακοίνωσαν την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις εποίκους που φέρονται να έχουν σκοτώσει ή να έχουν απομακρύνει Παλαιστινίους από τα σπίτια τους, γεγονός που αυξάνει την πίεση προς τις Βρυξέλλες να λάβουν αντίστοιχα μέτρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT