Νίκι Χέιλι: Βγήκε δεύτερη χωρίς αντίπαλο

Νίκι Χέιλι: Βγήκε δεύτερη χωρίς αντίπαλο

Εκκληση απηύθυνε η εθνική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα, Νίκι Χέιλι, να εγκαταλείψει την κούρσα προκειμένου να δημιουργήσει κοινό προεκλογικό ταμείο με τον Ντόναλντ Τραμπ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκκληση απηύθυνε η εθνική επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού κόμματος στην υποψήφια για το προεδρικό χρίσμα, Νίκι Χέιλι, να εγκαταλείψει την κούρσα προκειμένου να δημιουργήσει κοινό προεκλογικό ταμείο με τον Ντόναλντ Τραμπ. Την πρόταση της επιτροπής του κόμματος ενισχύουν τα δεινά ποσοστά της Χέιλι στην πρώτη από δύο προκριματικές αναμετρήσεις στην πολιτεία της Νεβάδα. Το ψηφοδέλτιο «κανέναν από τους υποψηφίους» εξασφάλισε περισσότερες ψήφους από εκείνο της Χέιλι, καθώς ο Τραμπ επέλεξε να μην κατέβει στην πρώτη προκριματική αναμέτρηση της Νεβάδα. Οι σημερινές –δεύτερες– προκριματικές εκλογές στη Νεβάδα, στις οποίες συμμετέχει ο Τραμπ, είναι αυτές που θα κρίνουν τους συνέδρους της πολιτείας για το εθνικό συνέδριο του κόμματος. Η Χέιλι δεν πραγματοποίησε προεκλογικές συγκεντρώσεις στη Νεβάδα, προτιμώντας να μοιραστεί τον χρόνο της μεταξύ της γενέτειράς της, Νότιας Καρολίνας, και της Καλιφόρνιας, όπου επισκέφθηκε δωρητές της εκστρατείας της.

Απορρίφθηκε από τη Γερουσία το μεταναστευτικό νομοσχέδιο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. To πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τη φύλαξη των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ δεν κατάφερε τελικά να ενώσει Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς γερουσιαστές. Αργά χθες το βράδυ η Γερουσία το καταψήφισε με 50 ψήφους κατά έναντι 49 υπέρ. Για την εφαρμογή του απαιτούνταν τουλάχιστον 60 ψήφοι υπέρ. Γερουσιαστές και των δύο κομμάτων είχαν καταβάλει τους τελευταίους τέσσερις μήνες πυρετώδεις προσπάθειες προκειμένου να λύσουν από κοινού ένα από τα πιο ακανθώδη πολιτικά ζητήματα της χώρας. Το έκτασης 400 σελίδων και κόστους 118 δισ. δολαρίων νομοσχέδιο που τελικά παρουσίαζαν, ήλπιζαν να οδηγήσει σε μια ιστορική συνεργασία, η οποία τελικά ματαιώθηκε. Νωρίτερα την ίδια ημέρα είχε προηγηθεί πολιτική ήττα και για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στο Κογκρέσο, με την αποτυχία της πρότασης μομφής κατά του υπουργού Εσωτερικής Ασφαλείας της κυβέρνησης Μπάιντεν, Αλεχάντρο Μαγιόρκας, στη Βουλή των Αντιπροσώπων και την καταψήφιση ρεπουμπλικανικής πρότασης στη Γερουσία, η οποία θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση στρατιωτικής βοήθειας προς το Ισραήλ, αλλά όχι προς την Ουκρανία.

Οι εξελίξεις στο Καπιτώλιο την Τρίτη αποτυπώνουν το πορτρέτο της αναταραχής στη νομοθετική εξουσία εξαιτίας της τακτικής των Ρεπουμπλικανών να αντιστέκονται σε κάθε πρωτοβουλία του προέδρου Μπάιντεν, χωρίς να διαθέτουν την ίδια ώρα ικανή πλειοψηφία και κομματική πειθαρχία για να επιβάλουν την πολιτική τους, σύμφωνα με τους Times της Νέας Υόρκης. Οι Ρεπουμπλικανοί προσπάθησαν να τορπιλίσουν διακομματικές προσπάθειες ενίσχυσης της αμυντικής βοήθειας προς την Ουκρανία και τη συμβιβαστική λύση για ενίσχυση της συνοριακής φύλαξης. Πρότειναν, αντίθετα, την αποκλειστική παροχή βοήθειας προς το Ισραήλ και την απομάκρυνση του επικεφαλής των μεταναστευτικών υπηρεσιών της κυβέρνησης, του υπουργού Αλ. Μαγιόρκας. Οι συναπτές ήττες της Τρίτης έδειξαν την αναποτελεσματικότητα των μεθοδεύσεών τους.

Περιελάμβανε και τη βοήθεια προς την Ουκρανία – Ηττα των Ρεπουμπλικανών, καθώς δεν εγκρίθηκε η πρόταση μομφής κατά του υπ. Εσωτερικής Ασφαλείας.

Παρότι οι Ρεπουμπλικανοί ανακοίνωσαν χθες ότι θα καταθέσουν εκ νέου πρόταση μομφής κατά του Μαγιόρκας –ενδεχομένως και σήμερα–, η συζήτησή της δεν αναμένεται πριν από δύο εβδομάδες. Αντί για επίδειξη ενότητας των Ρεπουμπλικανών απέναντι στην εγκληματική –σύμφωνα με τους ίδιους– μεταναστευτική πολιτική Μπάιντεν, η πρόταση μομφής κατά του Μαγιόρκας εξελίχθηκε σε δεινό φιάσκο για τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο της Βουλής, Μάικ Τζόνσον. Σε μια θεατρική στιγμή των διαδικασιών την Τρίτη, οι Δημοκρατικοί έφεραν στην αίθουσα της Βουλής τον βουλευτή Αλ Γκριν του Τέξας, ο οποίος είχε μόλις λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο και φορούσε ακόμη ποδιά ασθενούς, προκειμένου να καταψηφίσει την πρόταση μομφής κατά του Μαγιόρκας. Την οργή τους εξέφραζαν οι σκληροπυρηνικοί βουλευτές των Ρεπουμπλικανών για την άγνοια του Τζόνσον για τον αριθμό ψήφων που διέθετε σε τόσο σημαντική ψηφοφορία. Τρεις Ρεπουμπλικανοί βουλευτές διαφοροποιήθηκαν από τη γραμμή και καταψήφισαν. Πολλά σημάδια έδειχναν ήδη από τη Δευτέρα ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί βουλευτές δίσταζαν να ζητήσουν την απομάκρυνση ενός υπουργού, επειδή ακολουθεί τις εντολές της κυβέρνησης. «Ο υπουργός Μαγιόρκας είναι ένοχος κακοδιαχείρισης, αλλά αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο παύσης του. Ενας υπουργός μπορεί να αντιμετωπίσει πρόταση μομφής για αδίκημα που διέπραξε κατά την άσκηση των καθηκόντων του, αλλά όχι επειδή ακολουθεί εντολές του προέδρου. Η συνοριακή κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με την αντικατάσταση ενός αριστερού αξιωματούχου», είπε ο βουλευτής Τομ ΜακΛίντοκ της Καλιφόρνιας, που καταψήφισε την πρόταση του κόμματός του.

Ο επικεφαλής της Δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή, Χακίμ Τζέφρις, είπε: «Αυτό που πραγματικά θέλετε είναι να απολύσετε τον Τζο Μπάιντεν, αλλά συνειδητοποιείτε ότι αυτό δεν θα είναι πολιτικά επωφελές. Θα ζήσετε με το στίγμα της ντροπής, ενώ ο κ. Μαγιόρκας θα το φέρει σαν παράσημο τιμής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT