Γάζα: «Οχι» Νετανιάχου στη Χαμάς

Απέρριψε τις προτάσεις της οργάνωσης – «Η νίκη είναι θέμα μηνών», τόνισε

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μπήκε από χθες στον πέμπτο μήνα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν είχε εντατικές διαβουλεύσεις με την ισραηλινή πολιτική ηγεσία ύστερα από την απάντηση της Χαμάς στο σχέδιο για εκεχειρία που κατέστρωσαν προ δεκαημέρου οι εκπρόσωποι των χωρών-διαμεσολαβητών (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ), στο Παρίσι. Το Ισραήλ εμφανίζεται να απορρίπτει την αντιπρόταση της Χαμάς και σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η νίκη του Ισραήλ είναι θέμα χρόνου, «ζήτημα μηνών». «Δεν γυρνάμε αν δεν νικήσουμε», διακήρυξε μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Η αντιπρόταση της ισλαμικής οργάνωσης δημοσιεύθηκε στη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ», η οποία πρόσκειται στη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και την αυθεντικότητά της επιβεβαίωσαν εκπρόσωπος της Χαμάς και δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι. Υπαναχωρώντας από προηγούμενες θέσεις της, η Χαμάς δεν αξιώνει οριστική κατάπαυση του πυρός, ζητάει όμως να παραταθεί η εκεχειρία από τις έξι εβδομάδες, που πρότειναν οι μεσολαβητές ύστερα από συνεννόηση με το Ισραήλ, σε 135 ημέρες. Η πρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις. Στις πρώτες 45 ημέρες της εκεχειρίας η οργάνωση θα απελευθερώσει όλες τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αδιευκρίνιστου αριθμού Παλαιστινίων κρατουμένων. Παράλληλα, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις κατοικημένες περιοχές και θα επιτρέψει την επιστροφή των Παλαιστινίων εκτοπισμένων στις οικίες τους.

Στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων, βασικά στρατιωτών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άνω των 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων. Αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις αντιπροτάσεις της Χαμάς «λιγάκι υπερβολικές», ενώ ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 δήλωσε ευθύς εξαρχής πως ορισμένες από τις αξιώσεις της οργάνωσης δεν είναι αποδεκτές από τη χώρα του. Το πιο ακανθώδες στοιχείο της αντιπρότασης είναι ότι, ουσιαστικά, προβλέπει πως η Χαμάς θα εξακολουθεί να έχει τον έλεγχο της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών, κάτι που θα ισοδυναμούσε με παραδοχή ήττας και πολιτική αυτοκτονία για τον Νετανιάχου. «Το Ισραήλ πρέπει να είναι σε θέση να δράσει οποιαδήποτε στιγμή και οπουδήποτε στη Γάζα», είπε μεταξύ άλλων ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πάντως μέχρι χθες το βράδυ η ισραηλινή κυβέρνηση ήταν αρκετά προσεκτική ώστε να μην «αδειάσει» την πέμπτη περιοδεία του Αντονι Μπλίνκεν στην περιοχή από την έναρξη του πολέμου. «Εχουμε ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις από τους διαπραγματευτές του Κατάρ. Η (ισραηλινή μυστική υπηρεσία) Μοσάντ εξετάζει εντατικά τις προτάσεις που μας διαβιβάστηκαν», δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Αβι Χάιμαν. Σύμφωνα με ισραηλινά Μέσα, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία προβληματίζονταν αν θα έπρεπε να απορρίψουν κατηγορηματικά τις προτάσεις της Χαμάς ή να διατυπώσουν εναλλακτικές λύσεις.

Η Σαουδική Αραβία θα συνάψει σχέσεις με το Ισραήλ μόνο αν η ηγεσία του αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος, διαμηνύει το Ριάντ.

Εχοντας ήδη επισκεφθεί το Ριάντ, όπου είχε διαβουλεύσεις με τον πρίγκιπα – διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προσπάθησε να δελεάσει την κυβέρνηση Νετανιάχου με την προοπτική να συνάψει η Σαουδική Αραβία διπλωματικές σχέσεις με το εβραϊκό κράτος σε αντάλλαγμα για «ένα καθαρό, αξιόπιστο, χρονολογημένο σχέδιο για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους». Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε ότι «το βασίλειο κατέστησε σαφή στην αμερικανική αντιπροσωπεία τη σταθερή θέση του ότι δεν θα υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ αν αυτό δεν αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Στη Δαμασκό, η στρατιωτική ηγεσία ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ βομβάρδισε στόχους στην πόλη Χομς της κεντρικής Συρίας, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους.

«Η σφαγή του αιώνα»

Τέλος, στη Γαλλία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής στους 42 Γάλλους που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου 2023. Ηταν «η μεγαλύτερη αντισημιτική σφαγή του αιώνα μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος στην αυλή του Μεγάρου των Απομάχων στο Παρίσι, παρουσία οικογενειών των θυμάτων. «Είμαστε 68 εκατ. Γάλλοι που πενθούμε για τις ζωές που χάθηκαν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου… Εξήντα οκτώ εκατ., εκ των οποίων τρεις παραμένουν αιχμάλωτοι και για την απελευθέρωσή τους παλεύουμε καθημερινά. Οι άδειες καρέκλες τους είναι εκεί», είπε με δυνατή φωνή ο Μακρόν. Τρεις καρέκλες είχαν μείνει κενές μεταξύ των θέσεων των οικογενειών των θυμάτων.

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT