Ρωσία: Αποκλείεται ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν

Ρωσία: Αποκλείεται ο κύριος αντίπαλος του Πούτιν

Ο Ναντέζντιν διαμαρτύρεται ότι δεν τον αφήνουν να είναι υποψήφιος για πρόεδρος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κόκκινο» άναψε σήμερα, Πέμπτη, η επιτροπή εκλογών της Ρωσίας στην υποψηφιότητα του αντικαθεστωτικού Μπόρις Ναντέζντιν για την προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με τον ίδιο να καταγγέλλει τις Αρχές ότι τον εμποδίζουν από το να τεθεί αντίπαλος του Βλαντιμίρ Πούτιν και να υπόσχεται προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Σήμερα το πρωί η κεντρική εκλογική επιτροπή της Ρωσίας ακύρωσε περίπου 10.000 υπογραφές που στήριζαν το αίτημα του κ. Ναντέζντιν για την υποψηφιότητά του, απορρίπτοντάς την με τον τρόπο αυτόν.

«Με εμποδίζουν από το να θέσω υποψηφιότητα», δήλωσε ο κ. Ναντέζντιν, που δεν αμφισβητεί μόνο τον εδώ και δυόμισι δεκαετίες ισχυρό άνδρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και την απόφαση για τη ρωσική εισβολή πριν από δύο χρόνια στην Ουκρανία.

Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας έκρινε ως έγκυρες τις υπογραφές μόνο 95.587 πολιτών, από τις σχεδόν 105.000 που κατέθεσε ο αντιπολιτευόμενος υποψήφιος, πράγμα που προς το παρόν δεν του επιτρέπει να εγγραφεί ως υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου. Κατά την επιτροπή ορισμένες από τις υπογραφές ανήκουν σε νεκρούς πολίτες.

Σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, το Κρεμλίνο είπε το μεσημέρι της Πέμπτης πως υπήρχαν προβλήματα με τις υπογραφές που κατέθεσε ο κ. Ναντέζντιν και ότι όλοι οι κανόνες τηρούνται.

Πλέον ο 60χρονος Ναντέζντιν δηλώνει ότι δεν δέχεται την απόφαση ως ορθή και σκοπεύει να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας, ώστε να του επιτραπεί να θέσει υποψηφιότητα απέναντι στον ένοικο του Κρεμλίνου.

Τόνισε μάλιστα σε ανάρτησή του ότι όλος ο κόσμος είδε τις ουρές οπαδών του για να υπογράψουν και ότι έχει συγκεντρώσει πάνω από 200.000 υπογραφές. Για μια έγκυρη υποψηφιότητα απαιτούνται 100.000 υπογραφές από τις 40 ρωσικές επαρχίες, ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν 15-17 Μαρτίου. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα επικρατήσει ο 71χρονος Πούτιν.

Η εξέλιξη έρχεται μερικές ώρες πριν από τη μετάδοση της πρώτης συνέντευξης του Πούτιν σε Δυτικό δημοσιογράφο μετά την εισβολή, και συγκεκριμένα στον λάτρη των θεωριών συνωμοσίας Τάκερ Κάρλσον, που πρόκειται να βγει στον αέρα μέσω της πλατφόρμας Χ στη 1 π.μ. της Παρασκευής – ώρα Ελλάδος.

Ο πλέον δημοφιλής στη Ρωσία πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Πούτιν, ο Αλεξέι Ναβάλνι, παραμένει σε ρωσική φυλακή εκτίοντας ποινή πολυετούς κάθειρξης.

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT