Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα – Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για εκεχειρία στη Γάζα – Στο Κάιρο αντιπροσωπεία της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν παραμένει στην περιοχή, στο πλαίσιο της πέμπτης περιοδείας που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή, μετά την έναρξη της σύγκρουσης Ισραήλ - Χαμάς στη Γάζα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντιπροσωπεία της Χαμάς θα έχει νέες συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σήμερα Πέμπτη, μία ημέρα αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε αντιπρόταση, με την οποία απάντησε, σε σχέδιο συμφωνίας.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς με έδρα τον Λίβανο Οσάμα Χαμντάν επιβεβαίωσε το ταξίδι σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό, ενώ Αιγύπτιος αξιωματούχος δήλωσε επίσης στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «νέος γύρος διαπραγματεύσεων» πρόκειται να ξεκινήσει σήμερα, Πέμπτη, στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη «ηρεμίας στη Λωρίδα της Γάζας».

Παραμένει στη Μέση Ανατολή ο Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν παραμένει στην περιοχή, όπου πραγματοποιεί την πέμπτη περιοδεία του μετά την έναρξη της σύγκρουσης και τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς είναι ακόμη εφικτή, παρότι οι δύο πλευρές απέχουν πολύ από μια συμφωνία.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιβεβαίωσε επίσης ότι οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) έχουν λάβει εντολή να ξεκινήσουν επιχειρήσεις στη Ράφα της νότιας Γάζας, όπου έχει συρρεύσει μεγάλος πλήθος εκτοπισμένων Παλαιστινίων.

Νετανιάχου: «Δεν γυρνάμε αν δεν νικήσουμε»

Σε συνέντευξη Τύπου χθες Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία ο πόλεμος στη Γάζα μπήκε στον πέμπτο μήνα του, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι η νίκη του Ισραήλ είναι θέμα χρόνου, «ζήτημα μηνών». «Δεν γυρνάμε αν δεν νικήσουμε», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε τις αντιπροτάσεις της Χαμάς «λιγάκι υπερβολικές», ενώ ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που μίλησε νωρίτερα στο τηλεοπτικό δίκτυο Channel 13 είχε δηλώσει πως κάποιες από τις απαιτήσεις της οργάνωσης δεν είναι αποδεκτές από τη χώρα του.

Το μεγαλύτερο σημείο τριβής στην αντιπρόταση είναι το ότι, ουσιαστικά, προβλέπει πως η Χαμάς θα εξακολουθήσει να έχει τον έλεγχο της Γάζας μετά τη λήξη των εχθροπραξιών.

Η αντιπρόταση της Χαμάς που απορρίφθηκε

Η αντιπρόταση της ισλαμικής οργάνωσης δημοσιεύθηκε στη λιβανέζικη εφημερίδα «Αλ Ακμπάρ», η οποία πρόσκειται στη φιλοϊρανική Χεζμπολάχ και την αυθεντικότητά της επιβεβαίωσαν εκπρόσωπος της Χαμάς και δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι.

Υπαναχωρώντας από προηγούμενες θέσεις της, η Χαμάς δεν απαιτεί πλέον οριστική κατάπαυση του πυρός, ζητάει όμως να παραταθεί η εκεχειρία από τις έξι εβδομάδες, που πρότειναν οι μεσολαβητές ύστερα από συνεννόηση με το Ισραήλ, σε 135 ημέρες.

Η πρόταση της Χαμάς προβλέπει τρεις φάσεις. Στις πρώτες 45 ημέρες της εκεχειρίας η οργάνωση θα απελευθερώσει όλες τις γυναίκες, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ομήρους, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση αδιευκρίνιστου αριθμού Παλαιστίνιων κρατουμένων.

Παράλληλα, το Ισραήλ θα αποσύρει τα στρατεύματά του από όλες τις κατοικημένες περιοχές και θα επιτρέψει την επιστροφή των Παλαιστίνιων εκτοπισμένων στις οικίες τους.

Στη δεύτερη φάση της εκεχειρίας προβλέπεται η απελευθέρωση όλων των υπόλοιπων Ισραηλινών ομήρων, βασικά στρατιωτών, ενώ παράλληλα θα απελευθερωθούν όλοι οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι άνω των 50 ετών, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων στελεχών παλαιστινιακών οργανώσεων.

Αφού ολοκληρωθεί η ανταλλαγή αιχμαλώτων, θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT