Κίεβο: Η αδυναμία των ΗΠΑ να εγκρίνουν πακέτο βοήθειας θα έχει συνέπειες

Κίεβο: Η αδυναμία των ΗΠΑ να εγκρίνουν πακέτο βοήθειας θα έχει συνέπειες

Τα εξαντλημένα ουκρανικά στρατεύματα έχουν ήδη σοβαρό έλλειμμα στρατιωτικού υλικού σε σύγκριση με τους Ρώσους

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επανειλημμένη αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να περάσει από τη Γερουσία ένα πακέτο χρηματοδότησης για την Ουκρανία θα έχει σοβαρές συνέπειες στο πεδίο της μάχης και την ικανότητα του Κιέβου να συγκρατήσει τις ρωσικές δυνάμεις, αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Πρόσφατα, οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας καταψήφισαν το διακομματικό νομοσχέδιο που προέβλεπε βοήθεια 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, βοήθεια προς το Ισραήλ και χρηματοδότηση για τα μέτρα ασφαλείας στα αμερικανικά σύνορα. Η εν λόγω εξέλιξη αποτέλεσε ακόμα ένα πλήγμα για το Κίεβο, με τους Ουκρανούς αξιωματούχους να αναφέρουν ότι η σημαντική καθυστέρηση της αμερικανικής βοήθειας έχει ήδη σαφή αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης, όπου τα εξαντλημένα ουκρανικά στρατεύματα έχουν σοβαρό έλλειμμα στρατιωτικού υλικού σε σύγκριση με τους Ρώσους.

Ο βοηθός του Ζελένσκι, Μιχαήλο Ποντόλιακ εκτίμησε ότι τα ρωσικά στρατεύματα χρησιμοποιούν περίπου 10.000 βλήματα πυροβολικού την ημέρα κατά μήκος του τεράστιου μετώπου, ενώ τα ουκρανικά στρατεύματα περιορίζονται στη χρήση 1.500 έως 2.500. Παράλληλα, η έλλειψη εξοπλισμού καθιστά αδύνατο έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων. 

«Αν έχεις σαφή γνώση ότι στους επόμενους τρεις έως έξι μήνες θα έχεις έναν συγκεκριμένο αριθμό πυραύλων μεγάλων αποστάσεων, για παράδειγμα, μπορείς να σχεδιάσεις ποιους στόχους υποδομής θα χτυπήσεις στα κατεχόμενα εδάφη. Οταν σήμερα έχεις έλλειμμα και αβεβαιότητα, μπορείς να κάνεις μόνο αμυντικό πόλεμο», δήλωσε ο Ποντόλιακ σε συνέντευξή του. 

Από την πλευρά της, η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Μπρίτζετ Μπρινκ, εξέφρασε την Τετάρτη την απογοήτευσή της για την καθυστέρηση του πακέτου στήριξης. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Η Ουκρανία χρειάζεται τη βοήθειά μας τώρα», έγραψε στο Χ.

Με πληροφορίες από Guardian

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT