Η εκρηκτική άνθηση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) είναι η τάση που σαρώνει τον πλανήτη.
Από τα εργοστάσια τσιπ της Ταϊβάν έως τις τεχνολογικές startups των ΗΠΑ, όλοι ωφελούνται από μία βιομηχανία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της UBS, θα φτάσει τα επόμενα τρία χρόνια να κάνει τζίρο 420 δισ. δολαρίων. Ένας από τους αναπάντεχους κερδισμένους αυτής της αγοράς, όμως, είναι ένας εξωτικός παράδεισος της Καραϊβικής, με μόλις 15.000 κατοίκους.
Η Ανγκουίλα αποτελεί υπερπόντιο έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, με μια οικονομία που στηρίζεται κυρίως από τα πολυτελή τουριστικά θέρετρα. Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχει γίνει περιζήτητη, καθώς πέρα από τις πανέμορφες παραλίες της, διαθέτει και το καλύτερο «οικόπεδο» στο real estate του ίντερνετ.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, ο διεθνής οργανισμός Internet Assigned Numbers Authority (IANA) άρχισε να μοιράζει στις χώρες τα domains τους, με την Ελλάδα να παίρνει το .gr, την Ιαπωνία το .jp και την Αυστραλία το .au. Το 1995, η Ανγκουίλα πήρε το .ai. Σήμερα, αυτό το domain είναι περιζήτητο, καθώς κάθε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που σέβεται τον αυτό της, οφείλει να έχει μια ιστοσελίδα που τελειώνει σε .ai. Και για να την αποκτήσει, πρέπει να πληρώσει την Ανγκουίλα. Όπως έχουν γράψει οι New York Times, το 2018, η Ανγκουίλα έβγαζε περίπου 2,9 εκατ. δολάρια τον χρόνο, πουλώντας τα δικαιώματα χρήσης του .ai. Το ποσό αυτό ήταν αρκετό για να πληρωθούν οι μισθοί όλων των δασκάλων στα δημοτικά σχολεία της.
Αλλά σύμφωνα με το IEEE Spectrum, πλέον βγάζει αυτό το ποσό κάθε μήνα. Και μάλιστα προβλέπει ότι τα έσοδα από το domain θα διπλασιαστούν τον επόμενο χρόνο, φτάνοντας στα 6 εκατ. δολάρια τον μήνα, μόνο από την ανανέωση των παλιών συμφωνιών, καθώς το τίμημά τους θα αυξηθεί. Όσο για τις νέες συμφωνίες, αυτές τετραπλασιάστηκαν στο πρώτο πεντάμηνο μετά την κυκλοφορία του ChatGPT, τον Νοέμβριο του 2022, και άρα αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς.
Ο Vince Cate, ο άνθρωπος που διαχειρίζεται τις εγγραφές στο domain για την Ανγκουίλα, εξηγεί ότι το τμήμα του παράγει ήδη το ένα τρίτο των κρατικών εσόδων. Χάρη στο domain αυτό, η Ανγκουίλα μπόρεσε να αποπληρώσει κάποια χρέη της και να αναστείλει τους φόρους στις κατοικίες.
Και όμως, οι τοπικές αρχές λίγο έλειψε να χάσουν όλα αυτά τα έσοδα, καθώς πριν από χρόνια, μια ταϊβανέζικη εταιρεία είχε πείσει την κυβέρνηση να της παραχωρήσει τον έλεγχο του domain, με αντάλλαγμα μια ένεση ρευστού. Η εταιρεία ήθελε να πουλήσει τέτοια domain names στην Κίνα, όπου «ai» σημαίνει αγάπη. Η συμφωνία δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς η ταϊβανέζικη εταιρεία εξαφανίστηκε για μερικά χρόνια, ώσπου οι αξιωματούχοι της Ανγκουίλα πήραν πίσω τον έλεγχο του domain.
Πηγή: MoneyReview