Εντείνονται οι διεθνείς προειδοποιήσεις προς το Ισραήλ σχετικά με τη σχεδιαζόμενη επίθεσή του στη Ράφα, την πόλη στη νότια Γάζα όπου περίπου 1,3 εκατ. Παλαιστίνιοι πρόσφυγες έχουν αναζητήσει καταφύγιο εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε συνομιλία σήμερα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Αυτή ήταν, μάλιστα, η πρώτη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών, έπειτα από τη δήλωση του Μπάιντεν που είχε χαρακτηρίσει «υπερβολική» τη στρατιωτική δράση του Ισραήλ στη Γάζα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ο Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να μην προχωρήσει σε μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα εάν δεν έχει «ένα αξιόπιστο και εφικτό σχέδιο» για την προστασία του εκεί πληθυσμού. Πιο συγκεκριμένα, ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον Νετανιάχου, ότι «μια στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί χωρίς ένα αξιόπιστο, υλοποιήσιμο σχέδιο που θα εγγυάται την ασφάλεια των πάνω από ένα εκατ. ανθρώπων που έχουν βρει καταφύγιο εκεί», αναφέρει η αμερικανική κυβέρνηση σε ανακοίνωση.
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε ότι «πάνω από το 50% του πληθυσμού της Γάζας έχει καταφύγει στην περιοχή» της Ράφα, ενώ η Ολλανδή ΥΠΕΞ, Χάνκε Μπρούινς Σλοτ, προειδοποίησε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν «πολλές απώλειες μεταξύ των αμάχων».
Η Γαλλία, σε ανάλογο πνεύμα, εξέφρασε την ανησυχία της και προέτρεψε το Ισραήλ να τερματίσει τις εχθροπραξίες προκειμένου να αποφευχθεί μια «καταστροφή».
«Μια ισραηλινή επίθεση μεγάλης κλίμακας στη Ράφα θα ήταν αδικαιολόγητη […] Η Ράφα είναι ζωτικής σημασίας σημείο διέλευσης για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας για τον πληθυσμό της Γάζας […] Προκειμένου να αποφευχθεί μια καταστροφή, επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για παύση των εχθροπραξιών», σημείωσε, σε ανακοίνωσή του, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας.
Για «ολέθριες συνέπειες» πιθανής ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης στην πόλη που βρίσκεται κοντά στα σύνορά της έκανε λόγο η Αίγυπτος.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση για «ενοποίηση όλων των διεθνών και περιφερειακών προσπαθειών προκειμένου να αποτραπεί η στοχοποίηση της παλαιστινιακής πόλης».
Η Σαουδική Αραβία προειδοποίησε για «πολύ σοβαρές επιπτώσεις» σε περίπτωση εισβολής στη Ράφα.
Οι ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα προειδοποίησαν, επίσης, ότι εάν πραγματοποιηθεί μια τέτοια επίθεση θα υπάρξουν «δεκάδες χιλιάδες» θύματα.
Επιμένει ο Νετανιάχου
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, παρουσιάστηκε πάντως, από την πλευρά του, αμετακίνητος ως προς τη βούλησή του να ξεκινήσει μια στρατιωτική επίθεση στην περιοχή της Ράφα, αν και διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει «ασφαλές πέρασμα» ώστε να απομακρυνθούν οι άμαχοι.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σήμερα, υποστήριξε ότι «αρκετοί» από τους 132 εναπομείναντες Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται στη Γάζα είναι ζωντανοί.
Απαντώντας στην ερώτηση «πόσοι από τους ομήρους είναι ζωντανοί;», ο Νετανιάχου είπε χαρακτηριστικά: «Αρκετοί για να δικαιολογήσουν το είδος των προσπαθειών που καταβάλλουμε».
«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να επιστρέψουν όλοι όσοι είναι ζωντανοί και οι σοροί, επίσης, όσων έχουν πεθάνει», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή “This Week” του ABC.
Ακόμη δύο Ισραηλινοί όμηροι νεκροί
Εν τω μεταξύ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα τις τελευταίες 96 ώρες προκάλεσαν τον θάνατο δύο Ισραηλινών ομήρων και τον σοβαρό τραυματισμό άλλων οκτώ.
«Η κατάστασή τους γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη λόγω της αδυναμίας να τους παρασχεθεί η κατάλληλη θεραπεία. (σ.σ. το Ισραήλ) Φέρει την πλήρη ευθύνη για τις ζωές των τραυματιών», αναφέρει η ανακοίνωση των Ταξιαρχιών Αλ Κασάμ.
Πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους
Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα υπολογίζουν πως πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί στην περιοχή από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος τον Οκτώβριο.
Οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ισχυρίζονται ότι περίπου το 70% όσων έχουν σκοτωθεί είναι γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών.
Το «τέλος» του τελευταίου καταφυγίου;
Οι περισσότεροι από τους εκτοπισμένους έχουν αναζητήσει καταφύγιο στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, ωστόσο έπειτα από άκαρπες διαπραγματεύσεις για εκεχειρία, ο Νετανιάχου αυτήν την εβδομάδα δήλωσε πως οι ισραηλινές δυνάμεις θα πολεμήσουν ως την «ολοκληρωτική νίκη».
Ο στρατός του Ισραήλ είχε καλέσει τους Παλαιστινίους αμάχους να φύγουν προς τον νότο της Γάζας πριν από τις προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις των Ισραηλινών εντός των παλαιστινιακού θύλακα. Ωστόσο πλέον, όσοι έχουν μετακινηθεί στον νότο (βλ. Ράφα), δεν έχουν πού αλλού να πάνε, όπως καταγγέλλεται.
Με πληροφορίες από Reuters, AFP