«Εντονη ανησυχία» εξέφρασε ο ΠΟΥ για τις επιθέσεις στη Ράφα

«Εντονη ανησυχία» εξέφρασε ο ΠΟΥ για τις επιθέσεις στη Ράφα

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα 48 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Ράφα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας έχει αναζητήσει καταφύγιο

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επανέλαβε σήμερα Δευτέρα τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις ισραηλινές επιθέσεις στη Ράφα, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι κάτοικοι του θυλάκου.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας είχαν ως αποτέλεσμα 48 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στη Ράφα, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές υγειονομικές αρχές.

Ο Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι μόνο 15 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα «εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει ή ελάχιστα», καθώς και ότι οι εργαζόμενοι στην παροχή βοήθειας κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Μιλώντας στην Παγκόσμια Σύνοδο στο Ντουμπάι, τόνισε ότι ο ΠΟΥ, ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ, συνέχισε να ζητάει ασφαλή πρόσβαση για το ανθρωπιστικό προσωπικό και τις προμήθειες, την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς και την κατάπαυση του πυρός.

Ανθρωπιστική κρίση

Ο πόλεμος στη Γάζα ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς επιτέθηκαν σε ισραηλινές πόλεις, σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και συλλαμβάνοντας περίπου 250 ομήρους, σύμφωνα με το Ισραήλ.

Ο τετράμηνος πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 28.000 ανθρώπων, όπως ισχυρίζονται οι υγειονομικές αρχές του θυλάκου που διοικείται από τη Χαμάς.

Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν δηλώσει ότι πάνω από το 85% των κατοίκων της Γάζας έχει εκτοπιστεί και ότι η Γάζα αντιμετωπίζει λιμό, με ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών να υποσιτίζεται ακραία.

Σχέδιο επίθεσης

Την περασμένη εβδομάδα το Ισραήλ δήλωσε ότι σχεδίαζε να επιτεθεί στη Ράφα, το τελευταίο σχετικά ασφαλές μέρος του θυλάκου, στο οποίο έχουν καταφύγει περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι, κατασκηνώνοντας στους δρόμους, σε άδεια οικόπεδα και στην παραλία.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις πρόσφατες επιθέσεις στη Ράφα, όπου η πλειονότητα του πληθυσμού της Γάζας έχει διαφύγει», ανέφερε ο Γκεμπρεγέσους.

«Μέχρι στιγμής έχουμε παραδώσει 447 μετρικούς τόνους ιατρικών προμηθειών στη Γάζα, αλλά είναι σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών, οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται κάθε μέρα», όπως είπε.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT