Μπορέλ: Αναντικατάστατη η UNRWA – Δυσανάλογα βίαιες οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών

Μπορέλ: Αναντικατάστατη η UNRWA – Δυσανάλογα βίαιες οι επιχειρήσεις των Ισραηλινών

«Ας είμαστε σοβαροί», τόνισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σχετικά με τις δηλώσεις Τραμπ για το ΝΑΤΟ

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Τη βαθιά ανησυχία του για τους νέους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Ράφα –όπου σκοτώθηκαν 37 άνθρωποι τις τελευταίες ώρες– εξέφρασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε δηλώσεις του, πριν από την έναρξη της άτυπης συνεδρίασης των υπουργών Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες, όπου θα συζητήσουν την αναπτυξιακή βοήθεια της Ε.Ε. προς την Ουκρανία και τη Γάζα. Επικριτικός εμφανίστηκε και έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και των δηλώσεών του ότι δεν πρέπει να προστατεύονται από ενδεχόμενη ρωσική εισβολή όσα μέλη του ΝΑΤΟ δεν πληρώνουν. «Ας είμαστε σοβαροί», είπε χαρακτηριστικά ο Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η κατάσταση στα σύνορα με την Αίγυπτο είναι πάρα πολύ δύσκολη», σχολίασε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας και προσέθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε περισσότερα από το να εκφράζουμε απλώς ανησυχία». Υπενθύμισε ότι χθες σειρά υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. ζήτησαν από το Ισραήλ να μην εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα. Το Ισραήλ ζητάει την εκκένωση της περιοχής, ανέφερε ο Μπορέλ, αλλά 1,7 εκατ. άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν, είναι εγκλωβισμένοι και βομβαρδίζονται. «Ακόμη και οι ΗΠΑ θεωρούν ότι οι ενέργειες του Ισραήλ είναι δυσανάλογα βίαιες», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ακόμη μία φορά ότι «εκτός από λόγια θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα».

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία αρωγής και έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή, UNRWA, όπου σήμερα θα γίνει συζήτηση ενώπιον του γενικού επιτρόπου της υπηρεσίας Φιλίπ Λαζαρινί, ο Ζοζέπ Μπορέλ υπήρξε για άλλη μία φορά ξεκάθαρος. «Η UNRWA δεν μπορεί να αντικατασταθεί», τόνισε. Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίες περί ανάμειξης υπαλλήλων της στο τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο, ο Μπορέλ επισήμανε ότι «θα πρέπει να επιβεβαιωθούν». «Το Ισραήλ θέλει εδώ και χρόνια να διώξει την UNRWA», υπενθύμισε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αλλά προσέθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε φαγητό και ιατρική περίθαλψη μέσω της υπηρεσίας και όχι μόνο στη Γάζα, αλλά και στην Ιορδανία και στον Λίβανο. Η UNRWA κάνει μια αναντικατάστατη δουλειά στην περιοχή, επανέλαβε ο Μπορέλ, ενώ σημείωσε ότι η υπηρεσία χαίρει ακόμη της εμπιστοσύνης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας τόνισε παράλληλα ότι «ας περιμένουμε τα αποτελέσματα της ανεξάρτητης έρευνας» σχετικά με τις καταγγελίες.

Ιδιαίτερα σαρκαστικός έναντι του Ντόναλντ Τραμπ και των χθεσινών δηλώσεών του για το ΝΑΤΟ εμφανίστηκε ο Ζοζέπ Μπορέλ. «Σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία θα ακούσουμε πολλά», είπε, για να τονίσει «ας είμαστε σοβαροί». «Το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι μια στρατιωτική συμμαχία α λα καρτ», σημείωσε και προσέθεσε «δεν μπορεί να υπάρχει και να μην υπάρχει». «Δεν θα σχολιάσω καμία μη σοβαρή δήλωση που γίνεται στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας», επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, αναφέροντας παράλληλα ότι ο Τραμπ εξακολουθεί να τον θεωρεί υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT