Η προοπτική πλήρους επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, όπου έχουν προσφύγει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι, είναι «τρομακτική», τόνισε χθες Δευτέρα ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
«Με δεδομένη την αιματοχυσία που έχει υποστεί μέχρι τώρα η Γάζα, μπορούμε να φανταστούμε πλήρως τι θα γίνει στη Ράφα», προειδοποίησε ο Φόλκερ Τουρκ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στη Γενεύη.
«Ενδεχόμενη αληθινή στρατιωτική εισβολή στη Ράφα –όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμιά τοποθεσία στην οποία θα μπορούσαν να διαφύγουν– είναι τρομακτική», εξήγησε. Η επαπειλούμενη επίθεση θα είχε πιθανόν ως αποτέλεσμα «εξαιρετικά υψηλός αριθμός αμάχων, για ακόμη μία φορά κυρίως γυναίκες και παιδιά, να σκοτωθούν και να τραυματιστούν».
Ανησυχία για την ανθρωπιστική βοήθεια
Ο ύπατος αρμοστής εξέφρασε επίσης ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα είχε ισραηλινή επίθεση στη Ράφα στην ανθρωπιστική βοήθεια από την οποία εξαρτάται η επιβίωση του μεγαλύτερου μέρους των κατοίκων του μικρού, παραθαλάσσιου παλαιστινιακού θυλάκου.
«Η επιδρομή στη Ράφα μπορεί επίσης να σημάνει το τέλος της λιγοστής ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται και διανέμεται (στη Λωρίδα της Γάζας), κάτι που θα είχε τεράστιες συνέπειες για το σύνολό της», πάνω απ’ όλα «για τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους οι οποίοι διατρέχουν τον κίνδυνο να πεθάνουν από την πείνα» στο βόρειο τμήμα της, τόνισε.
«Να ελευθερωθούν όλοι οι όμηροι»
«Ο κόσμος δεν πρέπει να επιτρέψει να συμβεί αυτό», πρόσθεσε, ζητώντας για ακόμη μία φορά «άμεση κατάπαυση του πυρός». Ταυτόχρονα, ο κ. Τουρκ απαίτησε την απελευθέρωση «όλων των ομήρων που απομένουν».
Οι ισραηλινές αρχές υπολογίζουν πως περίπου 130 όμηροι παραμένουν στα χέρια της Χαμάς, εκ των οποίων όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, 31 είναι νεκροί, από τους συνολικά περίπου 250 που είχαν απαχθεί την 7η Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Νοεμβρίου, ανακωχή μίας εβδομάδας επέτρεψε την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων και σε αντάλλαγμα 240 Παλαιστινίων που κρατούνταν σε ισραηλινές φυλακές. Και στη μία και στην άλλη πλευρά, επρόκειτο κυρίως για γυναίκες και παιδιά.
Τι προτείνει το Ισραήλ
Σε αναμονή λοιπόν της επίθεσης του ισραηλινού στρατού στη Ράφα, η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου προτείνει ο πληθυσμός της πόλης και οι πάνω από ένα εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει εκεί να μεταφερθούν σε καταυλισμούς σκηνών σε άλλες περιοχές, πάνω στα σύνορα του παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.
Πηγές της εφημερίδας στην αιγυπτιακή κυβέρνηση εξήγησαν ότι η ισραηλινή πρόταση προβλέπει τη δημιουργία 15 καταυλισμών, ο καθένας από τους οποίους θα αποτελείται από περίπου 25.000 σκηνές, στο νοτιοδυτικό τμήμα του μικρού, πολιορκημένου θυλάκου. Το Ισραήλ πρότεινε ακόμη η Αίγυπτος να αναλάβει το στήσιμο των καταυλισμών και νοσοκομείων εκστρατείας.
Η αντίδραση του ΟΗΕ
Στη Ράφα, πόλη περίπου 270.000 κατοίκων προπολεμικά, έχουν στοιβαχτεί σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς περίπου 1,4 εκατ. εσωτερικά εκτοπισμένοι – δηλαδή ο μισός και πλέον πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας. Κατά τις πληροφορίες της WSJ, η πρόταση υποβλήθηκε στο Κάιρο προ ημερών.
Το Ισραήλ επιθυμεί μάλιστα υπηρεσίες του ΟΗΕ να βοηθήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων.
«Δεν θα γίνουμε μέρος στον εξαναγκαστικό εκτοπισμό» των Παλαιστινίων, αντέταξε ωστόσο χθες στη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, προσθέτοντας ότι «έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν υπάρχει καμιά τοποθεσία που να είναι επί του παρόντος ασφαλής» στον παλαιστινιακό θύλακο.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, dpa, Wall Street Journal