Δραματικές προειδοποιήσεις εκπέμπει σχεδόν το σύνολο της διεθνούς κοινότητας στο Ισραήλ προκειμένου να αποφευχθεί η προαναγγελθείσα χερσαία εισβολή στη Ράφα, τελευταίο καταφύγιο για πάνω από ένα εκατ. ξεριζωμένους Παλαιστινίους, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται πυρετώδεις διπλωματικές προσπάθειες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της τελευταίας στιγμής, που θα αποτρέψει την επαπειλούμενη ανθρωπιστική καταστροφή.
Ισραηλινή αποστολή με επικεφαλής τους αρχηγούς της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ και της Ασφάλειας Εσωτερικού Σιν Μπετ, Νταβίντ Μπαρνέα και Ρόνεν Μπαρ, αντίστοιχα, μετέβη χθες στο Κάιρο, όπου είχε διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τριών μεσολαβητριών χωρών: τον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν αλ Θάνι, και τον επικεφαλής της αιγυπτιακής αντικατασκοπείας, στρατηγό Αμπάς Κάμελ. Αντικείμενο των διαβουλεύσεων ήταν σχέδιο εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας που θα καθιστούσε δυνατή την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων, όπως και την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Τη Δευτέρα, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε την ανάγκη για «μια άμεση και βιώσιμη κατάπαυση του πυρός διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων», και κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να μη διατάξει χερσαία εισβολή στη Ράφα εάν δεν υπάρχει «αξιόπιστο σχέδιο» για την προστασία των αμάχων που έχουν κατακλύσει την πιο νότια πόλη της Γάζας, στα σύνορα με την Αίγυπτο. Στις ίδιες δηλώσεις, ο Αμερικανός ηγέτης τάχθηκε υπέρ της «επείγουσας αναμόρφωσης» της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να είναι σε θέση να αναλάβει τη διοίκηση της Γάζας μετά το τέλος του πολέμου και επανέλαβε τη θέση του για δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.
Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The Wall Street Journal, η κυβέρνηση Νετανιάχου προτείνει να μεταφερθεί ο πληθυσμός της Ράφα –όπως και του ενός εκατ. αμάχων της κεντρικής και βόρειας Γάζας που έχουν αναζητήσει εκεί καταφύγιο– σε άλλες περιοχές, πάνω στα σύνορα της παλαιστινιακής Λωρίδας με την Αίγυπτο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι προβλέπεται η δημιουργία 15 καταυλισμών και ζητείται η συνδρομή της Αιγύπτου και του ΟΗΕ προς αυτή την κατεύθυνση.
Μεταφορά των αμάχων σχεδιάζει η κυβέρνηση Νετανιάχου – «Δεν θα γίνουμε συνένοχοι», διαμηνύουν εκπρόσωποι του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για «τρομακτικές επιπτώσεις».
Ωστόσο η απάντηση εκπροσώπων του διεθνούς οργανισμού δεν άφηνε περιθώρια εμπλοκής του στους σχεδιασμούς του Νετανιάχου. «Δεν θα γίνουμε μέρος του εξαναγκαστικού εκτοπισμού Παλαιστινίων από τα εδάφη τους», διεμήνυσε από τη Νέα Υόρκη ο Στεφάν Ντουζαρίκ, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. «Υπό τις σημερινές συνθήκες, δεν υπάρχει πλέον καμία τοποθεσία όπου να είναι ασφαλής», προσέθεσε. Από την πλευρά του, ο Φόλκερ Τουρκ, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, δήλωσε: «Ενδεχόμενη στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου έχουν στοιβαχτεί κάπου 1,5 εκατ. Παλαιστίνιοι έχοντας πίσω τους τα σύνορα με την Αίγυπτο και χωρίς καμία οδό διαφυγής, θα είναι μια τρομακτική προοπτική».
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκαν αρκετές κυβερνήσεις, σε Ανατολή και Δύση. Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε από το Ισραήλ να σταματήσει «το συντομότερο δυνατό» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Ράφα, προσθέτοντας ότι το Πεκίνο «καταδικάζει τις ενέργειες που πλήττουν αμάχους και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο». Εναντίον της εισβολής στη Ράφα τάχθηκε και η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Αναλένα Μπέρμποκ, υπογραμμίζοντας ότι το Ισραήλ έχει δικαίωμα να προστατεύει τον εαυτό του, όχι όμως και να εκτοπίζει αμάχους.
Από το Ντουμπάι, όπου συμμετείχε στην Παγκόσμια Σύνοδο των Κυβερνήσεων (WGS), ο Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά εναντίον του Ισραήλ και υποστήριξε πως ο δρόμος προς την ειρήνη περνάει μέσα από τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους. «Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με άλλες χώρες της περιοχής», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Γαλλική παρέμβαση
Πρωτοβουλία για τον τερματισμό των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ στα νότια σύνορα του Λιβάνου ανέλαβε η Γαλλία, διαβιβάζοντας γραπτή πρόταση στην κυβέρνηση της Βηρυτού και στα δύο εμπόλεμα μέρη. Το γαλλικό σχέδιο διαβιβάστηκε στον Λιβανέζο πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει δεκαήμερη διαδικασία τριών σταδίων για την εκτόνωση της έντασης. Το πιο κρίσιμο σημείο προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ θα αποσύρει τις μάχιμες δυνάμεις της σε απόσταση τουλάχιστον 10 χιλομέτρων από τα σύνορα με το Ισραήλ.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου αξιώνει να αποσυρθεί η Χεζμπολάχ βόρεια του ποταμού Λιτάνι, δηλαδή σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, επικαλούμενη απόφαση του ΟΗΕ για τον τερματισμό του προηγούμενου πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ, το 2006. Το γαλλικό σχέδιο, πάντως, αν και μετριοπαθέστερο στις αξιώσεις του, θέτει τα χωριά και τις κωμοπόλεις του βόρειου Ισραήλ εκτός βεληνεκούς του πυροβολικού που διαθέτει η ισχυρή φιλοϊρανική οργάνωση του Λιβάνου. Ωστόσο ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, επανέλαβε χθες ότι οι συγκρούσεις στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου δεν θα σταματήσουν παρά μόνον εφόσον η κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου σταματήσει τις φονικές επιχειρήσεις της εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.