Ιράν: Σαμποτάζ στον κύριο αγωγό αερίου της χώρας

Ιράν: Σαμποτάζ στον κύριο αγωγό αερίου της χώρας

Δολιοφθορά προκάλεσε δύο εκρήξεις κατά μήκος του κύριου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου Βορρά-Νότου του Ιράν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δολιοφθορά προκάλεσε δύο εκρήξεις κατά μήκος του κύριου δικτύου αγωγών φυσικού αερίου νότου-βορρά του Ιράν την Τετάρτη, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου στην κρατική τηλεόραση, χωρίς να κατονομάσει ποιους θεωρεί υπεύθυνους για το σαμποτάζ.

Οι αρχές διέψευσαν επίσης αναφορές ότι το περιστατικό προκάλεσε διακοπές φυσικού αερίου σε βιομηχανίες και γραφεία σε ορισμένες επαρχίες, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή η τρομοκρατική ενέργεια δολιοφθοράς σημειώθηκε στη 1 π.μ. της Τετάρτης [τοπική ώρα, δηλαδή 11.30 μ.μ. την Τρίτη ώρα Ελλάδος] στο δίκτυο των εθνικών αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου σε δύο περιοχές της χώρας», δήλωσε ο υπουργός Τζαβάντ Οουτζί.

Μόνο τα χωριά κοντά στον κατεστραμμένο αγωγό αντιμετώπισαν διακοπές φυσικού αερίου, οι οποίες θα διορθωθούν αργότερα σήμερα, είπε ο κ. Οουτζί. Προσωρινοί περιορισμοί είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων για συντήρηση, ανέφεραν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ο κ. Οουτζί επεσήμανε ένα παρόμοιο περιστατικό που έλαβε χώρα το 2011, το οποίο είπε ότι ήταν μια πράξη δολιοφθοράς που προκάλεσε προσωρινές διακοπές αερίου σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές της χώρας.

Ενώ τέτοιες επιθέσεις είναι σπάνιες στο Ιράν, Αραβες αυτονομιστές μαχητές στο Ιράν ισχυρίστηκαν το 2017 ότι είχαν ανατινάξει δύο αγωγούς πετρελαίου σε συντονισμένες επιθέσεις στη δυτική επαρχία Χουζεστάν.

Τον Δεκέμβριο, το Ιράν εκτέλεσε πέντε άτομα τους οποίους κατηγόρησε ότι ήταν σαμποτέρ με διασυνδέσεις με την υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ του Ισραήλ σε έναν σκιώδη πόλεμο δεκαετιών που οδήγησε την Τεχεράνη να κατηγορεί το Ισραήλ για επιθέσεις στις πυρηνικές και πυραυλικές του προσπάθειες, κατηγορίες που η τελευταία ποτέ δεν επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε.

Πηγή: Reuters, Press TV

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT