Η Σάρλοτ, το σαλάχι, έμεινε έγκυος χωρίς αρσενικό – και κάποιοι θεώρησαν πατέρα έναν… καρχαρία

Η Σάρλοτ, το σαλάχι, έμεινε έγκυος χωρίς αρσενικό – και κάποιοι θεώρησαν πατέρα έναν… καρχαρία

Τοπικά ΜΜΕ διακίνησαν τη θεωρία περί πατρότητας του καρχαρία - Η επιστήμη, ωστόσο, αποδίδει την εγκυμοσύνη σε παρθενογένεση.

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Σάρλοτ, το σαλάχι ζει τα τελευταία τουλάχιστον οκτώ χρόνια σε ένα ενυδρείο στα Απαλάχια Όρη της Βόρειας Καρολίνας, 3.700 χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό της περιβάλλον, στα νερά της Καλιφόρνια. 

Παρότι δεν υπάρχει αρσενικό σαλάχι στον χώρο της, η Σάρλοτ βρήκε τρόπο να διαιωνίσει το είδος της και εντός των ερχόμενων εβδομάδων θα φέρει στον κόσμο τέσσερα μικρά. 

«Να το το κορίτσι μας. Μας εύχεται για του Αγίου Βαλεντίνου με μωρά» λέει η Μπρέντα Ρέιμερ, διευθύντρια του Aquarium and Shark Lab στο Χεντερσονσβίλ.

Η ίδια είπε χαριτολογώντας πως η Σάρλοτ ίσως ερωτεύτηκε κάποιο από τους πέντε αρσενικούς μικρούς καρχαρίες, με τους οποίους μοιράζονται τη δεξαμενή, κάτι που τα τοπικά μέσα διακίνησαν ως «σεξ μεταξύ διαφορετικών ειδών». 

Ωστόσο, όπως εξηγεί ειδικός, η Σάρλοτ είναι αδύνατον να έχει ζευγαρώσει με κάποιον καρχαρία. Η εγκυμοσύνη της οφείλεται στη λεγόμενη παρθενογένεση, αναπαραγωγικό φαινόμενο κατά το οποίο τα έμβρυα αναπτύσσονται από μη γονιμοποιημένα ωάρια και χωρίς τη συμβολή του αρσενικού. 

Η Σάρλοτ, το σαλάχι, έμεινε έγκυος χωρίς αρσενικό – και κάποιοι θεώρησαν πατέρα έναν… καρχαρία-1
Φωτ.: Aquarium and Shark Lab by Team ECCO via AP

Αυτού του είδους η αναπαραγωγή είναι σπάνια και απαντάται σε κάποια έντομα, ψάρια, αμφίβια, πτηνά και ερπετά, αλλά όχι μεταξύ των θηλαστικών. 

Μεταξύ των καταγεγραμμένων περιπτώσεων περιλαμβάνονται κόνδορες της Καλιφόρνια, δράκοι του Κόμοντο, καρχαρίες και νερόφιδα. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT