Τέλη Μαρτίου η πρώτη δίκη εις βάρος του Τραμπ

Τέλη Μαρτίου η πρώτη δίκη εις βάρος του Τραμπ

Οι δικηγόροι του προσπάθησαν να επιτύχουν τη μεταφορά της σε άλλη ημερομηνία επικαλούμενοι την κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών και τις εκλογές του Νοεμβρίου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δικαστής Χουάν Μερτσάν, που επιβλέπει τη δίκη του Ντόναλντ Τραμπ για 34 κατηγορίες σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, απέρριψε χθες το αίτημα του τέως προέδρου για αναβολή και όρισε τη δίκη του για τις 25 Μαρτίου, όπως προέβλεπε ο αρχικός προγραμματισμός. Ο Τραμπ κατηγορείται, μεταξύ άλλων, πως προσπάθησε να χρηματίσει την πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς προκειμένου η τελευταία να μη μιλήσει δημόσια για ερωτική συνεύρεση που είχαν οι δυο τους στο παρελθόν και πως πλαστογράφησε φορολογικά έγγραφα με απώτερο σκοπό να ενισχύσει την υποψηφιότητά του στις εκλογές του 2016.

Ο γεννημένος στην Μπογκοτά της Κολομβίας Μερτσάν ανακοίνωσε την απόφαση χθες το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) στην κεντρική αίθουσα του δικαστηρίου του Νότιου Μανχάταν, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ τον άκουγε καθισμένος με σταυρωμένα χέρια. Ο Τραμπ και οι δικηγόροι του ζήτησαν από τον Μερτσάν να μεταφέρει τη δίκη του Μαρτίου, υποστηρίζοντας πως η διαδικασία, που αναμένεται να διαρκέσει συνολικά έξι εβδομάδες, θα εμποδίσει την προεκλογική καμπάνια του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Ενας από τους δικηγόρους μάλιστα, ο Τοντ Μπλανς, αποκάλεσε τον προγραμματισμό του δικαστηρίου «ακατανόητο», τονίζοντας πως, πέρα από την καμπάνια για την προεδρία, βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική ψηφοφορία για το χρίσμα του προέδρου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Αν και ο Τραμπ είναι το αναμφίβολο φαβορί για τη θέση, τίποτα δεν έχει κριθεί, καθώς αναμένεται το μήνυμα από εκατοντάδες ακόμη κάλπες.

Ωστόσο ο Μερτσάν, που στους δικαστικούς κύκλους φέρει το παρατσούκλι «Τζάστις» (Δικαιοσύνη), δεν συγκινήθηκε από τις αιτιάσεις του τέως Αμερικανού προέδρου και των δικηγόρων του, που εξαρχής είχαν λοιδορήσει την υπόθεση, αποκαλώντας τη έναν «αχταρμά από ανυπόστατες κατηγορίες με πολιτικά κίνητρα». Από την αρχή της ακρόασης, ο δικαστής ξεκαθάρισε πως έχει ήδη αποφασίσει πως η δίκη θα γίνει τον Μάρτιο. Αυτό ανέβασε αμέσως τους τόνους στην αίθουσα, με τον Μερτσάν να λέει κάποια στιγμή στην ομάδα των δικηγόρων: «Σταματήστε να με διακόπτετε, σας παρακαλώ».

Ο περιφερειακός εισαγγελέας Αλβιν Μπραγκ, ο πρώτος που ανέλαβε την ευθύνη να απαγγείλει κατηγορίες στον Τραμπ για τα αδικήματα που διέπραξε εντός των συνόρων της δικαιοδοσίας του, δήλωσε «ευτυχισμένος» από την απόφαση του δικαστή και είπε πως ανυπομονεί για τη δίκη της 25ης Μαρτίου.

Αν και η ιστορική ημέρα θα αποτελέσει την πρώτη φορά που ο Τραμπ θα βρεθεί σε δίκη για κακουργήματα, πιθανώς δεν θα είναι η τελευταία. Ο τέως πρόεδρος αντιμετωπίζει συνολικά 91 σοβαρές κατηγορίες στην Ουάσιγκτον, στη Φλόριντα, στην Τζόρτζια και στη Νέα Υόρκη, καθώς προσπαθεί να «κλειδώσει» τη θέση του στην κεφαλή του Grand Old Party.

Ο Μπραγκ είχε μέχρι πρόσφατα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η δίκη του Τραμπ στην Ουάσιγκτον, στην οποία θα αντιμετωπίσει τις σημαντικότερες κατηγορίες, να μπει πρώτη. Τελικά ο Τραμπ κατάφερε να τη μεταφέρει χρονικά, ενώ μετά βίας κρύβει ότι θα τον βόλευε ιδιαίτερα να διεξαχθεί μετά το πέρας των εκλογών, οι οποίες θα μπορούσαν να τον βρουν νικητή.

Μπαίνοντας χθες στην αίθουσα, ο Τραμπ επανέλαβε το πάγιο μήνυμά του από τότε που ξεκίνησαν οι δικαστικές του περιπέτειες: «Εγώ είμαι το θύμα της εκλογικής πλεκτάνης του 2020. Οι εισαγγελείς λειτουργούν ακολουθώντας τις εντολές του “Λευκού Οίκου του Τζο Μπάιντεν” για να με κρατήσουν μακριά από την προεδρία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT