Ουκρανία: Περιοδεία Ζελένσκι σε Βερολίνο και Παρίσι προς εξασφάλιση ενίσχυσης

Ουκρανία: Περιοδεία Ζελένσκι σε Βερολίνο και Παρίσι προς εξασφάλιση ενίσχυσης

Γερμανία και Γαλλία έτοιμες να υπογράψουν μακροχρόνιες συμφωνίες στήριξης του Κιέβου

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε Γερμανία και Γαλλία αναμένεται να βρεθεί την Παρασκευή ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, για να αποκομίσει ζωτική στρατιωτική βοήθεια και να υπογράψει διμερείς δεσμεύσεις ασφαλείας, καθώς ο πόλεμος με τη Ρωσία κοντεύει να συμπληρώσει τα δύο έτη.

Η περιοδεία του Ουκρανού ηγέτη πραγματοποιείται καθώς τα στρατεύματα του Κιέβου προσπαθούν να συγκρατήσουν τις ρωσικές δυνάμεις στην πόλη Αβντιίβκα της ανατολικής Ουκρανίας. Η Ουκρανία αντιμετωπίζει έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και αποθεμάτων πυρομαχικών, ενώ η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ έχει καθυστερήσει εδώ και μήνες.

Θα πρόκειται επίσης για το πρώτο ταξίδι του Β. Ζελένσκι στο εξωτερικό αφότου αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατού του και αναμόρφωσε τη στρατιωτική του διοίκηση, ένα μεγάλο στοίχημα σε μια δύσκολη συγκυρία του πολέμου που είπε ότι χρειαζόταν για να αντιμετωπίσει τις μεταβαλλόμενες προκλήσεις στο πεδίο της μάχης.

Η Γερμανία και η Γαλλία φαίνονται έτοιμες να γίνουν οι δεύτεροι και τρίτοι σύμμαχοι της Ουκρανίας που θα υπογράψουν διμερείς συμφωνίες ασφάλειας με όρους για συνεχή υποστήριξη έως ότου η Ουκρανία πετύχει τον στόχο της να ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Πλαίσιο συμφωνίας

Οι λεπτομέρειες των συμφωνιών που θα υπογραφούν με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Γερμανό καγκελάριο Ολαφ Σολτς δεν είναι ακόμη γνωστές, αλλά το Κίεβο είπε ότι θέλει να χρησιμοποιήσει ως πλαίσιο την πρώτη συμφωνία που υπογράφηκε με τη Βρετανία τον Ιανουάριο.

Το Λονδίνο διευκρίνισε ότι η συμφωνία επισημοποίησε την υποστήριξη που παρείχε και θα συνεχίσει να παρέχει για την ασφάλεια της Ουκρανίας. Δημιούργησε επίσης δέσμευση για διεξαγωγή διαβουλεύσεων με το Κίεβο εντός 24 ωρών σε περίπτωση που η Ουκρανία αντιμετωπίσει μελλοντική ρωσική ένοπλη επίθεση και για παροχή ταχείας και διαρκούς βοήθειας για την ασφάλεια.

Γάλλοι αξιωματούχοι έδωσαν ελάχιστες λεπτομέρειες για τη διμερή συμφωνία μεταξύ Παρισιού και Κιέβου, ενόψει της τελετής υπογραφής που αναμένεται στο παλάτι των Ηλυσίων στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής.

Είπαν ότι η συμφωνία περιλαμβάνει και χρηματοοικονομικά στοιχεία και δεν περιορίζεται σε στρατιωτικά. «Η λογική πίσω από αυτό είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία μακροπρόθεσμα, προκειμένου να αποτύχει η ρωσική επιθετικότητα», είπε ένας Γάλλος αξιωματούχος.

Μερικά στοιχεία θα αναφερθούν στη συμφωνία, είπαν, αλλά πρόσθεσαν ότι η ποιότητα του υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία από τη Γαλλία ήταν τουλάχιστον εξίσου σημαντική με την ποσότητα.

Η Γερμανία πιέζει τόσο τους Ευρωπαίους όσο και τους εταίρους των ΗΠΑ για πιο αυστηρές δεσμεύσεις σχετικά με τις στρατιωτικές προμήθειες για την Ουκρανία, με τον καγκελάριο Σολτς να ταξιδεύει στην Ουάσιγκτον για να στηρίξει τη βοήθεια για τις ανάγκες του Κιέβου.

Ο κ. Ζελένσκι αναμένεται επίσης να δώσει ομιλία στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο. Προγραμματίζονται αρκετές διμερείς συναντήσεις στο περιθώριο, μεταξύ των οποίων και με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT