Φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία δέχτηκε επίθεση ανοικτά της Υεμένης

Φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία δέχτηκε επίθεση ανοικτά της Υεμένης

Σύμφωνα με όλες τις αναφορές, το πλοίο και το 23μελές πλήρωμα -εκ των οποίων οι πέντε Ελληνες- είναι ασφαλή και κινούνται προς το επόμενο πλησιέστερο λιμάνι.

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία, αμερικανικής ιδιοκτησίας, δέχτηκε πυραυλική επίθεση στον Κόλπο του Αντεν και ζήτησε στρατιωτική βοήθεια, όπως ανακοίνωσε η βρετανική εταιρεία ασφάλειας Ambrey με εξειδίκευση στον ναυτιλιακό κλάδο, νωρίτερα σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πλοίο Sea Champion της Mega Shipping (πλοιοκτήτης ο Αγγελος Μαρινάκης), εκτελούσε δρομολόγιο από το Ροσάριο της Αργεντινής προς το Αντεν της Υεμένης με 23 μέλη πληρώματος, εκ των οποίων οι πέντε Ελληνες. Ολα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους.

Το πλοίο μετέφερε σιτηρά και οι δύο επιθέσεις στις 11:30 και στις 12:50 σημειώθηκαν πλησίον του πλοίου, σε απόσταση περίπου 15 έως 20 μέτρων, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν ζημιές, με εξαίρεση θραύση τζαμιού σε κρένι του καταστρώματος.

Εκρήξεις σε κοντινή απόσταση

Η ναυτιλιακή υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε αναφορά από πλοίο το οποίο βρισκόταν 100 μίλια ανατολικά του λιμανιού του Αντεν, το οποίο ανέφερε έκρηξη σε κοντινή του απόσταση.

Τόσο η Ambrey όσο και η βρετανική υπηρεσία ανέφεραν ότι το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν ασφαλή και προχωρούσαν προς το επόμενο πλησιέστερο λιμάνι.

Επιθέσεις των Χούθι

Οι προσκείμενες στο Ιράν δυνάμεις των Χούθι πραγματοποιούν επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους κατά της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Αντεν από τον Νοέμβριο, σε μία προσπάθεια, όπως ισχυρίζονται, υποστήριξης των Παλαιστινίων στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η επίθεση στο φορτηγό πλοίο υπό ελληνική σημαία σημειώθηκε λίγες ώρες αφότου οι Χούθι ανακοίνωσαν επίθεση σε άλλο φορτηγό πλοίο, το Rubymar στον Κόλπο του Αντεν, το οποίο, σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους, κινδυνεύει πλέον να βυθιστεί.

Το πλήρωμα είναι ασφαλές, ανέφερε σε δήλωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα. Οι Χούθι ισχυρίζονται επίσης ότι κατέρριψαν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πόλη-λιμάνι Χοντέιντα.

«Το πλοίο Rubymar χτυπήθηκε σοβαρά. Ως αποτέλεσμα των εκτεταμένων ζημιών που υπέστη, κινδυνεύει τώρα να βυθιστεί στον Κόλπο του Αντεν», δήλωσε ο Σαρέα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT