Ρωσία: Αντίσταση ζητεί η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι

Ρωσία: Αντίσταση ζητεί η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές καθυστερούν την παράδοση της σορού στην οικογένεια – Συλλαμβάνουν πολίτες που καταθέτουν λουλούδια

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Σκοτώνοντας τον Αλεξέι, ο Πούτιν σκότωσε τον μισό εαυτό μου, τη μισή μου καρδιά και τη μισή μου ψυχή. Αλλά έχω ακόμη το άλλο μισό, κι αυτό μου λέει ότι δεν έχω δικαίωμα να τα παρατήσω. Θα συνεχίσω το έργο του Αλεξέι Ναβάλνι». Με αυτά τα λόγια, που με δυσκολία έπνιγαν τα δάκρυά της, συνόψισε το μήνυμά της προς τους Ρώσους πολίτες η χήρα του πιο δημοφιλούς παράγοντα της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή την περασμένη Παρασκευή στη φυλακή της πόλης Χαρπ, στον Αρκτικό Κύκλο. Στο βίντεο διάρκειας εννέα λεπτών, που ανέβασε στο Διαδίκτυο, η 47χρονη Γιούλια Ναβάλναγια κατήγγειλε ότι οι ρωσικές αρχές καθυστερούν σκόπιμα να παραδώσουν τη σορό του συζύγου της στην οικογένεια για να σβήσουν τα πειστήρια του εγκλήματος.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γιάρμις, η μητέρα του αποθανόντος, η 69χρονη Λιουντμίλα Ναβάλναγια, ταξίδεψε το Σαββατοκύριακο στη Χαρπ και επισκέφθηκε το νεκροτομείο, αλλά οι τοπικές αρχές αρνήθηκαν να της επιτρέψουν να δει τη σορό του γιου της, αναφέροντας ότι οι έρευνες για τις συνθήκες του θανάτου του συνεχίζονταν. «Δειλοί και μικροπρεπείς, κρύβουν τη σορό του, αρνούνται να την παραδώσουν στη μητέρα του και ψεύδονται ασύστολα, καθώς περιμένουν να σβήσουν τα ίχνη ακόμη ενός Novichok του Πούτιν», δήλωσε η Ναβάλναγια. Τον Αύγουστο του 2020 ο Ρώσος ακτιβιστής είχε πέσει σε κώμα ενώ επέστρεφε στη Μόσχα από περιοδεία του στη Σιβηρία. Διακομίστηκε στη Γερμανία, όπου διαγνώστηκε δηλητηρίαση με τη νευροπαραλυτική ουσία Novichok. Στο ίδιο μήνυμα η Ναβάλναγια κάλεσε τους Ρώσους πολίτες που πενθούν για τον χαμό του συζύγου της να συνεχίσουν τον αγώνα του «για μια όμορφη, ελεύθερη Ρωσία», υπενθυμίζοντας τα δικά του λόγια: «Δεν είναι ντροπή να κάνεις λίγα, είναι όμως ντροπή να μην κάνεις τίποτα. Είναι ντροπή να τους αφήνεις να σε εκφοβίζουν».

Ρωσία: Αντίσταση ζητεί η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι-1
Πολλοί από τους χιλιάδες Ρώσους που έσπευσαν σε μνημεία θυμάτων της σοβιετικής εποχής προκειμένου να καταθέσουν λουλούδια στη μνήμη του πολιτικού και ακτιβιστή Αλεξέι Ναβάλνι είχαν από τις Αρχές την αντιμετώπιση του εικονιζομένου. [REUTERS / Stringer]

Η Γιούλια Ναβάλναγια ήταν τιμώμενο πρόσωπο στη διεθνή διάσκεψη ασφαλείας που έλαβε χώρα στο Μόναχο. Χθες βρισκόταν στις Βρυξέλλες, όπου παρευρέθη στη σύνοδο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. Ενόψει της συνόδου, η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε ότι θα προτείνει εκ μέρους της κυβέρνησής της νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, οι οποίες, σύμφωνα με δημοσιογραφικές αναφορές, θα μπορούσαν να περιλάβουν την κατάσχεση «παγωμένων» ρωσικών κεφαλαίων. Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων υποστήριξε και ο υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής της Ενωσης, Ζοζέπ Μπορέλ. «Οφείλουμε να στείλουμε μήνυμα στήριξης στη ρωσική αντιπολίτευση… Επομένως και στα δύο μέτωπα, το πολιτικό και το στρατιωτικό, οφείλουμε να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία και στους Ρώσους που θέλουν να ζουν με ελευθερία», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Δεν είναι ντροπή να κάνεις λίγα, είναι όμως ντροπή να μην κάνεις τίποτα. Είναι ντροπή να τους αφήνεις να σε εκφοβίζουν», ήταν τα λόγια του.

Στην ίδια τη Ρωσία, οι αστυνομικές αρχές συνέλαβαν τουλάχιστον 300 άτομα που έσπευσαν σε μνημεία θυμάτων της σοβιετικής εποχής να καταθέσουν λουλούδια στη μνήμη του Ναβάλνι, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση για θέματα πολιτικής καταστολής OVD-Info. Σε ένα από αυτά τα μνημεία, στη Μόσχα, κατέθεσαν λουλούδια και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ χαρακτήρισε «άξεστες» και «απαράδεκτες» τις δηλώσεις δυτικών ηγετών, οι οποίοι κατέστησαν υπεύθυνο τον Βλαντιμίρ Πούτιν για τον θάνατο του 47χρονου ακτιβιστή.

Με καθυστέρηση τριών ημερών, ο Ντόναλντ Τραμπ τοποθετήθηκε χθες για πρώτη φορά για το συμβάν. Στην αινιγματική του δήλωση ο Ρεπουμπλικανός διεκδικητής της προεδρίας στις φετινές εκλογές των ΗΠΑ ανέφερε: «Ο ξαφνικός θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι με έκανε να συνειδητοποιήσω ακόμη περισσότερο τι συμβαίνει στη δική μας πατρίδα. Πρόκειται για μια αργή διολίσθηση, όπου διεφθαρμένοι πολιτικοί της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εισαγγελείς και δικαστές μας οδηγούν στον δρόμο της καταστροφής. Τα ανοιχτά σύνορα, οι νοθευμένες εκλογές και οι χονδροειδώς άδικες αποφάσεις δικαστηρίων καταστρέφουν την Αμερική». Θα μπορούσε να εικάσει κανείς ότι, όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, ο Τραμπ παρομοιάζει τον εαυτό του με τον Ναβάλνι, ως θύμα διεφθαρμένων πολιτικών και ελεγχόμενων δικαστών. Προκαλεί ωστόσο εντύπωση ότι στη δήλωσή του αποφεύγει επιμελώς να καταλογίσει την παραμικρή ευθύνη στον Ρώσο πρόεδρο και στο καθεστώς που έχει οικοδομήσει.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν όσο και η ανθυποψήφια του Τραμπ για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Νίκι Χέιλι, κατέστησαν τον Βλαντιμίρ Πούτιν άμεσα υπεύθυνο για τον θάνατο του Ναβάλνι. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με αφορμή τον θάνατο του Ρώσου ακτιβιστή, η πρώην βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Λιζ Τσέινι, από τους πιο δυναμικούς αντιπάλους του Τραμπ, προειδοποίησε ότι υπάρχει μια «πτέρυγα Πούτιν» στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και ότι το ζητούμενο σε αυτές τις εκλογές είναι να μη φθάσει μέχρι τον Λευκό Οίκο.

REUTERS, A.P.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT