Πολωνία: Σταδιακή επιστροφή του κράτους δικαίου «βλέπει» η Ε.Ε.

Πολωνία: Σταδιακή επιστροφή του κράτους δικαίου «βλέπει» η Ε.Ε.

Την πρόθεση της κυβέρνησης Τουσκ να σημειώσει πρόοδο στη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Χάτζα Λαμπίμπ

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συγκεκριμένο σχέδιο με στόχο να δοθεί τέλος στη διαδικασία εναντίον της Πολωνίας για το κράτος δικαίου –βάσει του άρθρου 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Eνωσης– κατέθεσε σήμερα ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας στη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Την πρόθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον Ντόναλντ Τουσκ να σημειώσει πρόοδο στη μεταρρύθμιση του τομέα της Δικαιοσύνης χαιρέτισε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ, που προήδρευσε της συνεδρίασης. Σύμφωνα με την κ. Λαμπίμπ, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ανταμ Μπόντναρ «παρουσίασε ένα σχέδιο δράσης με σειρά μέτρων και αυτό που βλέπω στα μέτρα αυτά είναι η ισχυρή επιθυμία να υπάρξει πρόοδος στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης». Τα κράτη-μέλη είδαν θετικά την παρουσίαση του κ. Μπόντναρ, πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, το οποίο ασκεί την εξάμηνη προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση, η κ. Λαμπίμπ επισήμανε παράλληλα ότι η βελγική προεδρία σχεδίαζε να ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα αργότερα στην προεδρία της, ωστόσο η συζήτηση επισπεύσθηκε μετά το αίτημα της Πολωνίας να παρουσιάσει τα σχετικά μέτρα ενώπιον του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ). Η Βελγίδα υπουργός έκανε μάλιστα λόγο για «πολύ εποικοδομητική αντίδραση από την Κομισιόν», και πρόσθεσε πως η βελγική προεδρία θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την πολωνική κυβέρνηση ενώ η Κομισιόν «θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εφαρμογή αυτού του οδικού χάρτη», με την προοπτική το ΣΓΥ να επανέλθει στο θέμα «ανάλογα με την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων». Ανέφερε παράλληλα ότι το ΣΓΥ αναμένεται να συζητήσει τον Ιούνιο την αντίστοιχη διαδικασία υπό το Αρθρο 7, που αφορά την Ουγγαρία.

«Ρεαλιστικό πλάνο για πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια»

Από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, που μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση, σημείωσε ότι η απόφαση της Πολωνίας ήταν πολύ θετική καθώς «ύστερα από έξι χρόνια συζητήσεων» διαπιστώθηκε πρόοδος και κατατέθηκε ένα «ρεαλιστικό πλάνο». «Για χρόνια προσπαθούσαμε να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις σοβαρές ανησυχίες και για πρώτη φορά από την ενεργοποίηση του Αρθρου 7, η πολωνική κυβέρνηση παρουσίασε ένα συνολικό πλάνο» τόνισε η κ. Γιούροβα.

Οπως εξήγησε, η ενεργοποίηση του Αρθρου 7 έχει γίνει γιατί εντοπίστηκε «συστηματική παραβίαση του κράτους δικαίου» στη χώρα, και για αυτό πρέπει ο σχεδιασμός που θα γίνει να αντιμετωπίζει όλα τα θέματα. «Η κυβέρνηση έχει εκφράσει ισχυρή αποφασιστικότητα να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου και να πετύχει πρόοδο όσον αφορά το Αρθρο 7, και να το κάνει το συντομότερο δυνατόν» τόνισε η επίτροπος.

«Επιστροφή ως ισχυρό κράτος-μέλος»

Νωρίτερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ανταμ Μπόντναρ ανέφερε ότι «εάν η Πολωνία θέλει να βγει από αυτή τη διαδικασία, αυτό σημαίνει ότι είμαστε ισχυρότεροι ως κράτος-μέλος και θα μπορούμε πλέον να έχουμε μεγαλύτερη επιρροή στο πώς εξελίσσεται η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση και θα μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερη ισχύ και ως προς την υποστήριξη αυτών των ιδεών και άλλων εγχειρημάτων, που θα θέλαμε να εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση διεξήχθη σε «καλή ατμόσφαιρα» και εξέφρασε την ελπίδα η εφαρμογή του «οδικού χάρτη» και η άρση του άρθρου 7 να συμβούν πριν το τέλος της βελγικής προεδρίας, δηλαδή έως τα τέλη Ιουνίου. Ιδανικά, πρόσθεσε, θα ήταν να συμβεί την 1η Μαΐου, όταν θα συμπληρωθούν 20 χρόνια από την ένταξη της Πολωνίας στην Ε.Ε.

Η Μέση Ανατολή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

Η σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ασχολήθηκε και με την ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Η υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαμπίμπ σημείωσε ότι αυτό θα εστιάσει σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, μεταξύ άλλων και στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη θέση της Ε.Ε. απέναντι στις εξελίξεις. 

Υπενθύμισε πως τα 26 από τα 27 κράτη-μέλη συμφώνησαν χθες σε κοινή δήλωση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Δευτέρας, και πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για να υπάρξει περισσότερη στήριξη εντός της Ε.Ε. Υπογράμμισε εξάλλου ότι θα πρέπει να αναζητηθούν τρόποι αποτροπής του κινδύνου περιφερειακής κλιμάκωσης των συγκρούσεων, ειδικά στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η κ. Λαμπίμπ επανέλαβε πως θα πρέπει να αποφευχθεί η όποια στρατιωτική δραστηριότητα στη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας, καθώς «θα επιδεινώσει την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα αποτρέψει την επειγόντως αναγκαία παροχή βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Νέο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Σε σχέση με την κατάσταση στην Ουκρανία και τη συζήτηση που θα γίνει σε επίπεδο αρχηγών κρατών τον Μάρτιο, η Βελγίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε τη σημασία της ομόφωνης συμφωνίας για το πακέτο χρηματοδοτικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια στη χώρα.

Πρόσθεσε πως τις επόμενες ώρες και ημέρες «θα εργαστούμε σκληρά για να πετύχουμε συμφωνία για ένα ισχυρό 13ο πακέτο κυρώσεων», που θα πλήττει τη Ρωσία και όσους στηρίζουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι εργασίες για στρατιωτική στήριξη στη χώρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT