Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τα παιδιά της Γάζας

Σήμα κινδύνου από ΟΗΕ για τα παιδιά της Γάζας

Απειλούνται από βόμβες, υποσιτισμό, έλλειψη πόσιμου νερού και ασθένειες

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώ στο διπλωματικό πεδίο εντείνονται οι προσπάθειες των Αμερικανών για την επίτευξη εκεχειρίας στη σύγκρουση της Γάζας, μελέτη της UNICEF σήμανε συναγερμό για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα παιδιά της παλαιστινιακής Λωρίδας ύστερα από τεσσερισήμισι μήνες ανηλεούς πολέμου.

Στην έκθεση της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΗΕ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι 90% των παιδιών, ηλικίας κάτω των πέντε ετών, στη Λωρίδα της Γάζας βιώνουν συνθήκες οξείας διατροφικής φτώχειας. Ανάλογο είναι το ποσοστό παιδιών που έχουν προσβληθεί από λοιμώδεις νόσους, ενώ οι διάρροιες έχουν εξαπλωθεί στο 70% του παιδικού πληθυσμού. Περισσότερο από 80% των εκτοπισμένων Παλαιστινίων σε σπίτια ή σκηνές δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. «Η Λωρίδα της Γάζας πρόκειται να γνωρίσει μια έκρηξη παιδικών θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί, κάτι που θα προστεθεί στον ήδη αβάσταχτο αριθμό των θανάτων παιδιών από τις εχθροπραξίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της UNICEF Τεντ Τσαϊμπάν.

Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ (WFP) ότι διακόπτει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο τμήμα της Γάζας μέχρις ότου αποκατασταθούν συνθήκες υποτυπώδους ασφαλείας. Το WFP είχε διακόψει επί τρεις εβδομάδες τη διανομή τροφίμων ύστερα από επίθεση που δέχτηκε φορτηγό ανθρωπιστικής βοήθειας της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA). Ξανάρχισε τη διανομή το περασμένο Σάββατο, αλλά πλήθη πεινασμένων και απελπισμένων Παλαιστινίων προσπάθησαν να λεηλατήσουν το κονβόι των φορτηγών που κατευθυνόταν προς την πόλη της Γάζας. Λίγο αργότερα, τα φορτηγά δέχθηκαν πυρά από όπλα, καθώς έμπαιναν στην πόλη. Ανάλογες σκηνές πλήρους κατάρρευσης της τάξης, που έθετε σε κίνδυνο τη ζωή των οδηγών, διαδραματίστηκαν νοτιότερα, στις πόλεις Ντέιρ αλ Μπάλαχ και Χαν Γιούνις.

Την κατάσταση στη βόρεια Γάζα, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας είναι ισοπεδωμένο από τους βομβαρδισμούς, φορτίζει ακόμη περισσότερο η απόφαση του ισραηλινού στρατού να επανέλθει στις επιχειρήσεις, παρότι σε προηγούμενες ανακοινώσεις του ισχυριζόταν ότι συνέτριψε ολοκληρωτικά τη Χαμάς σε αυτό τμήμα της Λωρίδας. Χθες οι Ισραηλινοί κάλεσαν τους Παλαιστίνιους αμάχους να εκκενώσουν τις συνοικίες Ζαϊτούν και Τουρκομάν της πόλης της Γάζας, ένδειξη ότι η Χαμάς εξακολουθεί να προβάλλει ισχυρή αντίσταση στην περιοχή. Κάτοικοι της πόλης ανέφεραν σφοδρές οδομαχίες και αεροπορικούς βομβαρδισμούς του Ισραήλ το προηγούμενο διήμερο.

Πού κρύβεται ο Σινουάρ;

Αίσθηση προκάλεσε ρεπορτάζ της σαουδαραβικών συμφερόντων διαδικτυακής εφημερίδας Elaph, κατά το οποίο ο ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα, Γιαχία Σινουάρ, έχει δραπετεύσει μέσω εκτενούς δικτύου υπόγειων τούνελ στη χερσόνησο του Σινά, στην Αίγυπτο. Το ρεπορτάζ πιθανολογούσε ότι ο Σινουάρ πήρε μαζί του τον αδελφό του Μουχάμεντ και αριθμό Ισραηλινών ομήρων. Ωστόσο ο ισραηλινός στρατός δεν επιβεβαίωνε το δημοσίευμα, αντίθετα εκτιμούσε ότι ο Σινουάρ εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γάζα, πιθανότατα σε κάποιο υπόγειο τούνελ στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Εκκληση του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Γουίλιαμ, για άμεση κατάπαυση πυρός – Σε Αίγυπτο και Ισραήλ απεσταλμένος του προέδρου Μπάιντεν προς αναζήτηση συμφωνίας για εκεχειρία.

Την ίδια ώρα, ο ανώτατος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος κατοικοεδρεύει στο Κατάρ, κατευθυνόταν στην Αίγυπτο για διαβουλεύσεις με αντικείμενο την επιδιωκόμενη από τους διεθνείς μεσολαβητές συμφωνία εκεχειρίας με το Ισραήλ, διάρκειας τουλάχιστον έξι εβδομάδων. Στο Κάιρο αναμενόταν χθες και ο ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης Μπάιντεν για το Μεσανατολικό, Μπρετ Μαγκέρκ, ο οποίος προβλέπεται να επισκεφθεί σήμερα το Ισραήλ.

Το θέμα συζητήθηκε χθες και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπου η Αλγερία κατέθεσε, για λογαριασμό όλων των αραβικών κρατών, σχέδιο απόφασης για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η Αμερικανίδα πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη, Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, άσκησε βέτο καθώς η κυβέρνησή της εκτιμούσε ότι η υπερψήφιση του σχεδίου θα εμπόδιζε τις προσπάθειες άσκησης πίεσης στο Ισραήλ ώστε να υπάρξει κατάπαυση του πυρός.

Ωστόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέθεσαν το δικό τους, εναλλακτικό σχέδιο, το οποίο για πρώτη φορά κάνει λόγο για εκεχειρία και καλεί το Ισραήλ να μην εισβάλει στη Ράφα, αν και δεν ήταν σαφές πότε σκέφτονταν να το θέσουν σε ψηφοφορία. Τελικά, το σχέδιο απόφασης της Αλγερίας υπερψηφίστηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας σε σύνοδο 15 μελών, με τη Βρετανία να απέχει – ένδειξη της ευρύτατης απήχησης που έχει στη διεθνή κοινότητα η θέση για άμεση εκεχειρία.

Εκπληξη προκάλεσε η δήλωση του πρίγκιπα Γουίλιαμ, διαδόχου του βρετανικού θρόνου, ο οποίος απηύθυνε έκκληση για «τερματισμό των εχθροπραξιών (στη Γάζα) το συντομότερο δυνατόν» και για «κατεπείγουσα ανάγκη για αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια» στους Παλαιστινίους. Η βασιλική οικογένεια της Βρετανίας παραδοσιακά αποφεύγει οποιεσδήποτε δηλώσεις που θα μπορούσαν να την εμπλέξουν στην πολιτική διαμάχη.

Υπέρ της άμεσης εκεχειρίας τάχθηκε και το Εργατικό Κόμμα, που ασκεί καθήκοντα αξιωματικής αντιπολίτευσης, προκειμένου να αποφύγει νέα ανταρσία βουλευτών του, όπως εκείνη που είχε σημειωθεί τον Νοέμβριο, όταν το ένα τρίτο της κοινοβουλευτική του ομάδας είχε υπερψηφίσει αντίστοιχη πρόταση του Σκωτσέζικου Εθνικιστικού Κόμματος, σε σύγκρουση με τη γραμμή της ηγεσίας του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT