Βρετανία: Πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα εκπυρσοκρότησε σε δοκιμή

Βρετανία: Πυρηνικό αποτρεπτικό σύστημα εκπυρσοκρότησε σε δοκιμή

«Το σύστημα πυρηνικής αποτροπής της Βρετανίας παραμένει ασφαλές, προστατευμένο και αποτελεσματικό», βεβαιώνει το υπουργείο Αμυνας της Βρετανίας σε δήλωσή του

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πυρηνικό αποτρεπτικό πυραυλικό σύστημα Trident της Βρετανίας εκπυρσοκρότησε κατά τη διάρκεια δοκιμής τον περασμένο μήνα. Πύραυλος έπεσε στον ωκεανό κοντά στο υποβρύχιο που τον εκτόξευσε, αναφέρει η εφημερίδα The Sun σήμερα Τετάρτη.

Σύμφωνα με τη Sun, οι προωθητήρες πρώτου σταδίου του πυραύλου, ο οποίος ήταν εξοπλισμένος με εικονικές κεφαλές, δεν πυροδοτήθηκαν.

Η δήλωση του βρετανικού υπουργείου Αμυνας

Το δημοσίευμα περιλαμβάνει δήλωση του υπουργείου Αμυνας (ΥΠΑΜ) που αναγνωρίζει ότι κατά τη διάρκεια της δοκιμής είχε σημειωθεί «ανωμαλία».

«Είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να παράσχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό, ωστόσο είμαστε βέβαιοι ότι η ανωμαλία ήταν συγκεκριμένη και δεν υπάρχουν επιπτώσεις στην αξιοπιστία των πυραυλικών συστημάτων και του αποθέματος Trident», αναφέρει η δήλωση του βρετανικού υπουργείου.

«Το πυρηνικό σύστημα αποτροπής της Βρετανίας παραμένει ασφαλές, προστατευμένο και αποτελεσματικό», προστίθεται.

Το κόστος του συστήματος

Η πυρηνική αποτροπή της Βρετανίας παρέχεται από στόλο τεσσάρων πυρηνοκίνητων υποβρυχίων που είναι εξοπλισμένα με το βαλλιστικό πυραυλικό σύστημα Trident, το οποίο κατασκευάζεται από την Lockheed Martin.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Βασιλικού Ναυτικού της χώρας, υπάρχει πάντα ένα βρετανικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων στη θάλασσα από το 1969 και «μια αξιόπιστη πυρηνική αποτροπή εξαρτάται από την ικανότητα να αποτελέσει σίγουρη και αποτελεσματική απάντηση στην επιθετικότητα».

Η λειτουργία του συστήματος πυρηνικής αποτροπής κοστίζει περίπου 3 δισ. λίρες ετησίως – ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 6% του συνολικού αμυντικού προϋπολογισμού της Βρετανίας.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε το 2016 για να εγκρίνει τη ναυπήγηση νέας κλάσης υποβρυχίων, η οποία πρόκειται να τεθεί σε υπηρεσία τη δεκαετία του 2030, με κόστος που υπολογίστηκε πρόσφατα σε 31 δισ. λίρες.

Δεύτερη αποτυχία

Προηγούμενη δοκιμή του συστήματος το 2016 κατέληξε επίσης σε αποτυχία, όταν ο πύραυλος φέρεται να εξετράπη της πορείας του.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, το Βασιλικό Ναυτικό του βρετανικού υπουργείου Αμυνας αναγκάστηκε να αποσύρει το αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth από τη μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, επειδή έλεγχοι ρουτίνας εντόπισαν πρόβλημα στον άξονα της δεξιάς έλικας του αεροπλανοφόρου.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT