ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πράσινο φως» στο 13ο «πακέτο» κυρώσεων έδωσαν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Coreper) λίγο πριν από την επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου.
Το νέο «πακέτο» κυρώσεων περιλαμβάνει μέτρα κατά εταιρειών από τρίτες χώρες που διαπιστώνεται πως συμβάλλουν στην παράκαμψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και ειδικότερα της απαγόρευσης πώλησης προϊόντων διπλής (στρατιωτικής και μη στρατιωτικής) χρήσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
‼️ Deal ‼️ EU Ambassadors just agreed in principle on a 13th package of sanctions in the framework of Russia’s aggression against Ukraine.
This package is one of the broadest approved by the EU. It will undergo a written procedure and be formally approved for the 24 February.
— Belgian Presidency of the Council of the EU 2024 (@EU2024BE) February 21, 2024
«Χαιρετίζω τη συμφωνία για το 13ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας», σχολίασε η πρόεδρος της Κομισιόν σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X.
«Πρέπει να συνεχίσουμε να υποβαθμίζουμε την πολεμική μηχανή του Πούτιν», επισήμανε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δίνοντας έμφαση στη συμπερίληψη 2.000 εταιρειών και νομικών προσώπων που θεωρεί ότι «αυξάνουν την πίεση προς το Κρεμλίνο». «Περιορίζουμε περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε drones», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
I welcome the agreement on our 13th sanctions package against Russia
⁰We must keep degrading Putin’s war machine.
⁰With 2000 listings in total, we keep the pressure high on the Kremlin.
⁰We are also further cutting Russia’s access to drones. https://t.co/AfSxsEUB8x— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 21, 2024
«Το πιο ευρύ πακέτο κυρώσεων»
«Πρόκειται για το πιο ευρύ πακέτο κυρώσεων που ενέκρινε η Ε.Ε.» αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η βελγική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Θα περάσει από γραπτή έγκριση για να επικυρωθεί επισήμως στις 24 Φεβρουαρίου, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η Ουγγαρία επί της ουσίας καθυστερούσε την έγκριση της λίστας, καθώς ήθελε να εξαιρεθούν από τα περιοριστικά μέτρα η ρωσική εταιρεία πυρηνικών Rosatom, που καλύπτει το 50% της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα. Παρά τη μικρή αυτή καθυστέρηση, ωστόσο, το νέο «πακέτο» θα επικυρωθεί στη 2η επέτειο της ρωσικής εισβολής.
Στην ίδια λίστα, παράλληλα, υπάρχουν ινστιτούτα της Ρωσίας που έχουν αναλάβει την «επιμόρφωση» παιδιών που απήχθησαν από την Ουκρανία.
Υπό στενή παρακολούθηση επτά χώρες εκτός Ε.Ε.
Επί της ουσίας, το νέο «πακέτο» κυρώσεων δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της παράκαμψής τους.
Η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Σερβία και η Αρμενία παρακολουθούνται στενά από την Ε.Ε., ενώ ο ειδικός απεσταλμένος Ντέιβιντ Ο’ Σάλιβαν έχει επισκεφθεί όλες τις χώρες –την Τουρκία μάλιστα ήδη δύο φορές– προκειμένου να πείσει τις τοπικές κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα ώστε να μην παρακάμπτονται οι κυρώσεις.
Πέρυσι, η Ε.Ε. εισήγαγε ένα μηχανισμό περιορισμού της παράκαμψης των κυρώσεων που επιτρέπει στην Ενωση να περιορίζει την εισροή εμπορευμάτων από χώρες και όχι από συγκεκριμένες εταιρείες.