Υεμένη: Πλοίο δέχθηκε επίθεση από δύο πυραύλους ανοικτά του Aντεν

Υεμένη: Πλοίο δέχθηκε επίθεση από δύο πυραύλους ανοικτά του Aντεν

H βρετανική UKMTO ανέφερε ότι οι υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις του συνασπισμού «απαντούν στο περιστατικό»

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλοίο επλήγη σήμερα από δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά σε αυτό, μια επίθεση που σημειώθηκε νοτιοανατολικά του Αντεν στην Υεμένη, ανακοίνωσε η υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας της Βρετανίας (UKMTO).

«Πλοίο δέχθηκε επίθεση από δύο πυραύλους με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά», επεσήμανε η UKMTO, ενώ πρόσθεσε ότι οι υπό τις ΗΠΑ «δυνάμεις του συνασπισμού απαντούν στο περιστατικό».

Η βρετανική εταιρεία για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας Ambrey επισήμανε από την πλευρά της ότι πρόκειται για ένα βρετανικής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο με σημαία Παλάου το οποίο κατευθυνόταν στην Ερυθρά Θάλασσα από την Ταϊλάνδη.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν σιίτες αντάρτες Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, επιτίθενται εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα και στα Στενά Μπαμπ αλ Μάντεμπ, ενεργώντας, όπως λένε, σε αλληλεγγύη προς τους Παλαιστινίους στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ΗΠΑ έχουν σχηματίσει διεθνή συνασπισμό για να προστατεύσουν τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.

Οπως ανακοίνωσε μάλιστα το μεικτό διοικητήριο των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM), επτά πύραυλοι κρουζ κατά πλοίων επιφανείας, κινητός εκτοξευτήρας βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας (ASBΜs) και drone καταστράφηκαν χθες σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούθι.

Η CENTCOM διευκρίνισε μέσω της πλατφόρμας X ότι οι επιδρομές έγιναν από τις 12.00 έως τις 18.45 (ώρα Σανάα· από 11.00 έως 17.45 ώρα Ελλάδας) και πρόσθεσε ότι τα οπλικά συστήματα των Χούθι ήγειραν «άμεση απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή» της Ερυθράς Θάλασσας.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT