Η ακόρεστη δίψα για ενέργεια

Το γοητευτικό ταξίδι της ενέργειας τα τελευταία 50 χρόνια: 120% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, σταθερά πάνω από 80% τα ορυκτά καύσιμα, σημαντική συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών.

Eρευνα – Ανάλυση: καθ. Γιάννης Μανιάτης
Με τη συνεργασία των μεταπτυχιακών φοιτητών/τριών: Ι. Βούλγαρη, Α. Μανώλη, Ε. Σφακιανού

Το γοητευτικό ταξίδι της ενέργειας τα τελευταία 50 χρόνια: 120% αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας, σταθερά πάνω από 80% τα ορυκτά καύσιμα, σημαντική συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών. Σχεδόν διπλασιασμός στην κατανάλωση πετρελαίου (από τα 55 στα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως), κυρίως λόγω αύξησης της κατανάλωσής του στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σήμερα είμαστε στην εποχή του ηλεκτρισμού, με εξαπλασιασμό της χρήσης του. Παρ’ όλα αυτά συνεχίζεται η ισχυρή παρουσία του άνθρακα και του φυσικού αερίου, με παράλληλη (ευτυχώς) μεγάλη αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών. Το κορυφαίο γεωπολιτικό πρόβλημα της ενεργειακής ασφάλειας βρίσκει σταδιακά εναλλακτικές διεξόδους και τεχνολογίες.

Ανεκμετάλλευτη η γεωθερμία στην Ελλάδα

H γεωθερμία, η πιο παραμελημένη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην Ελλάδα, μπορεί να συνεισφέρει στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας πάνω από 400 MW (σε ηλεκτρισμό, αγροτικές εφαρμογές, ιαματικά λουτρά και αντλίες θερμότητας). Ανατολικά και δυτικά της χώρας μας, Ιταλία και Τουρκία, έχουν συνολικά πάνω από 2,5 GW εγκατεστημένη ισχύ. Το 2021 η παγκόσμια παραγωγή γεωθερμικής ενέργειας υψηλής ενθαλπίας (για παραγωγή ηλεκτρισμού) ανερχόταν στα 16 GW, με πρώτες τις ΗΠΑ (3,7 GW). Πλεονεκτήματα της γεωθερμίας είναι ο μη επηρεασμός από τους κύκλους ημέρας – νύχτας, από τις καιρικές συνθήκες ή τις εποχές. Μειονεκτήματα: το κόστος κατασκευής των γεωθερμικών σταθμών και οι γεωγραφικοί περιορισμοί.

Η ακόρεστη δίψα για ενέργεια-1
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT