Γαλλία: «Η ρωσική FSB πίσω από τα αστέρια του Δαβίδ στους δρόμους του Παρισιού»

Γαλλία: «Η ρωσική FSB πίσω από τα αστέρια του Δαβίδ στους δρόμους του Παρισιού»

Η γαλλική Le Monde αναφέρει επικαλούμενη πηγή ότι η φερόμενη επιχείρηση της FSB ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας παραπληροφόρησης που στόχευε και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Νοέμβριο, περίπου 60 αστέρια του Δαβίδ ζωγραφίστηκαν σε τοίχους του Παρισιού εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τα γκράφιτι αυτά να ερμηνεύονται ως απειλή για τους Εβραίους.

Η γαλλική υπηρεσία διεθνούς ασφάλειας DGSI πιστεύει ότι η επιχείρηση οργανώθηκε από τη ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSB και συγκεκριμένα από το τμήμα που αναλαμβάνει διεθνείς επιχειρήσεις, δήλωσε πηγή, παραθέτοντας ένα απόρρητο εσωτερικό σημείωμα που αποκάλυψε πρώτη η εφημερίδα Le Monde.

Η γαλλική εφημερίδα ανέφερε ότι η φερόμενη επιχείρηση της FSB ήταν μέρος μιας ευρύτερης εκστρατείας παραπληροφόρησης που στόχευε επίσης την Πολωνία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία και την Αυστρία.

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί ένα ζευγάρι Μολδαβών ενώ ταυτοποιήθηκε και ο φερόμενος ως «εγκέφαλος», ένας φιλορώσος Μολδαβός επιχειρηματίας, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή που έχει γνώση της έρευνας. Η εισαγγελέας του Παρισιού, Λορ Μπεκό δήλωσε κατά τη διάρκεια της περσινής έρευνας ότι τα γκράφιτι είχαν γίνει κατόπιν «ρητής απαίτησης» ενός ατόμου που διέμενε στο εξωτερικό.

Τα ζωγραφισμένα αστέρια του Δαβίδ στους τοίχους, τα οποία ξύπνησαν μνήμες από τη ναζιστική κατοχή του Παρισιού και τον εκτοπισμό των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, καταδικάστηκαν από όλο το πολιτικό φάσμα.

Με πληροφορίες από France24

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT