Κοινό άρθρο της πρέσβειρας της Γαλλίας και του πρέσβη της Γερμανίας στην «Κ»: Επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης

Κοινό άρθρο της πρέσβειρας της Γαλλίας και του πρέσβη της Γερμανίας στην «Κ»: Επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης

Γαλλία και Γερμανία θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, που είχε ως συνέπεια ο ουκρανικός λαός να υποστεί ασύλληπτα δεινά. Σήμερα, οι σκέψεις μας είναι με όλους όσοι έχασαν τις ζωές τους, συγγενείς, φίλους και περιουσίες. Αλλά και με τους άνδρες και τις γυναίκες της Ουκρανίας που αντιστέκονται με γενναιότητα στους Ρώσους επιτιθέμενους. Η ανθεκτικότητα του ουκρανικού λαού είναι θαυμαστή και αξίζει τον μέγιστο σεβασμό.

Επί δύο έτη, η Ουκρανία όχι μόνο υπερασπίζεται την ίδια τη χώρα ενάντια στον βάρβαρο επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας, αλλά και τις αξίες μας, την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τη διεθνή τάξη. Η βοήθεια προς τους Ουκρανούς ώστε να έχουν τα απαραίτητα μέσα προκειμένου να αμυνθούν αποτελεί επένδυση στην ασφάλεια της Ευρώπης: η στήριξη αυτή παραμένει καθήκον μείζονος σημασίας για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη αποφασιστικότητά μας ως προς τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ουκρανία, για την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της.

Κατά συνέπεια, τα τελευταία δύο χρόνια οι χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, έχουν στηρίξει σθεναρά την Ουκρανία – πολιτικά, διπλωματικά, οικονομικά, σε επίπεδο χρηματοδότησης, αλλά και στον τομέα της προμήθειας στρατιωτικού εξοπλισμού και ανθρωπιστικής βοήθειας. Η στήριξη αυτή πρέπει να συνεχιστεί, επιτρέποντας στην Ουκρανία να αντισταθεί στην επίθεση που δέχεται και να ανακτήσει την κυριαρχία της. Αυτό είναι και το νόημα των συμφωνιών που η Γαλλία και η Γερμανία υπέγραψαν με την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Είναι συμφωνίες που προσφέρουν μακροπρόθεσμη στήριξη σε κάθε πτυχή των προαναφερθέντων τομέων.

Αναμφίβολα, όλοι θέλουμε ο βάρβαρος αυτός πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάποια ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία θα ήταν έτοιμη να συνάψει συμφωνία για την επίτευξη διαρκούς και δίκαιης ειρήνης. Αντιθέτως παραμένει πεισματικά προσηλωμένη στις πολεμικές επιδιώξεις της – το αποσαφήνισε άλλωστε εκ νέου πρόσφατα ο πρόεδρός της. Το μήνυμά μας, επομένως, είναι ξεκάθαρο: η Γερμανία και η Γαλλία, μαζί με τους εταίρους τους στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, δεν θα σταματήσουν να στηρίζουν την Ουκρανία. Στεκόμαστε αταλάντευτα στο πλευρό των Ουκρανών.

Ακόμη, η Ευρώπη γίνεται στόχος ενεργειών υβριδικού χαρακτήρα που υποκινούνται από τη Ρωσία – παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις και πολιτικές παρεμβάσεις που πυροδοτούν διχασμούς, ειδικότερα ενόψει της επερχόμενης εκλογικής περιόδου το 2024 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Πολωνία συμφώνησαν στην εφαρμογή ενός προγράμματος εγρήγορσης και αντίδρασης της Βαϊμάρης, με στόχο την καταπολέμηση της χειραγώγησης και των ξένων παρεμβάσεων, καθώς και την κινητοποίηση της Ε.Ε. για τη λήψη πιο αποτελεσματικών μέτρων στο Διαδίκτυο.

Στο μέλλον, όπως συμβαίνει μέχρι και σήμερα, Γαλλία και Γερμανία θα σταθούν στο πλευρό της Ουκρανίας για να τη βοηθήσουν να διασφαλίσει τον σεβασμό στην κυριαρχία της, αλλά και στο διεθνές δίκαιο και στις ευρωπαϊκές αξίες. Θα εργαστούμε από κοινού με την Ουκρανία προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της και με απώτερο σκοπό την επίτευξη της ένταξής της στην Ε.Ε.

* Η κ. Λοράνς Αουέρ είναι πρέσβειρα της Γαλλίας στην Ελλάδα και ο κ. Αντρέας Κιντλ είναι πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT