Ερντογάν: Η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία «θα καθυστερήσει»

Ερντογάν: Η επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία «θα καθυστερήσει»

Αρχικά, η επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Τουρκία επρόκειτο να λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επίσκεψη έχει αναπρογραμματιστεί προκειμένου να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον χρονικό ορίζοντα της αναβληθείσας επίσκεψης του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως αυτή θα πραγματοποιηθεί, αλλά όχι πολύ σύντομα.

Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Πούτιν, ο οποίος του ευχήθηκε με αφορμή τα 70ά γενέθλιά του, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί «χωρίς καθυστέρηση», όχι όμως προς το παρόν ή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Οπως ανέφερε, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξέφρασε «επίμονα» την ικανοποίησή του για τη στάση της Τουρκίας στα διεθνή φόρα. «Εξέφρασε την ικανοποίησή του υπέρ της σταθερής συνέχισης των μεταξύ μας σχέσεων», τόνισε.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να του ευχηθεί για τα γενέθλιά του, 15 μέρες μετά την ακύρωση της επίσκεψης του ενοίκου του Κρεμλίνου στην τουρκική πρωτεύουσα.

Σε ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, σημειώνεται ότι κατά τη συνομιλία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε τον Τούρκο πρόεδρο για τη συμβολή του στην πρόοδο των σχέσεων Τουρκίας και Ρωσίας.

Επισημαίνεται πως η επίσκεψη Πούτιν επρόκειτο να λάβει χώρα στις 12 Φεβρουαρίου, ωστόσο, με δήλωση που έκανε το Κρεμλίνο ανακοινώθηκε ότι αναβλήθηκε.

Είχε προηγηθεί σειρά γεγονότων που ψύχραναν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, όπως η έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, η θετική εισήγηση στις ΗΠΑ για το πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και η δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ ότι αν η Τουρκία αποποιηθεί των ρωσικών πυραύλων S-400 θα μπορούσε να επανέλθει στο πρόγραμμα των αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η επίσκεψη έχει αναπρογραμματισθεί να πραγματοποιηθεί στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου το νωρίτερο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι «δεν υπάρχει ματαίωση, εργαζόμαστε για μια ημερομηνία».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT