Επέστρεψε η σχολική στολή

Περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες σε τέσσερα δημοτικά σχολεία της Γαλλίας κλήθηκαν, μετά τις χειμερινές διακοπές, να διαλέξουν σετ ντυσίματος

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του Γάλλου πρωθυπουργού, Γκαμπριέλ Ατάλ, για επιστροφή της στολής στα σχολεία της χώρας είχε προκαλέσει έντονο δημόσιο διάλογο στις αρχές του τρέχοντος σχολικού έτους.

Από αυτή την εβδομάδα, το μέτρο θα μπορεί να αξιολογηθεί και στην πράξη, καθώς τέθηκε για πρώτη φορά σε πιλοτική εφαρμογή στον γαλλικό Νότο.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα, περίπου 700 μαθητές και μαθήτριες σε τέσσερα δημοτικά σχολεία στην Μπεζιέ κλήθηκαν, επιστρέφοντας από τις σύντομες χειμερινές διακοπές, να διαλέξουν τις στολές τους: ένα μπλε ναυτικό σακάκι με το έμβλημα του σχολείου, δύο λευκά μπλουζάκια πόλο, ένα γκρίζο πουλόβερ και ένα παντελόνι. Ακόμη, ένα σορτς για τα αγόρια και φούστα για τα κορίτσια.

Το κόστος των περίπου 200 ευρώ ανά σετ αναλαμβάνουν οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς.

Πιλοτικά σε 92 μονάδες

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, Νικόλ Μπελουμπέ, άλλα 92 σχολεία έχουν ήδη πάρει σειρά για το «πείραμα», ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν έχει δηλώσει πως φιλοδοξεί να επεκτείνει την εφαρμογή του σε εθνικό επίπεδο έως το 2026.

Η σχολική στολή έχει καταργηθεί στη Γαλλία από το 1968. Η κυβέρνηση, ωστόσο, πιστεύει πως η επιστροφή της θα βοηθήσει στην καλλιέργεια ενός πιο ήρεμου κλίματος εντός των σχολείων και μεταξύ των μαθητών.

«Είναι γνωστό πως μαθαίνει κανείς καλύτερα όταν βρίσκεται σε ένα ήρεμο περιβάλλον», δήλωσε με νόημα η Μπελουμπέ.

Αλλοι υποστηρίζουν επιπλέον ότι η μείωση της ανισότητας, έστω σε οπτικό επίπεδο, μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση στη μαθητική κοινότητα, μειώνοντας φαινόμενα σχολικού εκφοβισμού και ανεπιθύμητων συγκρίσεων. «Ενα πλούσιο κι ένα φτωχό παιδί δεν ντύνονται με τον ίδιο τρόπο», εξήγησε ο δήμαρχος της Μπεζιέ, Ρομπέρ Μενάρ. «Πλέον, αυτό δεν θα είναι ορατό στο σχολείο», πρόσθεσε.

Στην απέναντι όχθη, πολέμιοι του μέτρου υποστηρίζουν πως η επιστροφή σε μια πρακτική που έχει καταργηθεί εδώ και δεκαετίες είναι κενή νοήματος κι έχει ως απώτερο πολιτικό στόχο να «κλείσει το μάτι» σε ένα συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος.

Η Μπεζιέ είναι σχετικά φτωχή πόλη με υψηλά επίπεδα ανεργίας και την άκρα Δεξιά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αλλωστε, η ίδια η Μαρίν Λεπέν έχει πολλάκις υποστηρίξει τη στολή, εντάσσοντάς τη μάλιστα και στον κατάλογο των προεκλογικών δεσμεύσεων το 2016.

«Οχι» από τη Μασσαλία

Στη γειτονική Μασσαλία, οι μαθητές ενός σχολείου που προτάθηκε να συμμετάσχει στο πείραμα ψήφισαν «όχι» σε ποσοστό 66%.

Στο χωριό Πλουισί της Βρετάνης, ο προερχόμενος από το κυβερνών κόμμα δήμαρχος ενέταξε πρόθυμα τα σχολεία της κοινότητας στο πιλοτικό πρόγραμμα, αλλά απέσυρε σύντομα την πρόταση κατόπιν οργισμένων αντιδράσεων από γονείς. «Τα δημόσια σχολεία δεν πρέπει να μιμούνται τις ανοησίες των ιδιωτικών», έγραψαν στην ανοιχτή επιστολή τους. «Η αλλαγή στα ρούχα δεν ξεριζώνει την ανισότητα και τις διακρίσεις».

Εκτός από τον πρόεδρο Μακρόν και τον «εκλεκτό» του πρωθυπουργό Γκαμπριέλ Ατάλ, η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας και πρώην δασκάλα θεάτρου, Μπριζίτ Μακρόν, έχει επίσης μιλήσει ανοιχτά υπέρ της επιστροφής της στολής στις αίθουσες της πρωτοβάθμιας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT