Βρετανία: Κοντά στην επιστροφή στο Κοινοβούλιο ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ

Βρετανία: Κοντά στην επιστροφή στο Κοινοβούλιο ο Τζορτζ Γκάλογουεϊ

Η απογοήτευση και ο πόλεμος στη Γάζα κυριαρχούν στο Ρότσντεϊλ της βόρειας Αγγλίας, όπου ο αριστερός βετεράνος Τζορτζ Γκάλογουεϊ είναι το φαβορί για την κατάκτηση της βουλευτικής έδρας στις ενδιάμεσες εκλογές

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ψηφοφόροι στην πόλη Ρότσντεϊλ της βόρειας Αγγλίας εκφράζουν ελάχιστο ενθουσιασμό για τις εκλογές που είναι προγραμματισμένες για αύριο Πέμπτη, με τον πόλεμο στη Γάζα να κυριαρχεί στις πολιτικές αντιπαραθέσεις και τον αριστερό Τζορτζ Γκάλογουεϊ, πρώην μέλος των Εργατικών και σημερινό ηγέτη του Κόμματος των Εργατών της Βρετανίας, να φαίνεται έτοιμος για επάνοδο στο Κοινοβούλιο.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας, που βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί και φαινόταν βέβαιο ότι θα διατηρούσε την έδρα, μέχρι που ο υποψήφιός του Αζάρ Αλί υποστήριξε θεωρίες συνωμοσίας για το Ισραήλ. Το κόμμα αναγκάστηκε να τον εγκαταλείψει.

Ο ίδιος παρέμεινε στην κούρσα ως ανεξάρτητος. Ωστόσο οι Εργατικοί έμειναν χωρίς επίσημο υποψήφιο, κάτι που έδωσε ώθηση στον βετεράνο αριστερό Γκάλογουεϊ.

Η εσωτερική κρίση στο Εργατικό Κόμμα ξέσπασε λόγω της αμφιλεγόμενης στάσης τους στη σύγκρουση στη Γάζα, που δίχασε τα μέλη του. Ο επικεφαλής του κόμματος Κιρ Στάρμερ εξέφρασε αρχικά, μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, πλήρη υποστήριξη στο Ισραήλ. Πρόσφατα, όμως, το κόμμα ζήτησε κατάπαυση του πυρός.

Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών της Πέμπτης είναι απίθανο να επηρεάσει το προβάδισμά τους στις δημοσκοπήσεις, η μη συμμετοχή υποψηφίου τους στερεί από τους Εργατικούς τη δυναμική που ανέπτυξαν μετά την κατάκτηση δύο εδρών από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς αυτόν τον μήνα, ενδεχομένως λίγους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Ο ίδιος ο Γκάλογουεϊ είχε εκδιωχθεί από τους Εργατικούς πριν από δύο και πλέον δεκαετίες λόγω της αντίθεσής του στον πόλεμο του Ιράκ. Στη συνέχεια, κέρδισε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές έδρες, μεταξύ των οποίων και του Μπράντφορντ, το οποίο ανακήρυξε «ζώνη ελεύθερη από το Ισραήλ» το 2014.

Οι κάτοικοι του Ρότσντεϊλ, περιοχή με μία πρώην ανθηρή βαμβακοβιομηχανία, 16 χιλιόμετρα βόρεια του Μάντσεστερ, παρακολουθούν τις εξελίξεις αμήχανοι.

Το 2019, το Ρότσντεϊλ κατατάχθηκε στο 5% των φτωχότερων περιοχών της Αγγλίας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές. Σχεδόν ένας στους πέντε κατοίκους του είναι Ασιάτης – ποσοστό διπλάσιο από το εθνικό. Συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης είναι γραμμένα στους τούβλινους τοίχους σε αρκετές περιοχές.

Η σύγκρουση στη Γάζα

Οι εταιρείες στοιχημάτων υποστηρίζουν ότι ο Σκωτσέζος Γκάλογουεϊ είναι πλέον το φαβορί στην κούρσα για τη βουλευτική έδρα του Ρίτσντεϊλ.

Ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να αντιμετωπίσει την αίσθηση παρακμής που επικρατεί στην περιοχή, δίνοντας έμφαση στην τοπική διακυβέρνηση, καθώς και στην ανάγκη για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

«Η Γάζα προφανώς έχει σημασία … όχι μόνο για τους μουσουλμάνους, σίγουρα για όλους τους μουσουλμάνους, αλλά και για πολλούς άλλους», δήλωσε ο 69χρονος Γκάλογουεϊ στο Reuters.

«Το Ρότσντεϊλ είχε μια ταυτότητα η οποία έχει σταδιακά χαθεί. Προσπαθώ λοιπόν να το βάλω ξανά στον χάρτη, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», τόνισε.

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι ισχυρίζονται ότι επιδιώκει να επωφεληθεί από τα τοπικά προβλήματα.

«Προφανώς ήρθαν πολλοί ξένοι και αυτές οι εκλογές είναι κάπως παράξενες, αλλά είμαι εδώ για τους ανθρώπους του Ρότσντεϊλ, δήλωσε ο Πολ Ελισον, υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Γκάλογουεϊ χαρακτήρισε «σχιζοφρένεια των Εργατικών» το να υπονοούν ότι είναι καιροσκόπος, προσθέτοντας ότι έχει μακρόχρονες σχέσεις με το Μάντσεστερ και ότι γνωρίζει καλά την περιοχή.

Οποιος και αν κερδίσει στις εκλογές της Πέμπτης, θα κληθεί να αντιμετωπίσει το αίσθημα απογοήτευσης που είναι πλέον κυρίαρχο στους ψηφοφόρους του Ρότσντεϊλ.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT