Ιράν: Βουλευτικές εκλογές στη σκιά εσωτερικών προκλήσεων

Ιράν: Βουλευτικές εκλογές στη σκιά εσωτερικών προκλήσεων

Οι Ιρανοί καλούνται στις κάλπες την Παρασκευή, εν μέσω φημών που θέλουν τον 84χρονο ανώτατο ηγέτη της χώρας Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στο Ιράν αυτήν την Παρασκευή, 1 Μαρτίου, πλην όμως το κρίσιμο ερώτημα μπορεί να μην είναι τελικώς το ποιοι θα εκλεγούν αλλά το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press σε ανάλυσή του.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή είχε αγγίξει το 42% στις προηγούμενες ιρανικές βουλευτικές εκλογές του 2020, ποσοστό που ήταν το χαμηλότερο που είχε καταγραφεί στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Ωστόσο φέτος, το αντίστοιχο ποσοστό μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο, όπως εκτιμάται.

Οι επικείμενες εκλογές θα είναι οι πρώτες που πραγματοποιούνται στο Ιράν έπειτα από τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί το 2022 και τις αντικυβερνητικές ταραχές που ακολούθησαν μέσα σε ένα όργιο κρατικής καταστολής. Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των εν λόγω ταραχών, ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν και σχεδόν 20.000 συνελήφθησαν εντός των ιρανικών συνόρων.

Συνολικά περίπου 15.200 υποψήφιοι πρόκειται να πάρουν μέρος στις εκλογές για τις 290 έδρες του ιρανικού κοινοβουλίου στο οποίο την πλειοψηφία έχουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι «σκληροπυρηνικοί», όπως σημειώνει το AP.

Το νυν ιρανικό κοινοβούλιο ύψωσε εμπόδια στους επιθεωρητές του ΟΗΕ κρατώντας τους μακριά από τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, αυστηροποίησε τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο και προώθησε την επιβολή αυστηρότερων τιμωριών στις γυναίκες που δεν φορούν ισλαμική μαντίλα.

Υπογραμμίζεται ότι όλες οι βουλευτικές υποψηφιότητες πρέπει πρώτα να εγκριθούν από ένα 12μελές συμβούλιο (Guardian Council), του οποίου τα έξι μέλη διορίζονται άμεσα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη της χώρας.

Την ερχόμενη Παρασκευή πραγματοποιούνται, ωστόσο, παράλληλα εκλογές και για τις 88 έδρες του σώματος των συμβούλων (Assembly of Experts) του 84χρονου ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ο οποίος έχει τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κρατικά ζητήματα. Η θητεία των μελών αυτού του συμβουλίου είναι οκταετής και υποψήφιοι μπορούν να είναι μόνον οι κληρικοί. Ο νυν πρόεδρος της χώρας Εμπραχίμ Ραΐσι θα διεκδικήσει την επανεκλογή του σε αυτό το συμβούλιο. Ο μετριοπαθής πρώην πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, θα ήθελε επίσης να θέσει υποψηφιότητα αλλά, όπως καταγγέλλεται, η υποψηφιότητά του έχει μπλοκαριστεί από τις αρμόδιες εκλογικές Αρχές.

«Το (σ.σ. ιρανικό) καθεστώς εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σειρά εσωτερικών προκλήσεων», σημειώνει σε δική του ανάλυση ο ιστοχώρος World Politics Review. «Υπάρχει εκτεταμένη δυσαρέσκεια σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται περισσότερες κοινωνικές αναταραχές. Οι διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί ήταν περισσότερο ορατές αλλά οι σποραδικές διαμαρτυρίες για την έλλειψη νερού καθώς και την κακή διοίκηση έχουν επίσης καταστεί συχνές. Εν τω μεταξύ, ο 84χρονος (σ.σ. 85χρονος τον Απρίλιο) ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ φημολογείται ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και δεν φαίνεται να υπάρχει συναίνεση εντός του καθεστώτος αναφορικά με το ποιος θα τον διαδεχθεί».

Με πληροφορίες από AP, WPR

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT