ΗΠΑ: Πώς θα εξελιχθεί το νομικό «δράμα» του Τραμπ;

ΗΠΑ: Πώς θα εξελιχθεί το νομικό «δράμα» του Τραμπ;

Τι ακολουθεί μετά την έφεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο και πώς επηρεάζονται οι εκκρεμείς υποθέσεις σε βάρος του σε τρεις πολιτείες;

3' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ συμφώνησε χθες, Τετάρτη, να εξετάσει τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ περί ποινικής ασυλίας του για τις κατηγορίες ότι προσπάθησε να ανατρέψει το εκλογικό αποτέλεσμα του 2020 ενώ ήταν πρόεδρος, αναβάλλοντας περαιτέρω τη διεξαγωγή της ομοσπονδιακής δίκης του.

Τι ακολουθεί λοιπόν για τον Τραμπ στη συγκεκριμένη υπόθεση και πώς θα μπορούσαν να επηρεαστούν οι εκκρεμείς ποινικές υποθέσεις σε βάρος του στη Φλόριντα, την Τζόρτζια και τη Νέα Υόρκη;

Τι αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο;

Το Ανώτατο Δικαστήριο όρισε ένα άμεσο χρονοδιάγραμμα ώστε οι δικηγόροι του τέως προέδρου, καθώς και η πλευρά του ειδικού εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, να καταθέσουν εντός των επόμενων επτά εβδομάδων γραπτά επιχειρήματα πάνω στο ερώτημα εάν –και σε ποιον βαθμό– ο Τραμπ δικαιούται ασυλία από ποινική δίωξη.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έδωσε μάλιστα εντολή να αναβληθεί η δίκη του Τραμπ –η οποία προγραμματιζόταν να ξεκινήσει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον– εν αναμονή της τελικής του απόφασης.

Τι σημαίνει αυτή η απόφαση; 

Ο Τραμπ, ο οποίος είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία και φαβορί για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, δεν είναι πιθανό να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου πριν από το καλοκαίρι, εάν τελικά χρειαστεί να πάει σε δίκη. 

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίψει την έφεσή του τον Μάιο ή τον Ιούνιο και συμφωνήσει ότι μπορεί να διωχθεί ποινικά, μια δίκη θα μπορούσε να προγραμματιστεί σε περίπου δύο μήνες από τότε, πριν δηλαδή από τις κάλπες του Νοεμβρίου.

Μαρτυρά όμως κάτι το γεγονός ότι έγινε δεκτή η έφεση Τραμπ αναφορικά με το τι θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο στο μέλλον; Οχι απαραίτητα, καθώς για να γίνει δεκτή μια έφεση χρειάζονται οι ψήφοι μόλις τεσσάρων εκ των εννέα δικαστών.

Επιπλέον, με την απόφαση να αναβάλει τη δίκη του Τραμπ, το δικαστήριο κατέστησε σαφές ότι δεν υιοθετεί καμία στάση υπέρ των ισχυρισμών του τέως προέδρου. Σημειώνεται επίσης ότι ένα κατώτερο δικαστήριο είχε ήδη αποφασίσει να τεθεί στον «πάγο» η υπόθεση Τραμπ εάν το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την έφεσή του, έως ότου αυτή εξεταστεί.

Σε ό,τι αφορά την προθεσμία για την απόφαση, σημειώνεται ότι όλες οι γνωμοδοτήσεις εκδίδονται συνήθως μέχρι την τελευταία ημέρα της θητείας του δικαστηρίου στα τέλη Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, πριν κλείσει για την καλοκαιρινή περίοδο.

Τι αφορά η συγκεκριμένη υπόθεση;

Ο ειδικός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ έχει κατηγορήσει τον Τραμπ ότι ηγήθηκε μιας εγκληματικής συνωμοσίας για να διαταράξει την ειρηνική μετάβαση της εξουσίας μετά τις εκλογές του 2020. 

Ειδικότερα, ο Σμιθ ισχυρίζεται ότι ο Τραμπ ήταν τόσο αποφασισμένος να παραμείνει στον Λευκό Οίκο, που διέσπειρε ένα χείμαρρο από ψέματα ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, με αποκορύφωμα τη βίαιη επίθεση οπαδών του στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο του 2021.

Το κατηγορητήριο 45 σελίδων λέει ότι ο Τραμπ αποπειράθηκε να χρησιμοποιήσει εν γνώσει του ψευδείς ισχυρισμούς περί μαζικής εξαπάτησης, ώστε οι κρατικοί αξιωματούχοι να προβούν σε ενέργειες για την αλλαγή των εκλογικών αποτελεσμάτων.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο τέως πρόεδρος απείλησε την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να ανοίξει ψευδείς έρευνες περί εκλογικών αδικημάτων, προσπάθησε να καταθέσει απατηλές λίστες ψηφοφόρων από αμφίρροπες πολιτείες, ώστε να παρεμποδίσει τη διαδικασία επικύρωσης του Κογκρέσου και, τέλος, άσκησε πιέσεις στον τότε αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να χρησιμοποιήσει τον ρόλο του για να ανατρέψει τα αποτελέσματα.

Ο Τραμπ φέρεται πως τα έκανε όλα αυτά παρά το γεγονός ότι ανώτατοι αξιωματούχοι στον τομέα των πληροφοριών, δικηγόροι του Λευκού Οίκου, άτομα που εργάστηκαν για την προεκλογική εκστρατεία του, καθώς και ο ίδιος ο γενικός εισαγγελέας τού επισήμαιναν επανειλημμένα ότι οι ισχυρισμοί του ήταν αναληθείς.

Ο Τραμπ από την πλευρά του αρνείται ότι εμπλέκεται σε αξιόποινες πράξεις και έχει κατηγορήσει τόσο τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν όσο και το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι προσπαθούν να παρέμβουν στις φετινές εκλογές στοχοποιώντας τον.

Πώς επηρεάζονται οι άλλες υποθέσεις σε βάρος του;

Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αναμένεται να επηρεάσει τις υποθέσεις σε βάρος του Τραμπ στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, η εκδίκαση των οποίων έχει προγραμματιστεί σε λιγότερο από τέσσερις εβδομάδες.

Τονίζεται ότι ο τέως πρόεδρος έχει επικαλεστεί παρόμοιο ισχυρισμό περί ποινικής ασυλίας και στις ξεχωριστές ομοσπονδιακές διώξεις σε βάρος του στη Φλόριντα και την Τζόρτζια. Παραμένει όμως ασαφές κατά πόσο αυτές οι υποθέσεις θα μπορούσαν να επηρεαστούν από την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Υπάρχει προθεσμία για μια δίκη Τραμπ στην Ουάσιγκτον;

Οχι, αλλά ο Τζακ Σμιθ υποστηρίζει ότι θα είναι υπέρ του εθνικού συμφέροντος το να διεξαχθεί σύντομα η δίκη, ενώ οι επικριτές του Τραμπ αναφέρουν πως οι ψηφοφόροι θα πρέπει να γνωρίζουν την ετυμηγορία του δικαστικού συστήματος για τον τέως πρόεδρο πριν από τις κάλπες του Νοεμβρίου. 

Στην περίπτωση που ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος τον Νοέμβριο, αναμένεται να βάλει τέλος σε αυτή τη δίωξη σε βάρος του. Στο μεταξύ, ο ίδιος αναφέρει πως οι ψηφοφόροι είναι εκείνοι που θα πρέπει να λάβουν την τελική απόφαση για εκείνον.

Με πληροφορίες από Washington Post, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT