ΟΗΕ: Ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα σημάνει τη θανατική καταδίκη της ανθρωπιστικής εκστρατείας

ΟΗΕ: Ισραηλινή εισβολή στη Ράφα θα σημάνει τη θανατική καταδίκη της ανθρωπιστικής εκστρατείας

Μια χερσαία επιχείρηση θα υπέγραφε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια πιθανή ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Ράφα θα είχε ως αποτέλεσμα μεγάλο αριθμό θανάτων, περαιτέρω εκτόπιση πληθυσμού και θα υπέγραφε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου για αποτελεσματική ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, δήλωσε ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

Μιλώντας στην 55η σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, προειδοποίησε ότι η προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Ράφα θα μπορούσε «να μεταφέρει τον εφιάλτη που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Γάζας σε μια νέα διάσταση».

Ο κ. Τουρκ υπενθύμισε ότι παρά τους συνεχιζόμενους βομβαρδισμούς, περισσότεροι από 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Ράφα που έχει γίνει το κέντρο παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

«Μια χερσαία επίθεση θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυνητικά τεράστιες απώλειες ζωών, πρόσθετο κίνδυνο βίαιου εγκλήματος, περαιτέρω μετατόπιση πληθυσμών σε άλλες επικίνδυνες τοποθεσίες και θανατηφόρα για κάθε ελπίδα αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε η ύπατη αρμοστεία του ΟΗΕ.

Ο κ. Τουρκ κάλεσε «όλα τα κράτη με επιρροή να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα».

«Σαφείς παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των εγκλημάτων πολέμου, και πιθανώς άλλων εγκλημάτων σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, έχουν διαπραχθεί από όλα τα μέρη», δήλωσε ο κ. Τουρκ, προσθέτοντας ότι έχει έρθει η ώρα για ειρήνη, αλλά και για έρευνα και δίωξη όσων είναι υπεύθυνοι για εγκλήματα πολέμου.

Υπενθύμισε ότι στη Γάζα από τις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί. Δεκάδες χιλιάδες αγνοούνται, με πολλούς να πιστεύεται ότι είναι θαμμένοι κάτω από τα ερείπια κατεστραμμένων κτιρίων. Τουλάχιστον 17.000 παιδιά έμειναν ορφανά ή χωρίστηκαν από τις οικογένειές τους.

Στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Οχθη, «τουλάχιστον 401 Παλαιστίνιοι» έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, μεταξύ των οποίων 102 παιδιά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότερα από 7.000 άτομα κρατήθηκαν αιχμάλωτοι.

Οπως τόνισε ο κ. Τουρκ, η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει και οι Ισραηλινοί ηγέτες θα πρέπει να συμφωνήσουν στο «δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν σε ένα ανεξάρτητο κράτος». Με τη σειρά τους, όλες οι παλαιστινιακές φατρίες πρέπει να αναγνωρίσουν «το δικαίωμα του Ισραήλ να υπάρχει σε ειρήνη και ασφάλεια».

Ο ύπατος αρμοστής ζήτησε ακόμη την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων. Σε αντάλλαγμα, το Ισραήλ πρέπει να δώσει ελευθερία σε «χιλιάδες Παλαιστινίους που κρατούνται αυθαίρετα». 

Πηγή: Reuters, TASS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT