Πιο κοντά στην απόκτηση των F-16 η Τουρκία

Πιο κοντά στην απόκτηση των F-16 η Τουρκία

Η Αγκυρα ανακοίνωσε ότι έλαβε από τις ΗΠΑ τα σχέδια προσφοράς και αποδοχής όσον αφορά το αίτημά της να αποκτήσει τα μαχητικά αεροσκάφη, το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα από τον Οκτώβριο του 2021

56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέστειλαν στην Τουρκία σχέδια προσφοράς και αποδοχής σχετικά με το αίτημά της να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού, δήλωσε σήμερα Πέμπτη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας της χώρας.

Η Τουρκία υπέβαλε το αίτημα τον Οκτώβριο του 2021, δύο χρόνια αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες εκδίωξαν την Αγκυρα από πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 «τιμωρώντας» την για την προμήθεια ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.

Η αμερικανική κυβέρνηση δέχτηκε τελικά να συνάψει τη συμφωνία για τα F-16 έπειτα από διαπραγματεύσεις και μετά την έγκριση από την Τουρκία του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

«Ξεκινήσαμε την αξιολόγηση»

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο για την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση των αεροσκαφών της Lockheed Martin, αξίας 23 δισ. δολ. τον Ιανουάριο. Η συμφωνία πώλησης οριστικοποιήθηκε νωρίτερα αυτό τον μήνα.

«Το υπουργείο μας έλαβε τα σχέδια επιστολών προσφοράς και αποδοχής που απέστειλαν οι ΗΠΑ για την πώληση 40 νέων αεροσκαφών F-16, Block-70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμούπυρομαχικών και εξοπλισμού για αυτά. Ξεκινήσαμε την απαραίτητη εξέταση και αξιολόγηση», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αντιναύαρχος Ζεκί Ακτούρκ.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT