Η Κάμαλα Χάρις καλεί να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Κάμαλα Χάρις καλεί να κηρυχθεί «άμεσα» κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «απάνθρωπες συνθήκες στη Γάζα», στην πιο οξεία κριτική έναντι του Ισραήλ που έχει ασκήσει αξιωματούχος των ΗΠΑ από το ξέσπασμα του πολέμου

5' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις ζήτησε χθες, Κυριακή, να κηρυχθεί «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας πίεση στο Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τις ακατάπαυστες εχθροπραξίες με τη Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακο.

«Με δεδομένο ότι οι συνθήκες είναι απάνθρωπες στη Γάζα, χρειάζεται να κηρυχθεί άμεση κατάπαυση του πυρός τουλάχιστον για τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» του Ισραήλ και της Χαμάς, σημείωσε η Χάρις, η πρώτη Αμερικανίδα αξιωματούχος που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο.

Κάλεσε παράλληλα την κυβέρνηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να λάβει μέτρα για να αυξηθεί η βοήθεια που φθάνει στη Λωρίδα της Γάζας, ασκώντας την πιο οξεία αμερικανική κριτική στο Ισραήλ από το ξέσπασμα του πολέμου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί σημαντικά η ροή βοήθειας. Δεν υπάρχουν δικαιολογίες» είπε, αξιώνοντας να ανοίξουν περισσότερα «σημεία διέλευσης» και να μην επιβάλλονται «ανώφελοι περιορισμοί στις παραδόσεις της βοήθειας».

«Σχεδόν αναπόφευκτος» ο λιμός

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν από την πλευρά του υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter) την «επιτακτική ανάγκη να αυξήσουμε τη ροή βοήθειας προς τη Γάζα».

«Ο πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως περισσότερα τρόφιμα, νερό και άλλη βοήθεια. Για αυτό οι ΗΠΑ εργάζονται προκειμένου να παραδοθεί περισσότερη βοήθεια από κάθε διαθέσιμο δίαυλο, συμπεριλαμβανομένων αεροπορικών ρίψεων», πρόσθεσε.

Επειτα από σχεδόν πέντε μήνες, ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και, σύμφωνα με τον Γενς Λέρκε του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, τα 2,2 από τα 2,4 εκατ. κατοίκους του παλαιστινιακού θυλάκου βρίσκονται αντιμέτωποι με «σχεδόν αναπόφευκτο» λιμό.

Εξαιτίας των δυσκολιών στις παραδόσεις βοήθειας με χερσαία μέσα στην περιοχή, υπό ισραηλινή πολιορκία, αρκετές χώρες τη ρίχνουν με αλεξίπτωτα: πλέον και οι ΗΠΑ, από το Σάββατο.

Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων καταγράφτηκαν, ενώ χθες αναμενόταν να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις εκ του σύνεγγυς ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς στο Κάιρο.

Σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης προσκείμενο στην κυβέρνηση της Αιγύπτου, αντιπροσωπείες του Κατάρ και των ΗΠΑ βρίσκονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα, όπου η Χαμάς αναμένεται να δώσει «επίσημη απάντηση» στην πρόταση η οποία καταρτίστηκε στο Παρίσι στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς.

Η πρόταση των μεσολαβητών (Κατάρ, Αίγυπτος, ΗΠΑ) προβλέπει ότι σε «πρώτη φάση» θα κηρυχθεί παύση των στρατιωτικών επιχειρήσεων για έξι εβδομάδες και θα αφεθούν ελεύθεροι πάνω από 40 όμηροι που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση Παλαιστίνιων κρατούμενων από το Ισραήλ.

Ανακωχή πριν από το Ραμαζάνι

Σκοπός είναι να κηρυχθεί ανακωχή πριν από το Ραμαζάνι, ιερό μήνα για τους μουσουλμάνους, που φέτος ξεκινά το βράδυ της 10ης ή της 11ης Μαρτίου.

Η ανακωχή θα μπορούσε να συμφωνηθεί μέσα σε «24 έως 48 ώρες» αν το Ισραήλ αποδεχθεί «αιτήματα της Χαμάς», είπε χθες ανώτερο στέλεχος της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Αυτά περιλαμβάνουν την «επιστροφή στη βόρεια Γάζα των εκτοπισμένων» και την «αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να φθάσει στο επίπεδο των «400 έως 500 φορτηγών την ημέρα», έναντι περίπου 80 αυτή τη στιγμή.

Η Χαμάς ζητεί οριστική κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων από τον θύλακο.

Νετανιάχου: «Παραληρηματικές» οι απαιτήσεις της Χαμάς

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να επιτύχουμε (σ.σ. συμφωνία), αλλά ας γίνει σαφές σε όλους το εξής: δεν θα κάνουμε ούτε βήμα πίσω όσον αφορά τις παραληρηματικές απαιτήσεις της Χαμάς», επανέλαβε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του Ισραήλ, της πιο δεξιάς στην Ιστορία της χώρας, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Τελ Αβίβ χθες Κυριακή το βράδυ.

Το Ισραήλ, η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία του οποίου έχει ορκιστεί να «εξαλείψει» τη Χαμάς, οργάνωση την οποία χαρακτηρίζει, όπως και οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., «τρομοκρατική» οργάνωση, αφήνει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται καν να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις στην Αίγυπτο όσο δεν ικανοποιείται η απαίτησή του να του επιδοθεί πλήρης κατάλογος με τα ονόματα των ομήρων που βρίσκονται ακόμη στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μόνο άμαχοι»

Σήμερα στην Ουάσιγκτον η Κ. Χάρις αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου σήμερα, πρώην υπουργός Αμυνας και αρχηγός του γενικού επιτελείου, ο Γκαντς θα έχει επίσης συνομιλίες με τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν και τον ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ με ορμητήριο τον θύλακο, όπου το Κίνημα Ισλαμικής Αντίστασης ανέλαβε την εξουσία το 2007.

Στην επίθεση σκοτώθηκαν 1.160 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Αλλοι περίπου 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με ισραηλινές πηγές, παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακο περισσότεροι από 130 –από τους οποίους όμως 31 θεωρείται πως είναι νεκροί– μετά την απελευθέρωση 105 και πλέον ομήρων, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση 240 Παλαιστινίων από το Ισραήλ, στα τέλη Νοεμβρίου, όταν κηρύχθηκε ανακωχή μίας εβδομάδας.

Οι ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αντίποινα στη Λωρίδα της Γάζας έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 30.410 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, που δημοσιοποιήθηκε χθες.

90 νεκροί σε 24 ώρες

Η ίδια πηγή έκανε λόγο για 90 νεκρούς σε 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 μελών της οικογένειας Αμπού Ανζα. Ανάμεσά τους ήταν τα δίδυμα μερικών μηνών Ναΐμ και Ουισάμ.

Το σπίτι της οικογένειας στη Ράφα βομβαρδίστηκε.

«Ειλικρινά, δεν υπήρχε στρατιωτική παρουσία στο σπίτι, (βρίσκονταν εκεί) μόνο άμαχοι», είπε ο Σέχντα Αμπού Ανζα, ανιψιός. «Βρίσκονταν πιθανόν πάνω από 15 παιδιά μέσα σε αυτό το σπίτι» τεσσάρων ορόφων, το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς. «Ολα βρέφη και παιδιά μικρής ηλικίας».

Χθες Κυριακή το βράδυ, ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι σημειώθηκαν νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Ράφα και λίγο βορειότερα, στη Χαν Γιούνις.

Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν εξάλλου ότι σημειώθηκε ισραηλινό πλήγμα με στόχο φορτηγό με βοήθεια στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά). Ο ισραηλινός στρατός διέψευσε πως επλήγη φορτηγό με ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Από την πλευρά της η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε μέσω X ότι μέλη της μετέφεραν «πέντε μάρτυρες (σ.σ. νεκρούς) και τέσσερις τραυματίες» σε νοσοκομείο έπειτα από «πλήγμα σε φορτηγό από ισραηλινό drone (…) στην Ντέιρ αλ Μπάλα».

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT