Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να διχάσει την Ευρώπη

Η Γερμανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να διχάσει την Ευρώπη

3' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Γερμανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι διέρρευσε μια υποκλαπείσα ηχογραφημένη συζήτηση ανάμεσα σε Γερμανούς στρατιωτικούς σχετικά με τον τρόπο υποστήριξης της Ουκρανίας, σε μια προσπάθεια να διχάσει την Ευρώπη.

Την περασμένη εβδομάδα, ρωσικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ηχητική καταγραφή μιας συνάντησης –μέσω Webex– ανώτερων Γερμανών στρατιωτικών αξιωματούχων, που συζητούσαν σχετικά με την παροχή όπλων στην Ουκρανία και ένα πιθανό χτύπημα του Κιέβου σε μια γέφυρα στην Κριμαία.

Η Γερμανία επιβεβαίωσε τη γνησιότητα της 38λεπτης κλήσης, λέγοντας ότι διερευνά αυτή την «προφανή πράξη υποκλοπής από τη Ρωσία», η οποία αποτελεί μέρος ενός «πολέμου πληροφοριών».

Οι συμμετέχοντες στην κλήση συζητούσαν για την πιθανή παράδοση πυραύλων Taurus στο Κίεβο, την οποία ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς έχει απορρίψει δημοσίως. Συζητούσαν, επίσης, πώς η Γαλλία και η Βρετανία παραδίδουν τους δικούς τους πυραύλους κρουζ με μικρότερο βεληνεκές.

Αν και μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη δημόσια αντίδραση από τους συμμάχους, αναλυτές υποστηρίζουν ότι η καταγραφή είναι πιθανό να επιβαρύνει τους δεσμούς ανάμεσά τους, δεδομένου ότι πρόκειται για άλλη μια σημαντική παραβίαση της ασφάλειας που αποκαλύπτει το μέγεθος της γερμανικής απροθυμίας να εμπλακεί στον πόλεμο.

«Αυτή η υβριδική επίθεση είχε στόχο να δημιουργήσει ανασφάλεια και να μας διχάσει», δήλωσε Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, για να προσθέσει: «Κι αυτό ακριβώς δεν θα το επιτρέψουμε. Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας».

Η Μόσχα κατηγορεί τη «συλλογική Δύση», ότι χρησιμοποιεί την Ουκρανία για να διεξαγάγει έναν πόλεμο δι’ αντιπροσώπων εναντίον της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ –υποστηρίζει– βοηθά την Ουκρανία να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια σε έναν επιθετικό πόλεμο.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι η διαρροή είναι θέμα που πρέπει να διερευνήσει η Γερμανία. Συμπλήρωσε ότι η Βρετανία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Γερμανία για να στηρίξει την Ουκρανία. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που παρείχε πυραύλους ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία «και θα ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας να κάνουν το ίδιο».

Ο Τομπίας Ελγουντ, συντηρητικός βουλευτής και πρώην πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας, δήλωσε στο BBC ότι η Ρωσία πιθανότατα δεν έμαθε κάτι που δεν γνώριζε ήδη μέσω της διαρροής.

Η Γερμανία έχει υποστεί μερικές ενοχλητικές διαρροές ασφαλείας τον τελευταίο καιρό. Οι αρχές συνέλαβαν στα τέλη του 2022 έναν υπάλληλο της Γερμανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (BND) για τον οποίο υπήρχαν υποψίες ότι κατασκόπευε για λογαριασμό της Ρωσίας. «Είναι μια κλήση αφύπνισης ότι στοχοποιούμαστε από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Μόσχα: Πλήγματα εντός ρωσικού εδάφους

Το Κρεμλίνο σχολίασε ότι η ηχογράφηση δείχνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας συζητούσαν σχέδια για πλήγματα στο ρωσικό έδαφος και αμφισβήτησε αν ο Σολτς είχε τον έλεγχο της κατάστασης. «Η ίδια η ηχογράφηση λέει ότι εντός της Bundeswehr συζητούνται ουσιαστικά και συγκεκριμένα σχέδια για την εξαπόλυση πλήγματος στο ρωσικό έδαφος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Εδώ πρέπει να μάθουμε αν η Bundeswehr το κάνει αυτό με δική της πρωτοβουλία. Τότε το ερώτημα είναι: πόσο ελεγχόμενη είναι η Bundeswehr και πόσο ελέγχει την κατάσταση ο Σολτς;» δήλωσε ο Πεσκόφ, για να σημειώσει ότι και τα δύο σενάρια είναι «πολύ άσχημα». «Και τα δύο υπογραμμίζουν για άλλη μια φορά την άμεση εμπλοκή των χωρών της “συλλογικής Δύσης” στη σύγκρουση γύρω από την Ουκρανία».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε τις κατηγορίες «παράλογη προπαγάνδα».

«Οι Ρώσοι φοβήθηκαν από την αναδίπλωση του Ολαφ Σολτς πέρυσι σχετικά με την αποστολή των αρμάτων μάχης Leopard 2», έγραψαν αναλυτές της Eurointelligence σε ενημερωτικό σημείωμα. «Τώρα θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα επιμείνει στη γραμμή του για τους πυραύλους Taurus».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι απαίτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Γερμανίας Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Δεν ανέφερε πώς απάντησε ο πρεσβευτής.

Ηταν η δεύτερη φορά την τελευταία εβδομάδα που η Μόσχα σήκωσε τους τόνους για αυτό που θεωρεί ως απόδειξη της πρόθεσης της Δύσης να επιτεθεί άμεσα στη Ρωσία.

Αφού ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφερε στο τραπέζι το ενδεχόμενο, τα ευρωπαϊκά έθνη να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία, σύμμαχοι του Πούτιν δήλωσαν ότι «τα γαλλικά στρατεύματα θα συναντούσαν θάνατο και ήττα, όπως οι στρατιώτες του Ναπολέοντα που εισέβαλαν στη Ρωσία το 1812».

Ο Πούτιν δήλωσε ότι οι δυτικές χώρες κινδυνεύουν να προκαλέσουν πυρηνικό πόλεμο αν στείλουν στρατεύματα για να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT