Εκλογές στο Ιράν: Αναμενόμενη νίκη των συντηρητικών και ρεκόρ αποχής

Εκλογές στο Ιράν: Αναμενόμενη νίκη των συντηρητικών και ρεκόρ αποχής

Η συμμετοχή στις εκλογές ανήλθε σε ποσοστό 41%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί από το 1979

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρεκόρ αποχής κατέγραψαν οι βουλευτικές εκλογές στο Ιράν, τις οποίες κέρδισαν, όπως αναμενόταν, οι συντηρητικοί που βρίσκονται στην εξουσία.

Τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι η συμμετοχή ανήλθε σε ποσοστό 41%, το οποίο είναι το χαμηλότερο που έχει καταγραφεί μετά την Ισλαμική Επανάσταση το 1979.

Οπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών, Αχμάντ Βαχιντί, στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν 25 εκατομμύρια, εκ των 61 εκατομμυρίων ψηφοφόρων.

Επισημαίνεται πως ο αριθμός είναι χαμηλότερος του 42,57%, που ήταν το ποσοστό συμμετοχής στις προηγούμενες εκλογές του 2020, οι οποίες είχαν διεξαχθεί κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι Ιρανοί κλήθηκαν να αποφασίσουν για τα 290 μέλη του κοινοβουλίου και τα 88 μέλη της Συνέλευσης των Εμπειρογνωμόνων, αρμόδιας για να ορίσει τον ανώτατο ηγέτης της χώρας.

Ο Βαχιντί εξέφρασε ικανοποίηση πως «παρά την ισχυρή προπαγάνδα, τους πρωτοφανείς εχθρούς, τη χρήση όλων των εργαλείων για να αποθαρρυνθούν οι άνθρωποι να ψηφίσουν και παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο λαός επέδειξε μια υπέροχη στάση».

Εκανε δε λόγο για «αρνητικές δυνάμεις», οι οποίες προσπάθησαν να «υπονομεύσουν την ασφάλεια» των εκλογών, χωρίς να το καταφέρουν.

Εκλογές στο Ιράν: Αναμενόμενη νίκη των συντηρητικών και ρεκόρ αποχής-1
Ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί. (Majid Asgaripour/WANA via Reuters)

Η συμμετοχή ήταν το κύριο διακύβευμα των εκλογών, καθώς θεωρούνταν τεστ για την κυβέρνηση, αφού είναι οι πρώτες μετά το μεγάλο κίνημα αμφισβήτησης που συγκλόνισε τη χώρα, έπειτα από τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί. Η 22χρονη Αμινί συνελήφθη για μη τήρηση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα της χώρας και πέθανε ενώ τελούσε υπό κράτηση.

Ο μεγαλύτερος συνασπισμός μεταρρυθμιστικών κομμάτων, το Μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, είχε ανακοινώσει την άρνησή του να συμμετάσχει σε αυτές τις «εκλογές που στερούνται σημασίας», μετά τον αποκλεισμό πολλών υποψηφίων του.

Εκλογές στο Ιράν: Αναμενόμενη νίκη των συντηρητικών και ρεκόρ αποχής-2
Πηγή: Majid Asgaripour/WANA via Reuters

Λόγω του μποϊκοτάζ, το επόμενο κοινοβούλιο θα είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχο διαφόρων συντηρητικών και υπερσυντηρητικών κομμάτων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί, ο οποίος εξελέγη το 2021.

Ο αριθμός των μεταρρυθμιστών ή κεντρώων βουλευτών αναμένεται να είναι μικρότερος από 45, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετριοπαθών ΜΜΕ.

Η σύνθεση του κοινοβουλίου θα γίνει γνωστή μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, για τις 45 από τις 290 έδρες.

Στη Συνέλευση των εμπειρογνωμόνων, θα συνεχίσουν να επικρατούν οι συντηρητικοί, καθώς μετριοπαθείς υποψήφιοι αποκλείστηκαν, όπως ο πρώην πρόεδρος Χασάν Ροχανί. Η Συνέλευση θα κληθεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία κατά την οποία θα οριστεί ο νέος ανώτατος ηγέτης, σε περίπτωση θανάτου του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ που είναι 84 ετών.

Με πληροφορίες από AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT