Ρωσία – Κίνα: Ανταλλαγή «σημειώσεων» για στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Ρωσία – Κίνα: Ανταλλαγή «σημειώσεων» για στρατιωτική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

Λίαν ανησυχητικές χαρακτηρίζονται από δυτικές πηγές οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Μόσχας - Πεκίνου στον συγκεκριμένο τομέα

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίαν ανησυχητικές για την παγκόσμια ασφάλεια χαρακτηρίζονται από δυτικές πηγές οι προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας της Ρωσίας με την Κίνα στο πεδίο της στρατιωτικής εκμετάλλευσης της τεχνητής νοημοσύνης.

Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNN, αξιωματούχοι της Ρωσίας και της Κίνας συναντήθηκαν και αντήλλαξαν «σημειώσεις» αναφορικά με την τεχνητή νοημοσύνη και αυτό θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες στη διεθνή ισορροπία δυνάμεων.

Τόσο η Μόσχα (άμεσα) όσο και το Πεκίνο (εμμέσως) επιβεβαίωσαν ότι το Φεβρουάριο διεξήχθησαν σινορωσικές διαβουλεύσεις αναφορικά με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς, σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο κύριων δυνάμεων που αντιτίθενται στη Δύση και έχουν ολοένα και μεγαλύτερη συνεννόηση.

Η εφημερίδα South China Morning Post του Χονγκ Κονγκ χαρακτηρίζει μάλιστα την τεχνητή νοημοσύνη «το νέο μέτωπο στην αντιπαλότητα του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον».

Οι εκτιμήσεις στη Δύση κάνουν λόγο για ένα πιθανό ποιοτικό άλμα τόσο στην αποτρεπτική όσο και στην επιθετική ικανότητα των δυνάμεων της Μόσχας και του Πεκίνου, στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός αντιδυτικού άξονα με ιδιαίτερες στρατιωτικές δυνατότητες που δεν θα έχουν σχέση με το πυρηνικό οπλοστάσιο, άρα θα θεωρούνται επιτρεπτές και θεμιτές στο πεδίο της μάχης.

Οπως η ίδια η Μόσχα αναφέρει, μελετάται η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης σε οπλικά συστήματα, με σκοπό, κατά το CNN, την ενίσχυση της ακρίβειας και της αποτελεσματικότητάς τους.

Πρακτική εφαρμογή

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Αυτό, κατά τη Δύση, μπορεί να σημαίνει εντελώς αυτόνομα πολεμικά πλοία και υποβρύχια, μαχητικά αεροσκάφη και τεθωρακισμένα, αλλά και σμήνη ολόκληρα από ντρόουν ελεγχόμενα από τεχνητή νοημοσύνη όπως μάλιστα φαίνονται να δοκιμάζονται από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις σε εικόνες από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Πεκίνου.

Οι Δυτικοί ειδικοί τους οποίους επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο κάνουν λόγο για δυνητικά σημαντική αύξηση στην πολεμική ικανότητα όσων εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη στην στρατιωτική τεχνολογία, στον βαθμό που μπορεί μάλιστα να επηρεάσει και τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων.

Η χρήση της νέας τεχνολογίας θα βοηθά, εκτιμάται, στη βέλτιστη λήψη αποφάσεων μέσω της τάχιστης ανάλυσης πληροφοριών και εικόνων από δορυφόρους, ραντάρ και το διαδίκτυο, παρέχοντας στους στρατιωτικούς καλύτερη και γρηγορότερη κατανόηση του πεδίου μάχης και του εχθρού.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προειδοποιήσει ότι η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης γενικώς πρέπει να γίνει συνετά, χωρίς αυτό βεβαίως να σημαίνει ότι και οι ΗΠΑ δεν εφαρμόζουν την τεχνολογία αυτή στα δικά τους στρατιωτικά πλάνα. Αλλωστε και τα κινεζικά με΄σα ενημέρωσης γράφουν ότι θα πρέπει η Κίνα να προσέξει τη συνεργασία της Ουάσιγκτον με γίγαντες της τεχνητής νοημοσύνης.

Δεν αποκλείεται η Δύση να μην υπολείπεται σε πρόοδο της άλλης πλευράς, καθώς ελάχιστα είναι γνωστά αναφορικά με το κατά πόσον οι ΗΠΑ έχουν δοκιμάσει τη δημιουργία υπερέξυπνων όπλων για την ενίσχυση του οπλοστασίου τους.

Ωστόσο ανακύπτει πλέον η ανησυχία, που θυμίζει έντονα εποχές Ψυχρού Πολέμου, μήπως η άλλη πλευρά έχει σημειώσει προόδους που η Δύση ακόμη δεν έχει καταγάγει, κάτι που μπορεί να φέρει τη σινορωσική πλευρά ένα βήμα πιο μπροστά τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο.

Κατά το CNN, στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι μια παγκόσμια σύρραξη δεν αποτελεί πλέον μια μακρινή απειλή αλλά μια αναδυόμενη κρίση, με δεδομένους τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή που απειλούν να ξεφύγουν από τα στενά γεωγραφικά τους όρια. Τη ίδια ώρα οι κινεζικές στρατιωτικές ικανότητες και δαπάνες ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, ενισχύοντας την ένταση σε περιοχές όπως η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες. Κανείς δεν γνωρίζει πώς και εάν θα σταματήσει αυτό, καταλήγει το CNN.

Πηγή: CNN, TASS, South China Morning Post

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT