Γάζα: Απειλή ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Γάζα: Απειλή ναυαγίου στις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας

Αξιόπιστες οι καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς, λέει ο ΟΗΕ – Ενταση με το Ισραήλ, που απέσυρε τον πρέσβη του με την κατηγορία ότι θα «έθαβαν» την έκθεση

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Κάιρο παρέμεινε χθες για τρίτη ημέρα η διαπραγματευτική ομάδα της Χαμάς, σε μια προσπάθεια διακοπής των μαχών εγκαίρως για την έναρξη του μήνα νηστείας του Ραμαζανίου και τη διάσωση του πληθυσμού της Γάζας από τον λιμό.

Μια κατάπαυση του πυρός διάρκειας 40 ημερών θα επέτρεπε την απελευθέρωση ορισμένων Ισραηλινών ομήρων που κρατούνται από παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ενώ η ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα θα ενισχυόταν και οι οικογένειες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στα εγκαταλελειμμένα σπίτια τους. Το Ραμαζάνι ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα. Αιγυπτιακές πηγές ανέφεραν χθες ότι οι αντιμαχόμενες πλευρές επιμένουν στις απαιτήσεις τους, με το Κάιρο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Ισραήλ, παρά την απουσία ισραηλινής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες. Νωρίτερα χθες, ο Μπάσεμ Ναΐμ, στέλεχος της Χαμάς, είπε ότι η οργάνωση παρουσίασε προσχέδιο συμφωνίας και βρισκόταν έκτοτε σε αναμονή ισραηλινής απάντησης.

«Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δεν επιθυμεί συμφωνία. Οι Αμερικανοί οφείλουν τώρα να τον πιέσουν», είπε ο Ναΐμ. Το Ισραήλ έχει αρνηθεί να σχολιάσει δημοσίως την πορεία των συνομιλιών, με Ισραηλινό αξιωματούχο να αρκείται να πει: «Το Ισραήλ καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνίας. Περιμένουμε την απάντηση της Χαμάς».

Το Ισραήλ αρνείται να παραστεί στις διαπραγματεύσεις στο Κάιρο εξαιτίας της άρνησης της Χαμάς να παράσχει κατάλογο όλων των εν ζωή ομήρων. Ο Ναΐμ υποστηρίζει, όμως, ότι αυτό είναι αδύνατο χωρίς κατάπαυση του πυρός, καθώς οι όμηροι είναι διασκορπισμένοι.

«Υπάρχει συμφωνία»

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι εγκεκριμένη από το Ισραήλ συμφωνία έχει ήδη παραδοθεί στη Χαμάς, η οποία διαψεύδει τον ισχυρισμό αυτό, υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απόπειρα μετάθεσης των ευθυνών μακριά από το Ισραήλ σε περίπτωση κατάρρευσης των συνομιλιών. Στο μεταξύ, «πειστικές πληροφορίες» για κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού Ισραηλινών ομήρων στη Γάζα διαθέτει ομάδα ερευνητών του ΟΗΕ που εξετάζει τέτοιες καταγγελίες γύρω από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Την ικανοποίησή του για την έκθεση εξέφρασε χθες το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, ενώ η Χαμάς απέρριψε τις κατηγορίες ως «αβάσιμες».

Στην τελευταία ένδειξη έντασης μεταξύ Ισραήλ και ΟΗΕ, το Τελ Αβίβ απέσυρε τον πρέσβη του στα Ηνωμένα Εθνη για διαβουλεύσεις, κατηγορώντας τον επικεφαλής του οργανισμού ότι απέτυχε να λάβει μέτρα για να ανταποκριθεί στα ευρήματα της έκθεσης. Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ΟΗΕ απέρριψε τις ισραηλινές κατηγορίες ότι ο γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες επιχείρησε να «θάψει» την έκθεση. Παρά την αντιπαράθεση, πάντως, πολλοί υποδέχθηκαν με ανακούφιση τα ευρήματά της.

Η επικεφαλής της ομάδας του ΟΗΕ Πραμίλα Πάτεν ανέφερε ότι οι ερευνητές «ανακάλυψαν σαφείς και πειστικές πληροφορίες σεξουαλικής βίας όπως βιασμού, σεξουαλικών βασανιστηρίων και απάνθρωπης και εξευτελιστικής συμπεριφοράς» με θύματα ομήρους. Η Πάτεν πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιθανό να συνεχίζονται τέτοιες πράξεις βίας.

Η έκθεση του ΟΗΕ επισημαίνει ότι σεξουαλική βία υφίστανται και Παλαιστίνιοι κρατούμενοι του Ισραήλ. Τα παραπάνω εδάφια της έκθεσης απέρριψε το Ισραήλ, με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να τα χαρακτηρίζει «φαιδρό παλαιστινιακό τέχνασμα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT