Κυριαρχία αλλά και εκλογικά «κενά» – Τι έδειξε η Σούπερ Τρίτη για Μπάιντεν και Τραμπ

Κυριαρχία αλλά και εκλογικά «κενά» – Τι έδειξε η Σούπερ Τρίτη για Μπάιντεν και Τραμπ

Η «Σούπερ Τρίτη» δεν έφερε εκπλήξεις και ανατροπές - Ανέδειξε, ωστόσο, αδυναμίες του νυν και του τέως προέδρου ενόψει της κούρσας προς τον Λευκό Οίκο, μιας αναμέτρησης που, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν επιθυμούν

5' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ σάρωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, στις πολιτειακές προκριματικές εκλογές της «Σούπερ Τρίτης», καθιστώντας ακόμη πιο πιθανή μία δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ τους στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Το αποτέλεσμα, ίσως το πιο προβλέψιμο όλων των εποχών, φέρνει τις Ηνωμένες Πολιτείες πιο κοντά σε μία ρεβάνς των εκλογών του 2020, την οποία, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών, οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ήθελαν, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Ωστόσο, έκρυβε και μικρές εκπλήξεις, ενώ προβληματισμό προκαλούν τόσο η χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων όσο και η άνοδος της ακροδεξιάς.

 Βερμόντ και Αμερικανική Σαμόα

Η Νίκι Χέιλι, μοναδική αντίπαλος του τέως προέδρου Τραμπ στο στρατόπεδο των Ρεπουμπλικανών, έκανε την έκπληξη και κερδίζει τις προκριματικές εκλογές του Βερμόντ, καταγράφοντας μόλις τη δεύτερη νίκη της εκστρατείας της μετά την Ουάσιγκτον.

Πώς έγινε αυτό; Οι Ρεπουμπλικανοί του Βερμόντ θεωρούνται πιο μετριοπαθείς σε σχέση με τη σκληρή πολιτική γραμμή του Τραμπ.

Επιπλέον, στο Βερμόντ διεξάγονται «ανοιχτές» προκριματικές εκλογές, που σημαίνει ότι Δημοκρατικοί και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν τη Χέιλι σε μία προσπάθεια να «πλήξουν» πολιτικά τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ο τέως πρόεδρος Τραμπ εκτιμάται ότι θα είναι νικητής σε 14 από τις συνολικά 15 πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης», ενισχύοντας περαιτέρω το ισχυρό γενικό προβάδισμά του έναντι της αντιπάλου του.

Αντίστοιχα και ο Μπάιντεν εκτιμάται ότι κερδίζει σε όλες τις προκριματικές αναμετρήσεις πλην μιας, εξασφαλίζοντας αναμφισβήτητο προβάδισμα στην κούρσα για το χρίσμα.

Ωστόσο, στους κόλπους των Δημοκρατικών αναδύθηκε το κίνημα των «Αδέσμευτων», σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στήριξη του Ισραήλ από τον Λευκό Οίκο, ενώ η μικρή και φτωχή Αμερικανική Σαμόα έκρυβε δυσάρεστη έκπληξη για τον Αμερικανό πρόεδρο.

Απόλυτη νίκη;

Παρά το θριαμβευτικό τους προβάδισμα, τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι πέτυχαν την απόλυτη νίκη.

Ο Τραμπ είναι ενοχλημένος από την έκπληξη της Νίκι Χέιλι στο Βερμόντ. Ο Μπάιντεν πιθανότατα δεν περίμενε το ποσοστό της τάξης του 20%, με βάση τα προσωρινά εκλογικά αποτελέσματα, υπέρ της «Αδέσμευτης ψήφου» στη Μινεσότα και το κλίμα αμφισβήτησης για τη στάση του όσον αφορά τη σύγκρουση στη Γάζα, όπως εκφράστηκε σε άλλες έξι πολιτείες της «Σούπερ Τρίτης», όπου οι Αδέσμευτοι εξασφάλισαν ποσοστά από 3,9% έως 12,2%.

Ο τέως και ο νυν πρόεδρος εδραίωσαν τις θέσεις τους ως υποψήφιοι των κομμάτων τους. Και οι δύο θα είναι πλέον επικεντρωμένοι στη μεταξύ τους αναμέτρηση, καθώς η γενική εκλογική εκστρατεία έχει ουσιαστικά ξεκινήσει, οκτώ μήνες πριν από την ψηφοφορία.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα της «Σούπερ Τρίτης» αλλά και των exit polls σηματοδοτούν και τα κύρια εμπόδια που οι δύο υποψήφιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, υπογραμμίζοντας τις πιθανές αδυναμίες τους.

Χαμηλή συμμετοχή και ακροδεξιά στροφή

Λόγω της έλλειψης ενθουσιασμού για τον Τραμπ και τον Μπάιντεν, οι ψηφοφόροι δεν έσπευσαν στις κάλπες.

Η συμμετοχή κινήθηκε χαμηλά, αν και σε κάποιες πολιτείες, οι εκστρατείες των «Αδέσμευτων» κινητοποίησαν κάποιους από τους ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να είχαν μείνει σπίτι.

Η συμμετοχή ήταν ακόμη χαμηλότερη μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων, ηλικίας 18 έως 34 ετών, που συνήθως ενισχύουν τους προοδευτικούς υποψηφίους. 

Επιπλέον, σε όλες τις πολιτείες, ακροδεξιοί υποψήφιοι πέτυχαν σημαντικές νίκες.

Ψήφος διαμαρτυρίας και μετανάστευση

Ο Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να ανησυχεί για τα στοιχεία των exit polls που υποδεικνύουν ότι το ζήτημα που απασχολεί περισσότερο τους ψηφοφόρους στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και σε πολλές άλλες χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, είναι η μετανάστευση και η ασφάλεια των συνόρων.

Είναι το πεδίο όπου η ακροδεξιά, αλλά και ο κύριος αντίπαλός του, Ντόναλντ Τραμπ, έχει σαφή υπεροχή και που βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας του το βράδυ της «Σούπερ Τρίτης».

Επιπλέον, θα πρέπει να ανησυχεί για την ενίσχυση της «αδέσμευτης ψήφου» σε ορισμένες πολιτείες, που τροφοδοτείται από την οργή των ψηφοφόρων για την υποστήριξη του προέδρου στον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα.

Οι ψηφοφόροι αυτοί ενδέχεται να αρνηθούν να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν τον Νοέμβριο ή να στραφούν προς υποψήφιο τρίτου κόμματος.

Με περίπου το 52% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί στη Μινεσότα, το ποσοστό των Δημοκρατικών που ψήφισαν «Αδέσμευτους» ανέρχεται στο 20%, λαμβάνοντας 40.000 ψήφους. Πρόκειται για αξιοσημείωτη τάση αμφισβήτησης του Τζο Μπάιντεν που αναδύθηκε μέσα από τους κόλπους των Δημοκρατικών ψηφοφόρων.

Την περασμένη εβδομάδα, περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι –ποσοστό 12%– ψήφισαν «Αδέσμευτους» στις προκριματικές εκλογές του Μίσιγκαν αντί να υποστηρίξουν τον Μπάιντεν, στο πλαίσιο οργανωμένης διαμαρτυρίας ενάντια στον χειρισμό του πολέμου στη Γάζα.

Το αποτέλεσμα στη Μινεσότα σημαίνει ότι το κίνημα της «Αδέσμευτης ψήφου» εξασφαλίζει τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών που πρόκειται να διεξαχθεί το καλοκαίρι.

«Το ταπεινό μας κίνημα των Δημοκρατικών, που δεν δεσμεύτηκαν στη χρηματοδότηση του πολέμου στη Γάζα από τον Μπάιντεν, αναδείχθηκε νικητής απόψε», δήλωσε η εκπρόσωπος του κινήματος στη Μινεσότα, Ασμα Νιζάμι.

Η νίκη ενός επιχειρηματία

Αν και ο Τζο Μπάιντεν «σάρωσε» σε όλες τις πολιτείες, μία απομακρυσμένη περιοχή αντιστάθηκε: η Αμερικανική Σαμόα, που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος του Ειρηνικού, επέλεξε αντί γι’ αυτόν, τον εντελώς άσημο διεκδικητή του χρίσματος Τζέισον Πάλμερ.

Σύμφωνα με στατιστικές προβολές και προβλέψεις αμερικανικών ΜΜΕ, ο επιχειρηματίας, με 51 ψήφους, έναντι 40 του προέδρου Μπάιντεν, κέρδισε τους έξι αντιπροσώπους στο συνέδριο του κόμματος που διακυβευόταν.

Τι θα κάνει η Χέιλι

Για τον Ντόναλντ Τραμπ, ο μακρύς κατάλογος των νικών του καταδεικνύει την κυριαρχία του στο κόμμα του. Ωστόσο η Νίκι Χέιλι έχει προσελκύσει σημαντικό μέρος Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων, πολλοί από τους οποίους ισχυρίζονται ότι δεν προτίθενται να υποστηρίξουν τον Τραμπ.

Ο τέως πρόεδρος δεν έκανε προσπάθεια να προσελκύσει τους ψηφοφόρους της Χέιλι στη χθεσινοβραδινή ομιλία του, ούτε αναφέρθηκε στην αντίπαλό του.

Η Χέιλι, από την πλευρά της, φαίνεται να προετοιμάζεται να αποχωρήσει, χωρίς να έχει εκφράσει πρόθεση να υποστηρίξει τον Τραμπ.

Τι έδειξε η Καλιφόρνια

Δεν αναμενόταν έκπληξη και ούτε υπήρξε ανατροπή στην Καλιφόρνια: ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Τζο Μπάιντεν κέρδισαν τις προκριματικές εκλογές εύκολα, όπως συνέβη στις περισσότερες πολιτείες.

Ωστόσο, τα exit polls ανέδειξαν την ευρεία δυσαρέσκεια έναντι του προέδρου Μπάιντεν, που έχει διαπιστωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, ιδιαίτερα για τα ζητήματα της οικονομίας και της μετανάστευσης.

Οσον αφορά τον Ντόναλντ Τραμπ, οι απαντήσεις στα exit polls ανέδειξαν πιθανή αδυναμία του στο να προσελκύσει ανεξάρτητους ψηφοφόρους στις γενικές εκλογές εάν καταδικαστεί σε κάποια από τις τέσσερις ποινικές υποθέσεις που αντιμετωπίζει.

Κάτι που θα επηρέαζε πιθανόν το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, εάν η εκδίκαση κάποιας από αυτές τις υποθέσεις ολοκληρωνόταν πριν από τις 5 Νοεμβρίου.

Η μετανάστευση, το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός ήταν στο μυαλό των ψηφοφόρων στην Καλιφόρνια, όπως προέκυψε από τα exit polls.

Με πληροφορίες από Reuters, AP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT