Μέση Ανατολή: Τι είναι το Αλ-Ακσα και γιατί θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης;

Μέση Ανατολή: Τι είναι το Αλ-Ακσα και γιατί θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης;

Με τον πόλεμο να συνεχίζεται στη Γάζα, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι ίσως θέσει όρια στις εκδηλώσεις λατρείας στο Αλ-Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Χαμάς κάλεσε τους Παλαιστινίους να πραγματοποιήσουν πορεία προς το τέμενος Αλ-Ακσα στην Ιερουσαλήμ κατά την αρχή του Ραμαζανιού, την επόμενη εβδομάδα. Το διακύβευμα όμως είναι μεγάλο, τόσο για τις διαπραγματεύσεις που ως στόχο έχουν την εκεχειρία όσο και για τις προοπτικές απελευθέρωσης των ομήρων στη Γάζα.

Το Αλ-Ακσα, το οποίο βρίσκεται στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, είναι ένας από τους αγιότερους τόπους στον κόσμο για τους μουσουλμάνους, αλλά ταυτόχρονα και ο ιερότερος για τους Εβραίους. Αποτελεί μάλιστα εδώ και καιρό σημείο ανάφλεξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια θρησκευτικών εορτών.

Με τον πόλεμο λοιπόν να συνεχίζεται στη Γάζα, το Ισραήλ έχει διαμηνύσει ότι ίσως θέσει όρια στις εκδηλώσεις λατρείας στο Αλ-Ακσα κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.

Μέση Ανατολή: Τι είναι το Αλ-Ακσα και γιατί θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης;-1

Χθες Τρίτη, ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανέφερε ότι θα επιτραπεί η είσοδος παρόμοιου αριθμού πιστών όπως και τα προηγούμενα χρόνια κατά την πρώτη εβδομάδα αυτού του ιερού μήνα. Δεν έδωσε ωστόσο περαιτέρω λεπτομέρειες.

Πολλοί Παλαιστίνιοι απορρίπτουν οποιονδήποτε τέτοιο περιορισμό σε ό,τι αφορά την πρόσβασή τους στο συγκεκριμένο μέρος.

Η Χαμάς έχει ισχυριστεί ότι η πολύνεκρη επίθεσή της στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν «αντίποινα» για τις ισραηλινές επιδρομές στο τέμενος Αλ-Ακσα το 2021, εξαιτίας των οποίων ξέσπασαν μάχες διάρκειας 10 ημερών μεταξύ της ισλαμιστικής οργάνωσης και της ισραηλινής πλευράς.

Πού βρίσκεται και τι είναι το Αλ-Ακσα;

Το τέμενος βρίσκεται στην «καρδιά» της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ σε ένα λόφο που είναι γνωστός στους Εβραίους ως «Ορος του Ναού» (ή Χαρ χα-Μπαγίτ) και στους μουσουλμάνους ως το «Ευγενές Αβατον» (ή Χαράμ αλ-Σαρίφ).

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν το συγκεκριμένο μέρος ως το τρίτο ιερότερο του Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το Αλ-Ακσα είναι το όνομα ολόκληρου του συγκροτήματος και φιλοξενεί δύο αγίους τόπους για τους μουσουλμάνους: τον Θόλο του Βράχου και το Τέμενος Αλ-Ακσα, το οποίο είναι γνωστό και ως Τζαμί Qibli και χτίστηκε τον 8ο αιώνα μ.Χ.

Μέση Ανατολή: Τι είναι το Αλ-Ακσα και γιατί θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης;-2
Φωτ.: REUTERS/ Sinan Abu Mayzer

Το συγκρότημα έχει θέα στο Δυτικό Τείχος, ένα ιερό μέρος προσευχής για τους Εβραίους, για τους οποίους το Ορος του Ναού θεωρείται το αγιότερο μέρος. Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο βιβλικός βασιλιάς Σολομών έχτισε τον πρώτο ναό εκεί πριν από 3.000 χρόνια. Ενας δεύτερος ναός κατεδαφίστηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.

Το Ισραήλ κατέλαβε την τοποθεσία κατά τον πόλεμο του 1967 και την προσάρτησε μαζί με την υπόλοιπη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα γειτονικά τμήματα της Δυτικής Οχθης, σε μια κίνηση που όμως δεν αναγνωρίζεται σε διεθνές επίπεδο.

Γιατί αποτελεί σημείο ανάφλεξης;

Σύμφωνα με το «status quo» στην περιοχή, που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι τηρεί, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να επισκέπτονται το μέρος, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσκυνούν στο τέμενος.

Μέση Ανατολή: Τι είναι το Αλ-Ακσα και γιατί θεωρείται πιθανό σημείο ανάφλεξης;-3

Οι Εβραίοι επισκέπτες όμως προσεύχονται στον χώρο όλο και συχνότερα, αψηφώντας τους κανόνες, ενώ οι ισραηλινοί περιορισμοί στην πρόσβαση των μουσουλμάνων πιστών στον χώρο έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και ξεσπάσματα βίας.

Οι συγκρούσεις του 2021 εκεί προκάλεσαν το ξέσπασμα ενός 10ήμερου πολέμου με τη Γάζα.

Το 2000, ο Ισραηλινός πολιτικός και τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης Αριέλ Σαρόν οδήγησε μια ομάδα Ισραηλινών βουλευτών στο συγκρότημα. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν και υπήρξαν βίαιες συγκρούσεις που οδήγησαν στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση, γνωστή και ως Ιντιφάντα του Αλ-Ακσα.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT