Η Γαλλία θα δημιουργήσει εργοστάσιο όπλων στην Ουκρανία

Η Γαλλία θα δημιουργήσει εργοστάσιο όπλων στην Ουκρανία

Ανοικτά και το ενδεχόμενα εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών στη χώρα τους και εκκαθάρισης ναρκοπεδίων

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει να υποχρεώσει ορισμένους Γάλλους κατασκευαστές όπλων της να παράγουν τον απαραίτητο στρατιωτικό εξοπλισμό απευθείας στο ουκρανικό έδαφος για να βοηθήσουν το Κίεβο στον πόλεμό του εναντίον της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας Σεμπαστιάν Λεκορνί, με άμεση εφαρμογή.

«Τρεις γαλλικές εταιρείες θα δημιουργήσουν συνεργασίες με ουκρανικές, ιδίως στους τομείς των ντρόουν και του εξοπλισμού του στρατού ξηράς, για την παραγωγή ανταλλακτικών σε ουκρανικό έδαφος και ίσως πυρομαχικά στο μέλλον», είπε.

«Προτείναμε την κατασκευή γαλλικών ή ευρωπαϊκών εργοστασίων σε ουκρανικό έδαφος και αυτό ήταν το αντικείμενο ευρωπαϊκής συναίνεσης», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας.

«Η ιδέα που έχουμε είναι να λειτουργήσουν οι πρώτες μονάδες παραγωγής αυτό το καλοκαίρι», πρόσθεσε ο κ. Λεκορνί.

Ο Γάλλος υπουργός υπαινίχθηκε ότι οι εμπλεκόμενες εταιρείες θα περιλαμβάνουν τον κατασκευαστή τεθωρακισμένων KNDS, τον κοινό φορέα που σχηματίστηκε από τη γαλλική Nexter και τη γερμανική Krauss-Maffei-Wegmann.

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό RMC και το γαλλικό ενημερωτικό δίκτυο BFMTV σήμερα το πρωί, ο κ. Λεκορνί είπε ότι η σχετική πρόταση έχει τεθεί στο τραπέζι μετά την πρόσφατη διεθνή διάσκεψη στο Παρίσι για την Ουκρανία.

Οχι στρατιώτες

Ο ίδιος όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο αποστολής στρατιωτών σε ουκρανικό έδαφος, που είχε υπονοήσει ως πιθανότητα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Φεβρουάριο κατά τη διάσκεψη στο Παρίσι.

«Υπάρχουν πρότυπα στρατιωτικής παρουσίας που δεν είναι δυνατά; Σκέφτομαι την εκκαθάριση ναρκοπεδίων, την εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτών στο δικό τους έδαφος», είπε.

«Δεν είμαστε πλέον στην ίδια κατάσταση όπως πριν από δύο χρόνια», πρόσθεσε, παραδεχόμενος και ότι «η [ουκρανική] αντεπίθεση δεν λειτούργησε και χωρίς να προσβάλλουμε τους συμμάχους μας, η κατάσταση δεν είναι πλέον η ίδια όπως ήταν στην Ουάσιγκτον».

Κατέληξε τονίζοντας ότι στην ιστορία της η Γαλλία δεν δείχνει αδύναμη. «Ετσι και τώρα, δεν θέλουμε να δείξουμε αδυναμία στη Μόσχα», είπε ο κ. Λεκορνί.

Πηγή: Reuters, BFMTV, Le Figaro

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT