Επικεφαλής δικαωμάτων του ΟΗΕ: Οι ισραηλινοί εποικισμοί επεκτείνονται με ρυθμό ρεκόρ

Επικεφαλής δικαωμάτων του ΟΗΕ: Οι ισραηλινοί εποικισμοί επεκτείνονται με ρυθμό ρεκόρ

«Η αύξηση των ισραηλινών οικισμών ισοδυναμεί με μεταφορά από το Ισραήλ του πληθυσμού του, κάτι που συνιστά έγκλημα πολέμου», ανέφερε ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισραηλινοί εποικισμοί στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αυξηθεί με ρυθμό ρεκόρ και κινδυνεύουν να εξαλείψουν κάθε πρακτική πιθανότητα δημιουργίας παλαιστινιακού κράτους, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο επικεφαλής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Ο Υπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι η αύξηση των ισραηλινών οικισμών ισοδυναμεί με μεταφορά από το Ισραήλ του πληθυσμού του, κάτι που, όπως είπε, συνιστά έγκλημα πολέμου.

«Ασύμβατοι» με το διεθνές δίκαιο

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τον περασμένο μήνα ότι οι εποικισμοί είναι «ασύμβατοι» με το διεθνές δίκαιο, αφότου το Ισραήλ ανακοίνωσε νέα οικιστικά σχέδια στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη.

«Η βία των εποίκων και οι παραβιάσεις που σχετίζονται με τον εποικισμό έχουν φτάσει σε νέα συγκλονιστικά επίπεδα και κινδυνεύουν να εξαλείψουν κάθε πρακτική δυνατότητα δημιουργίας βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους», ανέφερε ο Τουρκ σε δήλωση που συνόδευε την 16σέλιδη έκθεση.

Η έκθεση, η οποία βασίζεται σε παρακολούθηση από τον ίδιο τον ΟΗΕ, καθώς και σε άλλες πηγές, κατέγραψε 24.300 νέες ισραηλινές οικιστικές μονάδες στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη κατά τη διάρκεια ενός έτους έως το τέλος Οκτωβρίου του 2023, που, όπως αναφέρει, είναι οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί από την έναρξη της παρακολούθησης το 2017.

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT