Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – Συνάντηση με Ερντογάν, στην ατζέντα ειρηνευτική φόρμουλα

Στην Κωνσταντινούπολη ο Ζελένσκι – Συνάντηση με Ερντογάν, στην ατζέντα ειρηνευτική φόρμουλα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ναυπηγεία στα οποία κατασκευάζονται κορβέτες για το ουκρανικό Ναυτικό, επισκέφθηκε στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε σχετική του ανάρτηση, τονίζει ότι επισκέφθηκε «ναυπηγεία όπου κατασκευάζονται κορβέτες για το Πολεμικό μας Ναυτικό. Επιθεώρησα την ετοιμότητα και τον εξοπλισμό της κορβέτας Ivan Mazepa και μίλησα με το προσωπικό του ουκρανικού Ναυτικού. Τους ευχαρίστησα για τις υπηρεσίες τους. Ενισχύουμε τη χώρα μας. Επιθεώρησα επίσης την κατασκευή της δεύτερης κορβέτας μας, της κλάσης Ada και της έδωσα το όνομα του Hetman Ivan Vyhovskyi».

Τέλος, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Τουρκίας και όλες τις τουρκικές και ουκρανικές αμυντικές εταιρείες «για τη συνεργασία τους για να φέρουμε την ειρήνη πιο κοντά και να γίνει μόνιμη». 


Συνάντηση με Ερντογάν

Το Reuters σε εκτενές ρεπορτάζ του –επικαλούμενο τουρκική διπλωματική πηγή– αναφέρει ότι η Τουρκία αναμένεται να τονίσει τη συνεχιζόμενη ισχυρή υποστήριξή της στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας κατά την επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη.

Η τουρκική προεδρία δήλωσε ότι ο Ζελένσκι θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Ερντογάν για την πορεία του πολέμου Ουκρανίας-Ρωσίας, τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και τις διμερείς σχέσεις.

Το γραφείο του Ζελένσκι δήλωσε ότι η ατζέντα περιλαμβάνει μια ειρηνευτική φόρμουλα με στόχο τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία, τη διμερή συνεργασία στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας και την απελευθέρωση των Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου που κρατούνται από τη Μόσχα.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, ότι είναι καιρός η Ουκρανία και η Ρωσία να ξεκινήσουν συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό δεν πρέπει να σημαίνει αναγνώριση της ρωσικής κατοχής.

Η τουρκική πηγή ανέφερε ότι μεταξύ άλλων θεμάτων στην ατζέντα Ζελένσκι-Ερντογάν είναι οι εξελίξεις σχετικά με έναν νέο κανονισμό για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας των εμπορικών πλοίων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, μετά τον τερματισμό της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη ρύθμιση αυτή, η οποία επέτρεπε στην Ουκρανία να εξάγει με ασφάλεια σιτηρά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, λέγοντας ότι αγνοήθηκαν τα αιτήματά της για καλύτερους όρους για τις δικές της εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων.

Η Αγκυρα προσπάθησε να πείσει τη Ρωσία να επιστρέψει στη συμφωνία, η οποία έγινε με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών. Η Ρωσία δήλωσε ότι δεν ενδιαφέρεται να την αναβιώσει.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία στη Μαύρη Θάλασσα και έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση καλών δεσμών και με τις δύο εν μέσω του πολέμου. Εχει παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο, ενώ αντιτίθεται στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία.

Η Αγκυρα προσφέρθηκε να φιλοξενήσει ειρηνευτικές συνομιλίες, διατηρώντας παράλληλα τους δεσμούς της αμυντικής βιομηχανίας με την Ουκρανία και εμβαθύνοντας την ενεργειακή της συνεργασία με τη Ρωσία, ενώ έχει συνάψει συμφωνία για να συμμετάσχει στη μεταπολεμική ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Οταν επιστρέψει η ειρήνη στην Ουκρανία, σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να είμαστε ισχυρός υποστηρικτής των προσπαθειών ανασυγκρότησης της χώρας, με βάση τη στρατηγική μας εταιρική σχέση», δήλωσε η τουρκική πηγή.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιείται πριν από την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, θα γίνει μετά τις ρωσικές εκλογές στις 15-17 Μαρτίου.

Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT