Βρετανική έκκληση αφύπνισης από το Κίεβο

Βρετανική έκκληση αφύπνισης από το Κίεβο

Η Πράγα συγκέντρωσε κεφάλαια για 300.000 βλήματα για την Ουκρανία

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Την ανάγκη ουκρανικής νίκης υπογράμμισε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Γκραντ Σαπς, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το Κίεβο. «Τι θα έλεγαν για εμάς ως δημοκρατικές χώρες εάν επιτρέπαμε την κατάλυση μιας δημοκρατίας από τον Πούτιν; Τι θα έλεγε αυτό για την πίστη μας στις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας; Τα πράγματα δεν είναι απαραίτητο να εξελιχθούν έτσι. Η Δύση έχει τις ικανότητες, αν υπάρχει αποφασιστικότητα. Το μήνυμα είναι απλό: αυτή είναι μια έκκληση για αφύπνιση του κόσμου. Ας σιγουρευτούμε ότι η Ουκρανία θα νικήσει στον πόλεμο», ανέφερε σε βίντεο που δημοσιοποίησε ο Βρετανός υπουργός.

Στο μεταξύ, η Πράγα ανακοίνωσε χθες ότι η πρωτοβουλία της Τσεχίας για συγκέντρωση κεφαλαίων με στόχο την αγορά οβίδων στην ελεύθερη αγορά εξασφάλισε τα αναγκαία κεφάλαια για αγορά 300.000 βλημάτων. «Ενα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα κράτη που ακολούθησαν την τσεχική πρωτοβουλία για αγορά πυρομαχικών», έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα, ο οποίος είχε αποκαλύψει στον Τύπο ότι οι υπηρεσίες της χώρας του είχαν εντοπίσει 500.000 οβίδες των 155 χιλιοστών κατάλληλες για πυροβόλα του ΝΑΤΟ και 300.000 των 122 χιλιοστών για οπλικά συστήματα του Συμφώνου της Βαρσοβίας.

Την αποτελεσματικότητα της ουκρανικής αεράμυνας επαίνεσε χθες ο διοικητής της ουκρανικής αεροπορίας, πτέραρχος Μικόλα Ολέτσουκ, κάνοντας λόγο για σοβαρές απώλειες της ρωσικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το Κίεβο, δέκα ρωσικά βομβαρδιστικά Σουχόι 34, δύο μαχητικά Σουχόι 35 και ένα αεροσκάφος παρακολούθησης Α-50 καταρρίφθηκαν μέσα στον Φεβρουάριο.

«Υστερα από σοβαρές απώλειες, οι εισβολείς περιόρισαν σημαντικά τις επιχειρήσεις βομβαρδισμού εκ του σύνεγγυς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, πολλοί Ρώσοι πιλότοι έχουν αρχίσει να αμφισβητούν τις διαταγές των διοικητών τους, εκτιμώντας ότι οδηγούνται σε αποστολές αυτοκτονίας. Το φαινόμενο αυτό θα ενταθεί μόλις η ουκρανική αεροπορία εξασφαλίσει περισσότερα μέσα από τους δυτικούς εταίρους μας», έγραψε ο πτέραρχος Ολέτσουκ στην πλατφόρμα Τέλεγκραμ.

Την ίδια στιγμή, αρκετά αυξημένος είναι ο αριθμός γυναικών που υπηρετούν στον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας στο Κίεβο με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας.

Το 2014, μόλις 16.500 γυναίκες βρίσκονταν στα όπλα. Τον Ιανουάριο του 2024, ο αριθμός τους είναι 45.587. Μεταξύ αυτών, 13.487 υπηρετούν σε μάχιμες μονάδες, με περισσότερες από 4.000 από αυτές να πολεμούν στην πρώτη γραμμή. Εάν προστεθεί ο αριθμός των γυναικών πολιτικών υπαλλήλων του στρατού, 62.000 Ουκρανές απασχολούνται σήμερα στην άμυνα.

Βασανιστήρια

Συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τον ρωσικό στρατό και τις πολιτοφυλακές του στην κατεχόμενη Ουκρανία κατέγραψε η Αυστραλή νομικός Τζιλ Εντουαρντς, ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια. Παρουσιάζοντας το πόρισμά της ενώπιον του Συμβουλίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η Εντουαρντς ανέφερε: «Οι πολλαπλές και διασταυρωμένες αναφορές αποδεικνύουν ότι τα βασανιστήρια αποτελούν στοιχείο της πολεμικής πολιτικής της Ρωσίας. Τα σοβαρά αυτά εγκλήματα δεν μοιάζει να είναι τυχαία. Τα βασανιστήρια πραγματοποιήθηκαν με οργανωμένο και συστηματικό τρόπο και σε διάφορες κατεχόμενες περιοχές». Η έκθεση κατηγορεί, πάντως, και το Κίεβο για τις απάνθρωπες συνθήκες κράτησης Ουκρανών που κατηγορούνται για συνεργασία με τη Ρωσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT