Ανθρωπιστικός διάδρομος Λάρνακας – Γάζας

Ανθρωπιστικός διάδρομος Λάρνακας – Γάζας

Θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση στη δημιουργία προβλήτας από τις ΗΠΑ

5' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο λιμού, που θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστινίων στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε μεγάλης κλίμακας επιχείρηση του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ για μια θεαματική αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην παλαιστινιακή Λωρίδα.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του για την Κατάσταση του Εθνους στο Κογκρέσο, ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί μια «προσωρινή προβλήτα» στην ακτή της Γάζας, μέσω της οποίας «θα γίνει δυνατή η ραγδαία αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα σε καθημερινή βάση».

Στην ίδια ομιλία, ο Τζο Μπάιντεν απηύθυνε αυστηρά μηνύματα προς την κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου. «Το Ισραήλ οφείλει να ανταποκριθεί στο δικό του μερίδιο των υποχρεώσεων. Να επιτρέψει την αύξηση της βοήθειας στη Γάζα και να εξασφαλίσει ότι τα συνεργεία που τη διανέμουν δεν θα βρεθούν ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά». Και σε άλλο σημείο: «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπορεί να θεωρείται δευτερεύον ζήτημα ή διαπραγματευτικό χαρτί. Η προστασία και η διάσωση ζωών αθώων ανθρώπων πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα».

Το τελευταίο διάστημα ο Τζο Μπάιντεν βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση μέρους της εκλογικής του βάσης, που τον κατηγορεί για μονόπλευρα φιλοϊσραηλινή στάση στη σύγκρουση της Γάζας. Οπως έδειξαν οι προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα, πλην των Αραβοαμερικανών που παίζουν σημαντικό ρόλο σε ορισμένες κρίσιμες πολιτείες, κινδυνεύουν να αποσκιρτήσουν από τον συνασπισμό των Δημοκρατικών νέοι ψηφοφόροι και σημαντικό μέρος της αριστερής πτέρυγας του κόμματος. Στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι εργάζεται εντατικά για την επίτευξη εκεχειρίας τουλάχιστον έξι εβδομάδων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, επανέλαβε δε ότι η μόνη λύση στο Μεσανατολικό είναι η λύση των δύο κρατών.

Το έργο στο λιμάνι

Λίγες ώρες πριν από την προεδρική ομιλία, Αμερικανοί αξιωματούχοι ενημέρωσαν τους εκπροσώπους του Τύπου ότι σχεδιάζεται μεγάλη, αμφίβια επιχείρηση για τη δημιουργία «προσωρινού λιμανιού» στη Γάζα, με χρονικό ορίζοντα ενός ή δύο μηνών. Προβλέπεται να πάρουν μέρος εκατοντάδες ή και χιλιάδες ναύτες, οι οποίοι θα χτίσουν μια προβλήτα λίγο έξω από την ακτή της Γάζας, ώστε να μην παραβιαστεί η δέσμευση του Μπάιντεν ότι δεν θα αναπτυχθούν αμερικανικά στρατεύματα στο έδαφος της Λωρίδας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης. Η προβλήτα θα συνδέεται με τη Γάζα με προσωρινό διάδρομο, μέσω του οποίου θα περνούν τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια.

Aμεση η απειλή του λιμού, με 500.000 Παλαιστινίους να κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα, προειδοποιεί ο ΟΗΕ.

Στην επιχείρηση θα συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, με κομβικό τον ρόλο της Κύπρου, όπως έγινε σαφές κατά τη χθεσινή επίσκεψη της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη Λευκωσία. Στη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, η επικεφαλής της Κομισιόν δήλωσε ότι η Ενωση, σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα δημιουργήσει θαλάσσιο διάδρομο μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη Λάρνακα (όπου θα γίνεται η επιθεώρηση των φορτίων από τους Ισραηλινούς) στη Γάζα. Χθες πλοίο της ισπανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Open Arms αναμενόταν να πραγματοποιήσει πιλοτικό ναύλο με κατεύθυνση τη Γάζα, ενώ η κανονική λειτουργία του διαδρόμου αναμένεται να αρχίσει τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Πάνω από 30.000 νεκροί

Ενώ οι νεκροί από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις ανέρχονταν χθες σε 30.878, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας άρχισε να καταμετρά και τα θύματα από την πείνα, που παίρνουν εφιαλτικές διαστάσεις. Τουλάχιστον 20 άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο εικοσιτετράωρο από πείνα και αφυδάτωση, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ προειδοποιεί ότι ο λιμός αποτελεί άμεση απειλή και ότι 500.000 Παλαιστίνιοι κινδυνεύουν να πεθάνουν από πείνα. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι η αμερικανική επιχείρηση για τη δημιουργία προσωρινού λιμανιού θα πάρει κάποιον χρόνο και κάλεσε το Ισραήλ να ανοίξει άμεσα το λιμάνι του Ασντόντ για την παραλαβή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το προκαταρκτικό πόρισμα της έρευνας που διεξήγαγε γύρω από το πολύνεκρο περιστατικό της 29ης Φεβρουαρίου, όταν 115 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 760 τραυματίστηκαν υπό χαώδεις συνθήκες στην πόλη της Γάζας, κατά τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας. Απελπισμένοι από την πείνα Παλαιστίνιοι είχαν προσπαθήσει να λεηλατήσουν τα φορτηγά, για να βρουν πολλοί από αυτούς τον θάνατο, άλλοι επειδή ποδοπατήθηκαν και άλλοι από ισραηλινά πυρά. Σύμφωνα με την εκδοχή των Ισραηλινών, τα στρατεύματά τους δεν άνοιξαν πυρ εναντίον των Παλαιστινίων που συνωθούνταν γύρω από τα φορτηγά, αλλά μόνο εναντίον μιας ομάδας που κινούνταν απειλητικά προς ισραηλινό σημείο ελέγχου, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή στρατιωτών.

Στη Γενεύη, όπου συνεδρίαζε χθες το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η ειδική εισηγήτρια του διεθνούς οργανισμού για θέματα βασανιστηρίων, Αλις Τζιλ Εντουαρντς, δήλωσε ότι ερευνά καταγγελίες για βασανισμό Παλαιστινίων κρατουμένων, που συνελήφθησαν στη διάρκεια του πολέμου, στη Γάζα και στη Δυτική Οχθη.

Εδώ, καμία γυναίκα δεν γιορτάζει

Την ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης γιόρταζε την Ημέρα της Γυναίκας, ένα θλιβερό νέο για τις γυναίκες της Λωρίδας της Γάζας έρχεται από την Υπηρεσία Αρωγής του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA), καθώς ο πόλεμος μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ μπήκε στον έκτο μήνα του.

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες, 8 Μαρτίου, με αφορμή την εορτή, κάθε μέρα σκοτώνονται στη Γάζα 63 γυναίκες, εκ των οποίων οι 37 είναι μητέρες που αφήνουν πίσω την οικογένειά τους. «Κατά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι Παλαιστίνιες συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες αυτού του βάρβαρου πολέμου», έγραφε η ανακοίνωση στον επίσημο λογαριασμό της UNRWA στην πλατφόρμα Χ. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λωρίδας δήλωσε πως από την αρχή της ισραηλινής εισβολής έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 9.000 γυναίκες.

Η έκθεση της υπηρεσίας έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δημοσίευσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 έγκυοι που υποσιτίζονται και δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και περίθαλψη εξαιτίας της «κατάστασης πολιορκίας» που έχει επιβάλει το Ισραήλ, επιτρέποντας ελάχιστη έως και καθόλου ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει στη Γάζα από τα εδάφη του. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, περίπου 180 γυναίκες γεννούν καθημερινά υπό «αδιανόητες συνθήκες, χωρίς στοιχειώδη ιατρική υποστήριξη σε ιδιαίτερα ανθυγιεινά περιβάλλοντα».

Στην έκθεση της UNRWA εκτιμάται, επίσης, πως οι γυναίκες αποτελούν το 75% των τραυματιών που βρίσκονται στα υπό κατάρρευση παλαιστινιακά νοσοκομεία. Κατά χθεσινή ενημέρωσή του, το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στις 30.878.

Με συνολικό πληθυσμό περίπου 5 εκατομμυρίων, η Λωρίδα της Γάζας είναι η πατρίδα περίπου 2,8 εκατ. γυναικών. Εξαιτίας του πολέμου, περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μεταφερθούν βιαστικά στα νότια της Λωρίδας, όπου ζουν συχνά σε αντίσκηνα και υπό τον φόβο της επικείμενης επίθεσης στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT